Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Zelf je droomtuin aanleggen 7

Zelf je droomtuin aanleggen - Ep. 7 - Beregeningsysteem

Transciptie 

Groenten uit eigen tuin, jah, dat is eigenlijk toch wel het plezantste wat er is. Hier in onze droomtuin in Staden zijn we al zover. We gaan een klein moestuintje aanleggen maar ik heb niet zoveel tijd gehad in het voorjaar om te gaan zaaien. Groenten zaaien, dat kost ook tijd. En daarbij in een serre is dat ook veel makkelijker en die hebben we hier niet. Daarom heb ik besloten om op de openbare markt wat groentenplanten te gaan kopen en dan ben je al snel een paar maanden naar vooruit.
Na de aanplant is gieten natuurlijk belangrijk. Meteen na de aanplant van zo’n frisse moestuinplantjes moet je een beter water geven. Maar ook in de loop van de zomer, tijdens droge dagen, zal het absoluut nodig zijn om af en toe te bewateren. Maar daar gaan we het ons een beetje gemakkelijk maken, we gaan namelijk gebruik maken van een geautomatiseerd systeem.
We gaan hier ineens een soort waterleiding door de tuin leggen en dat is echt helemaal niet moeilijk. Alles wat je nodig hebt, dat is stevige waterleiding darm en een reeks van euh aansluitingen. En dan kan je het makkelijk zelf doen.
Dit hier is de aansluiting die we gaan monteren. Dit zijn allemaal koppelstukken die erbij horen en zoals op deze tekening gaan we recht naar achter een waterleiding door de tuin leggen.
Goed, wat hebben we hier? We hebben hier de, eigenlijk de, het vertrekpunt. Dat is van een grote diameter zodat de druk van de leiding ook hierdoor wordt overgenomen. En dit zijn de aansluitpunten, de twee aansluitpunten die we in de tuin gaan plaatsen, waar je gewoon je spiraalslang op kan aansluiten of een ander systeem op kan aansluiten. Dat gaat mooi dicht, kijk volledig beschermd. En dit zijn allemaal koppelstukken. Heel gemakkelijk. Even draaien, darm insteken, terugdraaien en de boel zit vast. Dan is er nog een heel speciaal dingetje in koper. Dat is eigenlijk een soort ventieltje. En dat ventieltje gaat ervoor zorgen dat wanneer de druk van de kraan weggaat. Als je de kraan dicht draait, dat de leidingen automatisch leeg lopen en dat is dan gemakkelijk in de winter. Er zal niets stukvriezen. Je hoeft echt je darmen niet op een vorstvrije diepte in te graven. 30 centimeter is meer dan voldoende.
Hoe krijgen we nu dat water naar achter in de tuin ? Jah, dat gaat natuurlijk door ondergrondse leidingen en hier, langs de gevel, gaan we beginnen met een aansluiting te maken die de hermetische overgang van de bovengrond naar de ondergrond verzorgt. En dat doen we hiermee. Kijk. Dit is een driekwart aansluiting. Dat is beter om de volledige druk van de leiding in deuh, in de darm te krijgen en in de tuin te krijgen. Dan gaan de sproeiers maximaal werken. Dus dit komt in de grond, hierboven wordt op aangesloten. En dit setje is een darm van 2 meter met alle aansluitingen er al bij. Oké, aan de slag
We beginnen met onder de pot een beetje steentjes te kappen en dat heeft als bedoeling om overtollig water bijvoorbeeld van de regen als de kop open staat of overtollig water bij het afkoppelen van de leiding om dat vlot en goed te laten wegvloeien.
Met dit koppelstuk maken wij de ondergrondse verbinding met onze leidingen. Dat is een zwarte darm die helemaal achterin de tuin zal uitkomen. Je plaatst de darm op de koppeling. Je duwt tot je weerstand voelt en dan geef je nog een klein duwtje. Dan zit hij op zijn plaats en dan kan je met een eenvoudige draaiklik de zaak vastzetten.
Hij is een beetje stug, het is niet te warm. Als de zon schijnt gaat dat wel ietwat vlotter zodat je hem heel goed kan afrollen tot achteraan in de tuin en dan komt hij in een gleuf.
Hier zijn we gekomen bij een aftakpunt en we zitten hier vlakbij de moestuin dus hier is zo’n T-stuk echt het ideaal. Straks kan ik met de hoofdleiding doorgaan naar achter en ik tak hier af richting moestuin waar we opnieuw een aansluitpunt maken en zo zijn we van de ondergrond terug in de bovengrond terecht gekomen.
Alles wat je moet doen is met de buis goed tegen de koppeling aandrukken tot je weerstand ondervindt. Dan nog een keertje doordrukken en dan kan je hem heel eenvoudig vastklikken. Die is hermetisch gesloten.
Dit is het aansluitingspunt voor onze moestuin te kunnen besproeien. Dat zit euh in deze doos. Kijk, ook perfect afsluitbaar. Hier zit tien meter spiraalslang in. Die gaan we straks monteren. We gaan even kijken of onze bak past. Zo... Ook weer op steentjes. En zo gaat hij komen. En van hieruit kunnen we dus alle kanten uit. Dit wordt het nieuwe aansluitpunt.
Dan gaan we nu de koppeling erop zetten. Ook weer zo’n heel gemakkelijke klikkoppeling die je aan deze kant gewoon erop vijst.
Zo. En hier komt dan onze darm. Eerst even afmeten en een stukje eraf doen.
En nu gaat de spiraalslang erin. Je zou het niet zeggen maar dit is 10 meter lang en met een gewone klikkoppeling, kijk, kan ik onderaan aansluiten. Een beetje op de tast.
En ondertussen is het zonnetje beginnen schijnen en jah, het is vrij droog hier. Je moet maar eens kijken. De rode kool dat kan nog gaan maar die sla, ja dat is slappe sla. Een mooie alliteratie hé, slappe sla. Ook die witte kool doet het niet zo goed. Rabarber dat heeft ook wel wat nodig dus hoog tijd om ons nieuwe systeem eens uit te testen. En het is heel simpel kijk. Dekseltje omhoog, darmpje eruit. Het is een spiraal, in totaal 10 meter lang en euh voila, we zijn aan het regenen.
Opbergen dat gaat vanzelf. Hup. En altijd water op de plaats en geen gedoe meer. Voila
Dit is het eindpunt van heel ons tuinbesproeingssyteem en hier moet een zwenksproeier komen en ik heb er eentje gekozen precies voor deze oppervlakte. Ongeveer 140 vierkante meter en laat dat nu net het oppervlakte zijn van dit grasveldje achteraan in onze droomtuin. Nu euh, om dit te installeren – jah, het komt door de druk van het water naar omhoog – daar heb ik een koppelstuk voor nodig, dat ik hier op het einde van de darm kan zetten. Het lijkt volledig op die andere koppelstukken maar het is met een hoek van 90 graden omhoog en die komt dan onderaan in deze zwenksproeier. Door de druk van het water gaat die zwenksproeier omhoog komen en gaat hij beginnen werken.
En nu nog even de hoogte controleren, want de bovenkant mag precies gelijk zitten met het maaiveld. Zo gaat de robot of grasmachine er vlotjes over. Dit komt alleen maar naar omhoog als je aan het sproeien bent. Dus als je aan het sproeien bent, moet je wel even de robot gaan uitschakelen.
Jah, dan is het nu tijd om euh aan onze haag te denken. De moestuin zal water krijgen, het gazon hier zal besproeid worden maar hoe zit dat nu met de haag. Wel de eerste twee, drie jaren na de aanplant van de haag, jah, dan moet je toch wel echt zorgen dat de bodem onder de haag genoeg vocht krijgt, dat hij goed kan doorgroeien. Je weet nog, deze haag heb ik in de hoogte gesnoeid, zodat hij in de breedte gaat uitgroeien. Dat is prachtig aan het lukken, ondanks het feit dat het plantgoed niet van de beste kwaliteit was, heb ik nu toch wel al een haagje dat behoorlijk dicht komt, na een maand. En euh wat we hier gaan doen, dat is een druppelsysteem installeren met deze darm. Kijk. Dit is een darm die je heel gemakkelijk kunt op de grond of onder de grond leggen en om de 30, 35 centimeter zit er een klein gaatje in. Dus dat gaan we dan aansluiten op het water en zo kunnen we onze haag bevloeien wanneer we maar willen.
Zo. En hier zijn we aan het einde van ons haagje, maar gelukkig nog niet aan het einde van ons Latijn, want hier dit stukje gaan we dichtmaken. Dat gaat héél eenvoudig bij dit soort darm. Eerst schuif ik er dit oogje op. Voilà. En waarvoor dit dient, dat ga je direct merken. Dus ik ga nu hier een plooi maken en daarmee zit hij normaal helemaal dicht. Alles wat ik nog moet doen, dat is door het andere oogje dit uiteinde schuiven. Zo. En dit is hermetisch gesloten.
Toch wel handig zo’n besproeiingssysteem om heel je tuin bijna automatisch te gaan besproeien en van water te voorzien. Nu, wil je kans maken om zo’n systeem te winnen ? Ga dan snel naar dobbit.be en misschien wordt dit systeem wel van jou.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.