Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Deur en raam in de kijker

Met de juiste begeleiding is het zelf plaatsen van ramen en deuren voor de gemiddelde doe-het-zelver een perfect haalbare klus. In deze reportage kom je te weten op welke belangrijke dingen je moet letten bij aanschaf en zelfplaatsing.

Transciptie 

Veel mensen die nieuwe ramen en deuren willen kopen, weten niet hoe je de kwaliteit daarvan correct kunt inschatten. Toch zijn er heel wat factoren die bepalen of ze wel stevig en duurzaam genoeg zijn. Raamwinkel geeft ons daarom een reeks praktische tips die je helpen om een kwalitatief product voor zelfplaatsing te herkennen.

 

 

Bij Raamwinkel is kwaliteit héél belangrijk, wij maken geen enkel compromis op kwaliteit. Waarop moet je allemaal letten als je nieuwe ramen en deuren koopt? Er zijn eigenlijk 5 punten die ik wil meegeven, die belangrijk zijn als je nieuwe ramen koopt.

 


Ten eerste is de buis op zichzelf. Die buis, die wordt geëxtrudeerd door een profileur zoals Kumberling, AluK, Aliplast, Schuko, dat zijn de merken trouwens waar wij mee werken. Euhm, deze maken deze buis, maar die hebben nog geen ramen. Wij gaan die buizen in de fabriek in verstek laten zagen en wij zetten die aan elkaar en zo wordt eigenlijk uw raam gemaakt. Nu de kwaliteit van die buis is echt wel heel belangrijk. Daarom werken wij ook alleen maar met A-merken. Wat we er wel insteken zelf, is altijd bij kunststof, nog een ronde buis, dat wil zeggen een gesloten buis. En deze gesloten buis, die zorgt er eigenlijk voor dat de hele constructie stabiel blijft. Bij ons is dat altijd een metalen buis van 2 millimeter dik en de hoekjes, de vier hoeken, bepalen eigenlijk voor een groot stuk de stabiliteit en de stevigheid van het volledig raam.

 


Ten tweede, wat heel belangrijk is, zijn ook de dichtingen. Dus de dichtingen bepalen dat uw raam winddicht, waterdicht is. Voor die dichting heb je twee soorten materialen die je kan gebruiken. Ofwel gebruik je EPDM, dat is een zachte rubber zoals dit. En EPDM dat is natuurrubber, dat gaat dertig jaar mee, misschien zelfs langer. Anders kan je ook kunststof gebruiken, dat is een alternatief materiaal. Dat gebruiken wij niet, want euh, wij weten dat kunststof kan beginnen craqueleren en verduren na een tijd. Met als gevolg dat er toch waterinfiltratie ontstaat en dat is uiteindelijk de bedoeling niet, want dan heb je een slecht raam.

 


Het derde aspect die de kwaliteit van je ramen en deuren sterk zal beïnvloeden is het hang- en sluitwerk. Het hang- en sluitwerk, dat zijn de scharnieren, dat zijn de sloten, dat is alles wat uiteindelijk het raam laat functioneren om open te doen en te dichten. Het hang- en sluitwerk, daarvoor hebben wij gekozen voor enkel A-merken zoals GU, rotto, winkhaus. Dat zijn allemaal topmerken met een goede reputatie. Die zijn ook allemaal heel gemakkelijk af te stellen nadien op de werf.

 


Het vierde aspect die ook belangrijk is om een goed raam te hebben, is veiligheid. Een veilig raam, ja een raam is een zwak punt in een huis of een deur euh waar inbrekers altijd gebruik van maken om binnen te komen. Dat willen we vermijden. Dus het aantal sluitnokken en ook de vorm van die sluitnok, dat dat een champignonnok is, die zich vasthaakt in slotplaten. Ook de pennen die uit de deuren komen, de haken die uit de deuren komen. Die zorgen er allemaal voor dat je zeker een goede basisbeveiliging hebt. Bij ons is dat standaard. Je moet dat niet extra gaan kiezen want wij vinden dat toch wel heel belangrijk dat een raam ook vooral veilig is.

 


Het vijfde aspect die zeer bepalend is voor de kwaliteit van een raam, zijn deze hoeken. Hoe dat deze zijn gemaakt. Je hebt een buis, nog een andere buis, dat wordt in een hoek van 45 graden gezaagd. Dan, in de fabriek waar ze de ramen maken, wordt dat verhit, tegen elkaar geperst en uiteindelijk uitgehard. De manier waarop dat ze dat doen, bepaald voor een groot stuk de kwaliteit van de hoek. Met namen, hoeveel druk dat zo’n hoek kan weerstaan. Want er komt daar een gigantisch zwaar glas in en dat glas begint te drukken op die hoeken en is dat een zwak punt in uw raam, dan breken die gewoon open. Wij vinden dat heel belangrijk dat dat niet gebeurd. Daarom hebben wij testen gedaan bij de Universiteit van Leuven, de universiteit van Gent, waarbij we eigenlijk druktesten gaan doen op deze hoeken en kijken op welke punt deze openbreken. Al onze ramen die we op die manier aanbieden, die hebben dergelijke testen doorstaan en die zijn er eigenlijk ook allemaal goed uitgekomen. Wij hebben wel al ook testen gehad die heel slecht waren en dan hebben we die fabrikanten moeten afkeuren. Dus die gaan niet bij ons ramen mogen afzetten.
Heel wat doe-het-zelvers plaatsten ondertussen al zelf hun ramen via Raamwinkel, wat te danken valt aan de vele begeleiding die er voorhanden is.

 

 

 


De eerste doelstelling van raamwinkel is eigenlijk om de klusser, de doe-het-zelver zoveel mogelijk te ondersteunen om zelf ramen en deuren te plaatsen. Zo simpel is het. Hoe doen we dat concreet ? We hebben video’s op de website die heel duidelijk zijn. We hebben handleidingen die je gratis kan downloaden. Die video’s gaan over hoe dat je moet opmeten, die video’s gaan over hoe je moet plaatsen. Dus als die informatie is eigenlijk al voorhanden. Wat we ook doen is tweewekelijks een gratis workshop organiseren en dan komen mensen hier kijken hoe ze ramen en deuren moeten plaatsen of kunnen plaatsen. Wat er ook wel goed is, is dat ze dan ook ontdekken of ze zelf die klus aankunnen of dat die toch te moeilijk is. Maar de meeste gaan er toch wel mee nadien zelf aan de slag en we hebben eigenlijk ook wel heel tevreden ‘studenten’ dan eigenlijk.

 


Bij Raamwinkel maken we er ook een heel belangrijk punt van dat de klusser geen extra werk meer moet doen op de werf. Normaalgezien, een professionele plaatser, die weet hoe dat hij rolluikgeleiders er op moet monteren, een monobloc moet namonteren, een lat eronder, een overbruggingsdorpel moet monteren. Wij willen eigenlijk dat werk besparen bij een klusser. Daarom leveren we dit kant-en-klaar en montageklaar op. Alles zit er vanuit de fabriek voorgemonteerd op. Het enigste wat je als klusser moet doen is dit ding nemen, in het gat in de muur steken, waterpas zetten, verankeren en uw raam is geplaatst.

 


Daarnaast heeft Raamwinkel ook een aantal diensten die het voor de klusser gemakkelijker kan maken om de ramen zelf geplaatst te krijgen. Ten eerste is er bijvoorbeeld onze dienst van nameting. Dat is heel populair é, want de maat is echt heel belangrijk als je nieuwe ramen bestelt en wil plaatsen. Dan komen wij nog een keer op de werf, meten we alles nog eens goed na en dan zorgen wij ook dat je zeker over de juiste maten beschikt. Wat we ook hebben is de levering op de werf zelf. Wij hebben onze eigen transportdienst dus wij maken ook dat die ramen goed op de werf raken. Maar het meest populaire is eigenlijk de hulp bij plaatsing. Dat is wanneer een technieker van ons mee op de werf komt en dan helpt hij effectief met de mensen die er zijn om die ramen te plaatsen. Ja, dat zijn doorwinterde techniekers, zeg maar. Dus die nemen ook een stukje de leiding, die zeggen doe maar dit, doe maar dat, zorg maar dat de zaken goed aangepakt worden. En hij helpt natuurlijk ook mee om die ramen geplaatst te krijgen, dat is de bedoeling.

 


Bovendien heeft Raamwinkel ook van Koemmerling het Koemmerling select label gekregen. Dat doen ze alleen maar als de kwaliteit ook effectief geborgd is. Euh, ze hebben daarvoor testen gedaan enzo en dat is dan nogmaals het bewijs dat Raamwinkel heel goede ramen en deuren kan opleveren.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.