Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Tips voor autoband vervangen

Een autoband vervangen is eigenlijk niet moeilijk maar het kan geen kwaad om de handeling op voorhand al eens in te oefenen. Als je dan eens bandenpech hebt, weet je precies wat je moet doen.

Transciptie 

Een autoband verwisselen is een eenvoudige klus maar het kan geen kwaad om het in te oefenen, dan weet je hoe je het op een vlotte en veilige manier kan doen.

Een platte band. De eerste reflex is om je richtingaanwijzers aan te zetten, en indien mogelijk de auto veilig langs de baan te plaatsen.
Zet ook de handrem aan. En zet de auto in eerste versnelling. De autobanden staan dan veilig geblokkeerd.
Op de autosnelweg plaats je die op minimaal op 100 meter afstand, in de bebouwde kom is 30 meter voldoende.
En als extra veiligheid kan je nog altijd het tegenoverstaande wiel van de platte band gaan blokkeren met een voorwerp.
En vergeet ook zeker niet de gevarendriehoek uit te zetten.
En draag een veiligheidsjasje zodat je voldoende zichtbaar bent.
Tijd om de band te vervangen.
Het materiaal om de band los te krikken ligt in de kofferbak, meestal onder de bodemmat of zoals hier opgeborgen achter een klein luikje.
De band zelf vind je ook in de koffer, bij sommige modellen zit die onderaan de auto bevestigd. Draag handschoenen zodat je handen niet vuil worden.
Om hem te lossen, draai je een inbusmoer open.
Verwijder de klauw. Mocht het wat spannen, gebruik dan wat kruipolie.
In ons geval los je eerst de stalen kabel uit de veiligheidspin, zodat je de klauw uit de velg kan halen.
Verwijder het wieldop. Met een beetje kracht is dat vlug gedaan.
Draai vervolgens de bouten van je wiel een slagje los. Losdraaien doe je tegen wijzerzin, naar links draaien dus, met de wijzers mee is vastdraaien.
Krijg je écht geen beweging in de bouten? Gebruik dan een heel klein beetje kruipolie. Het zal wonderen doen. Maar kuis nadien zeker goed af met een vod zodat je de bouten nadien ook nog stevig genoeg kan doen aanspannen.
Haal de krik erbij, maar plaats hem niet om het even waar. Onderaan je auto zijn er verstevigde contactpunten voorzien waar je de auto mag opkrikken. Je ziet het aan de hand van een kleine inkeping. Raadpleeg indien nodig je instructieboekje om te weten op welke plek je mag opkrikken.
Krik de wagen op tot het wiel van de grond los komt. Check of de band wel van de grond is, maar doe dit nooit met je handen. Neem er de kriksleutel bij en kijk of je hem onder de band kan schuiven. Lukt dit, dan is de auto voldoende omhoog gekrikt.
De bouten waren al een slagje los gemaakt, nu kan je ze volledig los draaien. Leg ze ergens in het zicht zodat je ze niet verliest.
De lekke band mag er af. Gegarandeerd zal het je nooit lukken om die zomaar in één beweging van de wielnaaf te trekken. Een goede schop doet wonderen maar met zo'n stevige veiligheidsschoen is dat natuurlijk wel makkelijk praten.
Eenmaal de lekke band er af is, leg je hem onder de auto en wissel je die met de nieuwe band. Dit is puur uit veiligheid, mocht er iets gebeuren dan valt de auto op de band en niet op zijn velg.
Het nieuwe wiel bevestigen is een beetje prutsen. Mik één boutgat op de hoogte van een bout, en dan valt hij al veel makkelijker op zijn plaats. Misschien moet je de wagen een klein beetje hoger krikken, omdat het nieuwe wiel hoger komt dan het wiel met de lekke band.
Monteer de bouten, en span ze eerst een beetje handmatig aan. En draai al wat voorlopig vast met de sleutel.
Het reservewiel mag eerst nog opgeborgen worden.
En dan komt het laatste werkje. De bouten mogen nu nog wat steviger aangedraaid worden. Doe dit wel kruislings, zodat het wiel goed op het wielnaaf wordt bevestigd. En draai uiteraard opnieuw met de klok mee.

Met deze tips weet je nu hoe je op een vlotte en veilige manier een autoband kan verwisselen. Bedankt voor het kijken, en tot de volgende aflevering.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.