Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Leg zelf je sanitair aan

Roger - In een ruwbouwwoning is nog heel wat werk. Een groot deel daarvan kan je zelf doen. Zo kan je zelf ook de leidingen leggen voor de afvoer en aanvoer van het sanitair. Dit is een heel project, maar zeker haalbaar. We plaatsen de leidingen vanaf de binnenkomst van de watermaatschappij tot aan de aftakpunten. We tonen welke regels van toepassing zijn en hoe je alles in elkaar plaatst. Tijdens het installeren van de regenwaterleiding plaatsen we nu ook meteen een vorstvrije buitenkraan.

Transciptie 

Tijdens een groot project maak je er het best een gewoonte van om alle stukken die je kocht uit te stallen. Zo leer je niet enkel alle stukken kennen, je vind ze ook snel terug. Als alles samen in een doos zit, dan vind je minder snel het nodige stuk terug. Heb je dan stukken te kort, dan zie je dat ook meteen.


Zo’n plan is onderdeel van het bouwplan en krijg je van je aannemer.

Je weet waar het water naar toe moet, maar je moet nog de afvoerpunten van je binnenleiding bepalen.

Hiervoor gebruik je een waterpas en een potlood, een meter, een muurfrees of een haakse slijper, een beitel en een hamer.

Duidt aan waar er afvoerpunten moeten komen in de muur. Meet even de breedte op van de leidingen die er in moeten komen. Teken, nu je toch bezig bent, ook meteen de positie van alle waterleidingen af.
Als alle aftakpunten aangeduid zijn, dan kan je de sleuven uitslijpen. Heb je een muurfrees, dan werk je het liefst daarmee. Je kan er een stofzuiger op aansluiten en je slijpt de twee uiteinden van de sleuf in een keer. Heb je dat niet, dan kan je ook met een haakse slijper werken.

De sleuven kan je dan uitbeitelen. Je kan een boorhamer nemen, maar in dit geval zijn het er niet veel. Je kan het dus gerust ook met een gewone hamer en beitel doen.
Voor je verder werkt, maak je nog even de sleuven stofvrij. Met stof in je sleuven zal de mortel straks minder goed hechten.
Het vuile werk is achter de rug, nu kan je de afvoerbuizen zelf beginnen plaatsen. Daarvoor slijp je het stukje dat boven het beton uitsteekt nog even af.


Let ook goed op of je buis al dan niet nog een mof heeft die uitsteekt. Dat is een verbreding van de buis, waar normaal gezien een andere buis in komt. De buis kan geplaatst zijn zodat je nog een mof hebt, of ze kan willekeurig afgesneden zijn.

Verder heb je nog stukken met een dichtingsrubber en stukken die verlijmd worden.
Voor de stukken met een rubberen dichting gebruik je sanitair glijmiddel om deze vlot in elkaar te schuiven. Lijm heb je nodig voor de lijmdichtingen. Verder gebruik je nog een meter, een haakse slijper of een ijzerzaag, een waterpas en wat blokjes. In sommige gevallen kan een heteluchtpistool of een gasbrander ook nog van pas komen.

We beginnen met deze klus in de keuken.


Komt de afvoer in het keukeneiland, dan je hem mits wat geluk recht omhoog brengen. Hier kan je, nog een afsplitsing plaatsen zodat je later de leiding nog kan ontstoppen.
Wil je je gootsteen aan de muur, dan moet je de leidingen naar daar toe leiden. De hoogte van de afvoer komt op ongeveer vijftig centimeter hoogte.

Wij kiezen hier om zoveel mogelijk leidingen met een rubberen mof te plaatsen. Dit geeft ons de vrijheid om later de buizen nog lichtjes te schuiven. En de dichting is minstens even goed als zou je ze lijmen.

De afvoer moet natuurlijk recht uit de muur komen om er later een sifon op aan te kunnen sluiten.
Laat de buizen afhellen naar het afvoerpunt toe. Leg wat blokjes hout, steen of kaleerblokjes onder de buizen om dit afschot aan te houden.

Het bandijzer fixeer je met betonnagels. Met de juiste doorslag kan je de betonnagels meteen in het beton slaan.
Tijd om de afvoer van de wasmachine te voorzien.

Je kan de PVC-buizen gemakkelijk inkorten met een ijzerzaag of een haakse slijper met een dunne metaalschijf. Vergeet niet de buis achteraf nog een beetje af te schuinen langs de buitenkant met je haakse slijper of met een mes.

De afvoer moet hier in totaal minstens 65 cm hoog zijn, maar je kan later, na het plaatsen van de sifon de totale lengte nog wat verhogen.
Om geurhinder te vermijden, kan je een buis smelten en samendrukken. Daarvoor maak je het uiteinde van de buis warm tot het plastic zacht wordt en plooi je ze samen. Doe dit niet met je handen, maar gebruik hiervoor een staaf of je potlood.

Steek het stukje buis dan in de opening.
Nu de afvoer van de wasmachine klaar is, gaan we naar het toilet beneden. Daar moeten we een handwasser aansluiten en het toilet zelf natuurlijk.

Bij de handwasser moeten we meteen van een grote diameter buis naar een kleine. Heb je geen reductie in een keer, dan moet je er twee combineren. Op die manier kan je dan toch je afvoerleiding plaatsen.


Lijm dus zowen de buis als de reductie in. Druk dan de buis in de reductie. Is de lijm droog, dan is de positie vast en kan je ze niet meer veranderen.
Heb je geen gemofte stukken buis meer, dan kan je eventueel zelf een mof maken aan een stuk buis. Neem daarvoor je heteluchtpistool of gasbrandertje en maak het plastic zacht, tot je het kan vervormen. Het is niet de bedoeling dat het plastic zwart ziet en gaat verbranden. Steek dan een koppelstuk of een ander stuk buis in de weke leiding en laat het koelen. Is het plastic koel en terug hard, dan is je mof definitief. Je kan deze dan gewoon in het koppelstuk lijmen.
In plaats van een buis samen te plooien om geurhinder te voorkomen, kan je de buis ook rond draaien. Maak daarvoor niet het uiteinde warm, maar het midden. Dan kan je de buis wringen zodat ze in het midden een slot vormt. Dit stuk buis steek je dan weer in de opening.
De leiding van het toilet zelf moeten we nog boven het vloerpas brengen. Later komt hier PUR en een chappe. We maken van de gelegenheid gebruik om met een rubberen reductie al de diameter meteen naar 90 millimeter te brengen, de juiste diameter om je toilet op aan te sluiten.

We voorzien verder nog een afvoer voor de condens van de ventilatie en voor de condens van de verwarmingsunit.
Nu is de badkamer aan de beurt, en daarvoor moeten we eerst onze leidingen naar boven brengen. Doe dat in een zo groot mogelijke diameter.


We gebruiken waar we kunnen weer dichtingen met rubber. Dit werkt wat gemakkelijker. Maar kan je niet anders, dan lijm je weer een reductie in de buis.


Maak dan de opening weer mooi dicht met de multiplex plaat.
Boven, in de badkamer, komen we nu perfect uit met de afvoer voor het toilet en de afvoer voor de douche en wastafel. Voor de afvoer van het toilet gebruiken we ook zo veel mogelijk bochten van 45°. Maar hier kan je niet anders dan een bocht van 90° plaatsen, anders zou de leiding boven de chape uitkomen.

Ook in de wc plaatsen we een toegeplooide buis tegen het stof en de geuroverlast.
Tijd om de laatste hindernis te nemen: de aansluiting voor de wastafel en de douche. Eerst leiden we de leidingen naar de wastafel.


Je moet dus de afstand bepalen tussen de twee buizen, zouden ze recht liggen. Hier is het het gemakkelijkst om te meten van de muur tot aan beide aftakpunten. Het verschil in die maat doe je dan maal een komma eenenveertig.

Dat stuk snij je dan gewoon op maat af.
De laatste leidingen, die van de badkamer, kan je nu vastleggen met bandijzer en betonnagels. Zorg zoals altijd voor voldoende afschot. Dat ligt tussen de 1cm per lopende meter en 5cm per lopende meter.

Rond de douche komt er geen PUR of chape. Daarom houden we nu de afvoer zo kort mogelijk. Later hebben we dan nog veel speelruimte om de douceafvoer perfect af te regelen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.