Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Houten fluitje en modelbouw

Zelf gedaan, goed gedaan - Ep.1 - Wie zegt dat speelgoed niets voor volwassenen is? In deze aflevering maakt Jolien een houten speelgoedfluitje en toont modelbouwer Guy ons voor hoe je een miniatuurhuisje ineen knutselt..

Transciptie 

 
Jolien zet haar creatieve kunsten graag in voor het goede doel. Haar houten speelgoed schenkt ze aan kinderen in Namibië ; eerder maakte ze al raceauto’s, walkie talkies en speelgoedcameraatjes. Vandaag begint ze aan een reeks fluitjes uit beukenhout. Daarbij start ze met een klein balkje van 17 op 18 millimeter, waarop ze deze vorm uitgetekend heeft. Die zaagt ze uit met de lintzaag, al kan het natuurlijk ook met een figuurzaag.

Dan zaagt ze het fluitje af op een lengte van 82 millimeter. Nu komen de zijplankjes aan de beurt ; daarvoor gebruikt ze geen beukenhout, maar eikenhout. De plankjes moeten 4 millimeter dik zijn, 20 millimeter breed en 82 millimeter lang.

Er mogen aan dit speelgoed absoluut geen splinters meer hangen, dus schuurt Jolien de uitgezaagde stukjes eerst goed af. Vooral de blaasopening moet helemaal glad zijn.

Dan lijmt Jolien de zijplankjes tegen het middenstuk, maar ze let daarbij goed op dat er zeker geen lijm in de blaasopening komt te zitten. Het stuk spant ze aan met lijmklemmen tot alles uitgedroogd is.

Aan de uiteindes van de fluitjes boort ze gaatjes van 3 millimeter zodat daar een touwtje door kan.

Nu tekent ze de vorm van het fluitje zelf uit op de zijkant van het blokje. Deze vorm zaagt ze opnieuw uit met behulp van de lintzaag.

Dan schuurt ze alles effen op de bandschuurmachine. Ook de randen worden mooi afgerond. Op het laatst schuurt ze het hele fluitje nog eens af met de hand.

Als kindvriendelijke afwerking krijgt het fluitje nog een laagje olie. Olijfolie of lijnzaadolie zijn hiervoor geschikt. Zo is het fluitje af.

In 3 dagen tijd maakte Jolien 31 houten fluitjes, waar ze ongetwijfeld heel wat kinderen blij mee maakte.

Over naar Guy in de modeltreinclub. Modelbouw zou je in feite ‘speelgoed voor volwassenen’ kunnen noemen. Al draait het ‘speelgedeelte’ hier dan vooral rond het zelf bouwen van de miniatuurmodellen. We kijken even mee hoe Guy een arbeidershuisje maakt.

 
We bouwen dus een arbeiderswoning uit het begin van de twintigste eeuw. Er bestonden verschillende types. We hebben een aantal tekeningen gemaakt, waaruit we dan kunnen kiezen. We gebruiken polystyreen, een kunststof. Dat bestaat in baksteenplaatjes met verschillende steense verbanden. We gebruiken ook witte polystyreenplaat als extra versteviging. Verder werken we dan nog met strips om de ramen en de deuren op te bouwen.
Eerst en vooral tekent Guy de gevel zo nauwkeurig mogelijk af op een polystyreenplaat.
 


Dit moeten we zorgvuldig doen, want het moet daarna uitgesneden worden. We gebruiken daarvoor ook ons schaallatje. Het huisje wordt op schaal 1/87 gebouwd, dezelfde schaal als die van onze modeltreinen, en dus moeten de huizen ook in die verhouding gemaakt worden.
De deur en de ramen worden afgetekend op de gevel. Nu kunnen ze uitgesneden worden. De reststukjes kunnen gewoon uit de plaat gebroken worden. Guy gooit ze niet weg, maar houdt ze opzij om straks te gebruiken voor de afwerking van de schoorsteen. Eenmaal dit klaar is, begint hij aan de versteviging met plasticard van 1 millimeter dik. De gevel bevestigt hij daarop voorlopig met een stukje dubbelzijdige kleefband. Zo kan hij het kader van de deuren en ramen beter bepalen. Links en rechts houdt hij ongeveer 1 millimeter speling. Ook mag er een halve millimeter wit te zien blijven aan de openingen.

 
En dan kunnen we nu aan de volgende stap beginnen. We verwijderen dit stukje terug, en dit hier kunnen we nu uitsnijden.


En dan krijgen we dit hier. Dit mag nu aan elkaar gekleefd worden. We gebruiken daarvoor speciale lijm die in de modelbouwhandel te krijgen is. Hoe werkt die lijm nu ? Die lost twee delen polystyreen op zodat je die gemakkelijk aan elkaar kunt zetten. Even een voorbeeld : wat lijm hierop doen, dit stukje erop zetten, en voilà… Het hangt al vast. De lijm verdwijnt en je krijgt als het ware een koude las tussen de beide stukken.
Nu kunnen de ramen afgewerkt worden. Daar gebruikt Guy een andere strip voor. Het raam moet mooi in tweeën verdeeld worden, dus moet de strip in het midden worden geplaatst met behulp van een klein beetje lijm. Met een extra fijn stripje wordt het raam dan nog eens horizontaal in tweeën gedeeld. Het onderste raampje wordt in drieën gedeeld, dus dat vergt extra preciziewerk.
 


De ramen zijn klaar… Rest ons nu dus nog de deur.
Voor de deur kan een dunner stuk plasticard gebruikt worden. In de deur zal een raampje worden uitgesneden. Dan kan hij uiteindelijk ook tegen het baksteenmuurtje gekleefd worden.
 


De gevel is nu bijna klaar. Wat nog ontbreekt, is de afvoerpijp.
De afvoerpijp wordt samengesteld uit twee fijne materialen. Een rond staafje van 80 centimeter – omgerekend in schaal natuurlijk - vormt het onderste stuk van de regenpijp. Bij oude huizen had de regenpijp namelijk een zwart gietijzeren onderstel. De zinken regenpijp die daarin lag, maakt Guy met een fijn stukje plasticard, dat hij er bovenaan op kleeft. De regenpijp moet met ringetjes tegen de muur komen. Die worden uit heel fijne koperdraad gemaakt. Dus moeten er ook kleine gaatjes naast de regenbuis komen, die Guy maakt met een handboortje. Een elektrisch boortje gebruikt hij liever niet, omdat die te veel toeren draait, waardoor de plasticard beschadigd geraakt. Guy buigt de koperdraad om en steekt hem dan door de gaatjes. Aan de achterkant van de gevel torst hij de draad, zodat er vooraan een ringetje ontstaat. Zo maakt hij een drietal verbindingen per regenpijp.
 


Ziezo. Nu hebben we een eerste gevel klaar. Maar een huis heeft er altijd twee, namelijk een voorgevel en een achtergevel. En de achtergevel moet je in spiegelbeeld maken. Die heb ik voordien al gemaakt. Meestal heb je een gang, dan twee kamertjes achter elkaar, dan een hal met een trap, en de gevel achteraan is ongeveer hetzelfde afgewerkt als de voorgevel. Als je die mooi tegenover elkaar zet krijg je een huisje.
Voor de zijgevels gebruikt Guy opnieuw polystyreenplaat. Eén van de gevels is al voorzien van een schoorsteen. Dat is belangrijk, want zo staat hij mooi stevig. Als je de schoorsteen er nadien pas op zet, wordt het moeilijker om hem mooi recht op de gevel te krijgen.

Later, na het schilderwerk, moeten er nog glasramen binnen in het huis geplaatst worden. Als alles dichtgelijmd is kun je daar niet meer bij, dus voorziet Guy een uitsparing. Eventueel kan hij dan ook nog verlichting plaatsen.


Nu zijn we klaar om de gevels op te bouwen. Dan kunnen we ze gaan verlijmen.
Guy lijmt de gevelplaatjes tegen elkaar op de vloerplaat. Het huisje begint vorm te krijgen.


Voorgevel… Achtergevel… Tijd om de dakgoot eraan vast te maken.
Voor de dakgoot gebruikt Guy een reststukje plasticard, waar hij een paar inkepingen in maakt. Dit stukje komt op de rand van de gevel. Later, nadat het dak af is, zal hij de zijkanten van de dakgoot nog afwerken.

Ook de achtergevel krijgt eerst een stukje plasticard voor de dakgoot. Dan is het dak aan de beurt, dat Guy uitsnijdt uit dakpanplaat. Deze plaat is veel dikker dan de andere stukken plaat die hij voordien gebruikte.
 
We zullen eens even kijken… Dit past hier perfect in. Nu moeten we enkel nog de plaats waar de schoorsteen komt uitsnijden.
De opening voor de schoorsteen snijdt Guy schuin af. Hij vijlt de randjes nog een beetje af en controleert dan of de dakplaat past. Dat is het geval, dus mag het plaatje met wat lijm en zachte druk vastgezet worden. Hetzelfde doet Guy voor de achterkant van het dak.

Dan moet de schoorsteen er nog komen. Ook die snijdt hij stukje voor stukje uit.


Op de schoorsteen leggen we nog een betonnen dekmantel… Voor alle veiligheid. Daar komen dan twee buisjes in voor twee schoorstenen.
De twee minuscule buisjes voor de schoorsteentjes moet Guy met grote precizie vastlijmen. Nu moet nog de schoorsteen verder afgewerkt worden. Guy snijdt vier stripjes uit en plaatst die tegen de zijkanten van de dakgoten. Wanneer ook die klaar zijn, rest nog de nok van het dak.


Nu het huisje volledig gebouwd is, zal het in een volgende fase geschilderd worden en een verweerd uiterlijk krijgen. Dat is dan weer voor een volgende keer.
Vrouw 1

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.