Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Vastzittende bout of moer?

Niets zo vervelend dan een vastzittende moer of bout die je los wil krijgen. Wat kan je eraan doen?

Transciptie 

Tijdens het klussen komt het wel eens voor dat een moer beschadigt is of een bout muurvast zit, en je wil ze net verwijderen. In deze aflevering kijken we eens welke mogelijkheden er zijn om ze los te krijgen.

Een oude moer heeft meestal wat roest binnenin de schroefdraad opgestapeld en soms helpt het om de roest binnenin wat te breken door eerst een kort slagje vast te draaien, en pas dan in tegenwijzerzin de moer los te draaien.
En een andere reflex is, om steeds wat kruipolie te gebruiken. Laat het dan wat intrekken.
Nog steeds geen beweging in de moer te krijgen? Uiteindelijk komt het erop neer dat je meer kracht moet uitoefenen. Als je er voldoende bij kan, kan je er een houten hamer bij halen. Je kan er een flinke tik mee geven, maar let wel op dat je de ring- of steeksleutel niet breekt. Vandaar dat je best een houten hamer neemt.
Kan je de moer niet losdraaien omdat de bout mee draait? Dan moet je die klemmen. Bijvoorbeeld hier met een grijptang, die zich opduwt tegen een buis. Anders moet je die handmatig tegenduwen bij het losdraaien.
En een flinke tik op de moer of bout zelf kan soms ook wonderen doen.
Misschien nog wat extra kruipolie?
En soms helpt het om de moer te verwarmen. Hier zit hij muurvast door de verflaag die ook in de schroefdraad is gelopen. Door te verwarmen maak je die laag los. Uiteraard, is deze truuc niet overal toepasbaar omdat je niet wil dat andere elementen gaan smelten ...
En wil de moer nog steeds niet lossen? Er moet dus meer kracht verzet worden. Een reflex als doe-het-zelver is om een holle buis over je sleutel te plaatsen want een grotere hefboom levert meer kracht op. Je loopt dan wel het risico om je sleutel te breken, handig is deze dopsleutel met telescopisch handvat. Je kan zo meer kracht op de moer zetten.
De vraag is ook altijd of je wel vlot genoeg bij de moer kan. Kan je er met een slagmoerschroevendraaier bij? Dan ontwikkel je automatisch veel kracht zonder dat je zelf moet staan wringen, uiteraard.
Is de moer zo beschadigd, dat je ringsleutel geen grip meer vindt op de aandrijfpunten?
Misschien vind je er nog wel wat grip op met een Engelse moersleutel.
En als dat niet lukt, kan je er nog proberen een kleine inkeping in te maken, zodat je de moer er af kan tikken met een hamer en schroevendraaier met aanslag.
Plaats genoeg? Dan kan je die sleuf vlug maken met een ijzerzaag, of met een slijfpschijf. Uiteraard is het steeds opletten dat je andere onderdelen niet beschadigt. Of met een multitool kan je er misschien nog het makkelijkst van al bij.
Als het is gelukt om de inkeping te maken, kan je de moer gaan los tikken.
De moer wil gewoonweg niet los? Je kan ze proberen te breken met een moerenbreker.
Het systeem is eenvoudig: plaats de kop over de moer, span aan en naarmate de kracht op de moer vergroot, zal de moer barsten.
Er komt wel wat kracht bij te kijken, dus een ratelsleutel is best handig.
Ook bij het lossen van bouten, is kruipolie een eerste reflex.
Soms is het opnieuw een kwestie van extra kracht te kunnen zetten. Een schroevendraaier waarvan de steel in zeskantuitvoering is gemaakt, laat toe om er een steeksleutel op te zetten.
Met een manuele slagschroevendraaier kan je een bout die vast zit proberen los te krijgen. Met een flinke tik op met de hamer, krijg je het nét dat slagje losser om het verder handmatig uit te draaien. En de bits is verwisselbaar, dus je kan er ook mee aan de slag bij schroeven.
Een bout met kruiskop, maar je vindt er geen grip meer op? Ook dan kan je er weer een gleuf proberen in te krijgen, zodat je schroevendraaier opnieuw grip krijgt.
Bouten met een zeskant? Daar kan je ook je slagmoerschroevendraaier op zetten. Veel kracht ineens, maar het blijft natuurlijk een kwestie of je er wel makkelijk bij kan.
En op een bolle schroefkop, kan je proberen om er twee rechte zijdes aan te maken. Met een tang heb je er dan terug grip op, en kan je ze los draaien.

Een beschadigde bout of moer verwijderen blijft een lastig probleem, naargelang de situatie zijn er een aantal mogelijkheden, en die heb je in deze aflevering kunnen zien. Wil je nog meer tips, kijk dan ook zeker op onze website.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.