Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Creatieve sierlijsten

Aan de wand ep. 4 - Sierlijsten oubollig? Niet als je ze aanbrengt met een beetje pit.

Transciptie 

Wie houdt van interieur en decoratie weet het al: een mooi ingerichte kamer begint bij de afwerking van de muren.

Een ruimte mét persoonlijkheid, daarbij hoort een accentmuur.

Inspiratie voor zo'n accentmuur vind je overal.
In trendy bars en hotelkamers, in interieurmagazines, op blogs en websites...

Maar, is het ook mogelijk om die inspiratie op je eigen muur thuis te realiseren?
In “Aan de wand” proberen het voor jullie uit.

In een ongebruikte hoek van onze studio plaatsten we daarom een nieuwe wand.

En op die wand brengen we de inspiratiefoto tot leven. We testen producten en technieken.
Dit is onze inspiratie deze keer. Een muur met creatieve sierlijsten. Want sierlijsten, ze kunnen wat oubollig zijn. En pas op, dat is mooi in een herenhuis-achtig gebouw. Maar als je toch liever voor iest oderner gaat, dan breng je ze aan met wat pit.

 

 

 

 

Maar eerst over naar onze muur. We werken op een gladde en stofvrije muur.

Daarna brengen we eerst een primer aan en daarna de basiskleur.

 

 


We verven de muur in en neutrale tint. Veel mensen kiezen voor wit of gebroken wit als neutrale kleur, maar eigenlijk kan je elke kleur met voldoende grijs, dus zonder veel kleurverzadiging als neutrale kleur gebruiken. Dus naast wit, roomwit, en andere pasteltintenan je ook kiezen voor donkerdere kleuren als saliegroen, nootmuskaat bruin of zelfs antraciet als neutrale kleur.

 


Wij hebben gekozen voor een bruine tint met een tikkeltje roze in. Dat kleur gaat je kamer warm doen aanvoelen, zacht.

Je verft eerst je muur, voor je de sierlijsten ophangt.
De sierlijsten ophangen doe je met een montagelijm die je ook als afdichtingskit kan gebruiken. Kies zeker voor een overschilderbare versie.

Snij de punt van de koker open en plaats die in het kitpistool.

 


Op de achterzijde van de sierlijst breng je een ril lijm aan.

 


Druk de lijst tegen de muur, je gebruikt het best een laser om te controleren dat je lijstje waterpas hangt.

 


Het teveel aan lijm wordt weggduwd vanonder de sierlijst. Haal dat met een plamuurmes weg. Daarna kan je met een spons alles glad wrijevn.
Ik heb hier een ontwerp geschetst, Je ziet dat hier mijn lijst een hoek maakt van 135° . Om die hoek te kunnen vormen moet ik mijn lijst in verstek afzagen. Daaravoor deel ik dus de hoek in twee. 135 gedeeld door twee is 67,5.


Voila, als de lijm wat is gedroogd dan kan ik, beginnen schilderen. Controleer zeker hoe lang je moet wachten voor je met de verf aan de slag mag.

Voor het schilderen gebruik ik een verfbortsel, de haartjes gaan mooi het reliëf van de lijsten volgen. Je schildert best in de lengte van de lijsten.
Onze eerste kleur was een neutrale tint. Zo‘n neutrale tint heeft het voordeel dat je die makkelijk kan combineren, met ander neurtrale tinten. Er zijn heel wat bruin en beige tinten die samen met dit kleur een harmonieus geheel gaan vormen. Of koper, koper zou daar ook heel goed bij passen.

 


Wij hebben liever wat extra pit. En dat kan ook. Er zit wat roze in deze tint, en daarom kiezen we als contrastkleur dit. Een fel roze.
Om onze contrastkleur te schilderen moeten we uiteraard afplakken. Kleef je tape net een millimetertje onder en boven de lijst, dat zorgt voor een strakke lijn.

En dan kan je schilderen, opnieuw met de borstel.

 


Er zijn nu waarschijnlijk mensen die denken, kan je niet eerst de lijstjes schilderen, en dan pas ophangen, dan hoef je niet af te plakken.

Neen dus. Want bij het ophangen, dichten we de naad tussen de lijst en de muur. En nu met het schilderen gaat die naad helemaal verdwijnen. Als je eerst schildert en dan lijmt heb je gegarandeerd een naad en bovendien een groet kans op lijmvlekken.

 


Wat je wel kan doen is, als dat nodig zou zijn, eerst een primer aanbrengen op de lijstjes voor je ze ophangt
Kijk, een eenvoudige sierlijst is met een beetje durf en de juiste verfkleur toch iets spannender geworden. Ik ben benieuwd naar jullie mening. Ga gerust eens naar onze website, daar kan je alle uitzendingen opnieuw bekijken en je mening delen.

Tot de volgende.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.