Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Uit de kunst

Aan de wand. Ep. 7. In deze aflevering halen we inspiratie uit de kunst. We scannen de kleuren van een kunstwerk en brengen ze aan op onze wand.

Transciptie 

Wie houdt van interieur en decoratie weet het al: een mooi ingerichte kamer begint bij de afwerking van de muren.

Een ruimte mét persoonlijkheid, daarbij hoort een accentmuur.

Inspiratie voor zo'n accentmuur vind je overal.
In trendy bars en hotelkamers, in interieurmagazines, op blogs en websites...

Maar, is het ook mogelijk om die inspiratie op je eigen muur thuis te realiseren?
In “Aan de wand” proberen het voor jullie uit.

In een ongebruikte hoek van onze studio plaatsten we daarom een nieuwe wand.

En op die wand brengen we de inspiratiefoto tot leven. We testen producten en technieken.
Dit is onze inspiratie deze keer. Inderdaad, dit keer geen kamer of muur maar een kunstwerk.

Ik heb er niet zoveel verstand van. Het is een litho uit 1970. Dat kan ik lezen. Maar de naam van de kunstenaar niet. Is het Belgisch, is het Deens? Eigenlijk is dat niet belangrijk. Waar ik voor gevallen ben zijn die kleuren, die gaan we aanbrengen op de muur.

Als je zelf op zoek bent naar kleurinspiratie dan kan je zeker bij het abstract modernisme of de color field painters terecht.
Maar eerst over naar onze muur. We werken op een gladde en stofvrije muur. Zoals steeds brengen we een primer aan.

 

 

 

 

Om deze kleur nu zo waarheidsgetrouw over te brengen in de verfkleur, heb ik het werk naar de het service center gebracht. Daar kunnen ze de kleuren inscannen. Je kan in principe van al je lievelingsvoorwerpen de kleur inscannen. Dit kunstwerk is ideaal om dat het glad is en niet glanst. Een structuur of een blinkende laag kunnen het kleurscannen wat beïnvloeden. Het is dus zeker nuttig om de kleur nog eens te controleren met de kleuren uit de waaier.

 


Dit zijn dus mijn kleuren. Ze waren al mooi op de litho, ze zijn zeker zo mooi in de verfpotten.

 


Je kan die kleuren nu op een klassieke manier verwerken. De neutralere tinten, zoals dit khaki en het donkere blauwgroen voor de vloeren en de muren. Misschien ene accent muur in dit fellere groen En dan het geelgroen en het blauw als accentkleuren, voor meubels, kussens, gordijnen... Maar wij gaan, als een soort ode aan het kunstwerk, ook de vormen overzetten op de muur.
De basiskleur wordt het khaki. Ik heb de hele muur al die kleur gegeven. Die vergrijsde kleur is trouwens ook een goede basis om onze kleuren mooi te laten uitkomen.
We gaan beginnen met de schuine lijnen over te zetten. Dat doen we met een smetkoord.

We binden die onderaan vast. houden hem bovenaan tegen, en laten dan het touw even tegen de muur schieten. Het smetkoord gaat nu, met een krijtstreep de lijn aangeven.

Om evenwijdige lijnen te tekenen hoef je niet per sé de hoek te kennen. Je kan ook onderaan en bovenaan precies even veel opschuiven.
De halve cirkels teken we af met een koordje. Maak je koord vast op het middelpunt van je cirkel; Bind je potlood vast op de juiste afstand. En dan kan je de cirkel trekken. Zorg ervoor dat het touwtje goed gespannen is.
En dan is het weer tijd voor onze tape. We gaan afplakken.

We beginnen met de eerste vorm, en de eerste kleur.

De rechte lijnen zijn geen probleem. Voor de kromme vormen gebruik je speciale tape. Deze tape is zo ontworpen dat je er kromme vormen mee kan volgen.

Druk hoe dan ook de tape goed aan.
Zo, de eerste kleur kan er al op. Ondertussen weet je wel hoe je moet schilderen. Neem wat verf op je rol, verdeel die goed. En dan breng je de verf aan op de muur. Goed verdelen, en uitrollen.

 


De tape haal je weg voor de verf is opgedroogd.
En nu over naar onze volgende vorm.
Ik toon je nog een alternatieve manier om ronde vormen af te plakken. Ik gebruik nu geen speciale tape, maar ik breng een heleboel korte stukjes aan. Ik kleef die ietsje over de potloodlijn die ik getrokken heb.

En dan neem ik een mes, en snij ik de ronde vorm uit.

 


Het schilderen is dan weer hetzelfde. Dit keer ga ik aan de slag met de donkerste kleur.
Onze derde vorm grenst aan de twee vorige. Om die af te plakken moet je dus wachten tot de verf droog is. Gebruik je tape voor pas geverfde ondergronden, dan volstaat het dat de verf handdroog is.

 


Ook het aanbrengen van onze derde groentint verloopt dan eigenlijk vlotjes. De verf dekt goed, dus dan is schilderen een plezier.

 

Toegegeven, hoe meer kleurvlakken, hoe meer afplakwerk.

Maar dit is de laatste kleur, dus even volhouden.

 


Laat je ook niet kennen bij het schilderwerk. Ook de laatste kleur breng je met zorg en geduld aan. Je zal zien dat het loont.
Soms zijn er geen woorden nodig. Dit is echt hoe ik het voor me zag. En die kleuren! Die komen toch perfect overeen met ons voorbeeld.

Heb je zelf zin gekregen om te schilderen, heb je zelf een leuke inspiratie gevonden, stuur ons je werk gerust door.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.