Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Kleur vóór de muur

Aan de wand, ep. 6: Wil je wel spelen met kleur, maar hou je de muur liever eenvoudig? Ook daarvoor is een oplossing: met een spuitpistool geef je je wand een neutrale kleur, het accentkleur breng je aan op een kamerscherm voor de muur.

Transciptie 

Wie houdt van interieur en decoratie weet het al: een mooi ingerichte kamer begint bij de afwerking van de muren.

Een ruimte mét persoonlijkheid, daarbij hoort een accentmuur.

Inspiratie voor zo'n accentmuur vind je overal.
In trendy bars en hotelkamers, in interieurmagazines, op blogs en websites...

Maar, is het ook mogelijk om die inspiratie op je eigen muur thuis te realiseren?
In “Aan de wand” proberen het voor jullie uit.

In een ongebruikte hoek van onze studio plaatsten we daarom een nieuwe wand.

En op die wand brengen we de inspiratiefoto tot leven. We testen producten en technieken.
Dit is onze inspiratie deze keer. Kleur vóór de muur. Kijk heel wat mensen zijn wel te vinden voor wat extra kleur in huis, maar ze hebben toch wat schrik om hun muren in heel wat verschillende kleuren te zetten. Die mensen gaan we helpen, we gaan kleur aanbrengen voor de muur, op een kamerscherm bijvoorbeeld.

 

 

 

 

Maar eerst over naar onze muur. We werken op een gladde en stofvrije muur. Zoals steeds brengen we een primer aan.

 

 

 

 

Wie beslist om een kamer helemaal in dezelfde kleur te schilderen die gebruikt eigenlijk het best een verfspuit. Je gaat met zo‘n toestel vlotter kunnen doorwerken, en dus tijd besparen.

Voor mijn ene voorbeeldwand, gaat het qua tijd niet zoveel uitmaken. Maar ik ga toch eens tonen hoe zo‘n toestel werkt;

Bovendien kan ik met een verfspuit ook een egaler resultaat behalen dan met een rol. Je gaat nooit van die oneffenheden krijgen door de structuur van je verfrol.
Met een verfspuit werken vraagt wat voorbereiding. Je moet afdekken en afplakken. Bij ons volstaat het om de vloer wat te bedekken, die willen we niet meeschilderen.
Thuis ga je ook je ramen, je deuren, je plafond aftapen, da‘s logisch, dat moet je ook doen als je met een rol verft.
Nu, benieuwd naar de kleur?

We hebben gezegd dat we onze muur egaal gingen schilderen. En kijk dit is de kleur. Een donker indigo. Ja, het is niet omdat je een kamer volledig in één kleur gaat schilderen, dat je een kleur zonder karakter moet nemen. Donkere kleuren komen helemaal terug in het interieur, da‘s echt een trend. En dit diepdonkere indigo gaat echt kracht, comfort en klasse uitstralen.
Voor het spuiten gaan we de muurverf een beetje aanlengen. Met water, want het is een watergedragen verf. Daarna roeren we de verf goed door.

 


Giet de verf in de beker van de spuitkop. Let wel op dat je de juiste spuitkop kiest, die voor muurverf en niet die voor lakverf en beits. Gebruik best een trechtertje om netjes te werken.

 


Dan kan je de beker onder de spuitkop vastschroeven. Je kan de aanzuigbuis nog richten. Naar achter als je in de hoogte moet werken, voor het plafond bijvoorbeeld, of naar voor , voor als je vaker naar onder gaat moeten spuiten.

 


En dan kan je eigenlijk nu al aan de slag hoor.

Wij gaan eerst nog even oefenen, en de instellingen van ons apparaat leren kennen.

Daarvoor heb ik hier zelfs een speciale poster.

 


Je kan de spuitmond horizontaal of verticaal zetten. Wil je horizontaal spuiten, dan moet de spuitmond verticaal staan.

En andersom, om verticaal te spuiten plaats je de spuitmond horizontaal.

 


Je kan ook de breedte van de straal instellen, dat doe je hier, dan kan je een bijvoorbeeld een smallere straal spuiten.

 


Voor ons is die nu goed ingesteld, maar als je het gevoel hebt dat je te weinig of te veel verf spuit, dan kan je dat ook aanpassen, met dit wieltje.

 


Trouwens, ook als je al ervaring hebt met de verfspuit, controleer je de instellingen van je spuit best even vooraf. Dat kan altijd op een stuk karton.

 

Genoeg geoefend, nu kunnen we echt beginnen.
Beginnen doen we met de randen. Bij mij is dat bovenaan, onderaan, links en rechts. Maar als je er een raam of een deur in de wand zit, doe je ook die randen vooraf.

 


We spuiten in verticale banen. De banen zijn zo’n 15 a 20 cm breed, en ze overlappen elkaar een beetje.

 


Je spuit van boven naar beneden, daarna ga je al spuitend weer naar boven.

Beginnen doe je aan de zijde waar het meeste licht komt.

 


Je merkt, het gaat vlot vooruit. Je hoeft niet om de haverklap te stoppen om opnieuw verf op je rol te nemen.

 


Het belangrijkste om op te letten is dat je steeds op dezelfde afstand van de wand blijft met je spuitkop. Je moet dus geen grote slingerbewegingen maken met je arm, maar gecontroleerd spuiten.

Om de onderste delen te spuiten kan je het best door de knieën zakken.

 

 

 

En voilà, We zijn al klaar. Na het gebruik kan je de onderdelen gewoon afspoelen met water. En wat ik ook altijd nog eens doe is wat water verstuiven met de machine, op die manier is de binnenkant ook helemaal gespoeld
Dus, onze muur geeft een basiskleur gekregen. Dan gaan we nu een contrastkleur aanbrengen op een kamerscherm. Dan kunnen we dat voor de muur zetten en zo wat meer dynamiek in het geheel krijgen.

Om hout te schilderen gebruiken we een lakverf. En kijk dit is de kleur die ik gekozen heb. Een mooi contrastrijk groen.

En ik hoor het jullie al vragen: Annabelle, hoe kom je er bij?

Wel, eerlijk is eerlijk, ik heb die kleurencombinatie gewoon gepikt. Uit de folder, zie je in deze slaapkamer gebruiken ze hetzelfde contrast en ik vond dat wel mooi. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn.
We gaan opnieuw met de verfspuit werken, dit keer niet omdat we een groot oppervlak te spuiten hebben, maar omdat we veel hoekjes en kantjes hebben. Je kan met een borstel overal tussen proberen schilderen, maar je snapt dat dat veel werk is. Met de spuit gaat het een stuk sneller

 


Dit kamerscherm was al eens geverfd. Qua voorbereiding moeten we dus enkel wat opruwen. Kort met een stuk schuurpapier over het geheel gaan, en achteraf ontstoffen en ontvetten, dat is meer dan genoeg.

 


Werk je op onbehandeld hout, dan gebruik je uiteraard een primer. Ook die kan je met het spuitsysteem aanbrengen.

 


Nu nemen we de andere spuitkop, die is bedoeld voor lakverf en beits. Je mag de verf rechtstreeks in de beker gieten. Je kan dan eventueel nog wat aanlengen.

 


We gaan ook de omgeving wat afplakken. Zo’n verfspuit,die spuit eigenlijk wel gericht, dat gaat hier geen hele verfwolk worden, Maar je snapt, als ik naar dit scherm spuit, dan spuit ik er ook los door. Dus best wat afplakken.

 


Het spuiten zelf is dan eigenlijk kinderspel. Let er enkel op dat je geen te dikke laag legt, anders gaat de verf druipen. Spuit in gelijkmatige bewegingen, op een vaste afstand.

Beginnen spuiten, terugkeren en stoppen met spuiten doe je steeds naast het scherm, ook dit helpt je om controle te houden over je werk.

 


Spuit liever twee dunne lagen, dan één dikke laag.
Zo, ik ben wel tevreden met het resultaat. De muur ~ De kamer ~ heeft één egale kleur gekregen, en met het kamerscherm hebben we toch een sterk grafisch element kunnen aanbrengen.

Ben je nu geen voorstander van zo’n scherm, denk dan eens aan een kapstok, een ladder of zelfs een leeg kader om een grafisch kleur element aan te brengen.

Stuur me gerust jullie ideeën door.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.