Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Elektriciteit zelf plaatsen 1

Roger - Je elektriciteitswerken kan je grotendeels zelf doen, zeker de simpelere klussen zoals het plaatsen van de elektriciteitskabels. Daardoor kan je heel wat besparen. Moeilijk is het ook niet, en al zeker niet als Roger je uitlegt wat je allemaal kan doen. Hoe je het precies aanpakt, zie je in deze aflevering. We bekijken hier hoe je de leidingen aftekent, inlijpt en hoe je een stopcontactcircuit legt.
Bekijk deel 2

Transciptie 

Begin met de tekeningen aan te brengen volgens het elektriciteitsplan. Voor dat plan laat je je beter bijstaan door een elektricien. Hij kent de gangbare praktijken en de te volgen regels.

Je gebruikt het best een waterpas. Plaats de leidingen vertikaal en ga enkel schuin als het niet anders kan. Plaats zeker geen leidingen horizontaal in de muur.

Werk met krijt. Zo blijven de lijnen goed zichtbaar. Dat is vooral straks handig, als je begint te slijpen en de zichtbaarheid beperkt is door het stof. Bovendien teken je met krijt nog eens gemakkelijk op de bakstenen.

Teken je een leiding af, dan zorg je dat die zeker 3,5 cm breed zijn.


Als je sleuven slijpt, maak je veel stof. Bescherm dus zeker je longen. Maar vergeet ook je ogen en je oren niet.
Verder heb je een haakse slijper nodig. Je hebt haakse slijpers in verschillende diameters. Heb je een haakse slijper met een kleine diameter, dan kan je die zeker gebruiken. Zorg wel dat je een diamantblad hebt dat geschikt is om in steen en eventueel in beton te slijpen.

Slijp dan langs de krijtlijnen de sleuven in. Probeer zo recht mogelijk te blijven langs je getekende lijnen.
Heb je een haakse slijper met een grotere diameter, dan is dat wel handig in dit geval. Zo zijn je sleuven meteen diep genoeg voor de leidingen voldoende te verzinken. Je kan zo'n haakse slijper ook gerust huren. De werkwijze blijft dezelfde. Gewoon langs de krijtlijnen slijpen.

En zoals je ziet is jezelf beschermen geen overbodige luxe. Sleuven inslijpen geeft veel stof.

Je kan ook een muurfrees huren. Deze dient speciaal om leidingen in te frezen. Je slijpt ermee in een beweging de twee kanten van de sleuf in. Daarmee bespaar je de helft van het werk. Om de bakjes in te slijpen heb je dan nog wel een haakse slijper nodig.
Terwijl het stof wat wegtrekt, kunnen we wat inkopen doen. We kiezen hier voor voorbedrade buizen. Dat maakt het werk gemakkelijker. Kies kabels van 2,5 vierkante millimeter voor de stopcontacten en kabels van 1,5 vierkante millimeter voor de verlichtingskringen.

Omdat we in de bakstenen muren werken, kiezen we voor inbouwbakjes. Die plakken we dan met gips vast in de muur.

Een set tangen gaat ook handig van pas komen.

Eens terug op de werf kunnen we verder werken.

Voor deze klus gebruiken we dus verder onze inbouwbakjes, een waterpas de flexibels, gips, een mengkuip en een menger.

Om uit te kappen gebruik je een hamer en een beitel of een boorhamer.


Met de breekhamer gaat het werk natuurlijk wel een pak sneller vooruit. Het nadeel is dat zo'n breekhamer niet zo precies werkt. Voor je het weet, zit je te ver of door de muur heen. Wees dus voorzichtig als je de leidingen uitkapt.


Zorg voor een minimale speling van 2 cm langs alle kanten.
Heb je nu twee of meer inbouwbakjes nodig, dan moet je ze aan elkaar klikken. Hoe je dat doet, hangt af van de richting van de bakjes. Moet je twee naast elkaar bevestigen dan verwijder je gewoon de de plastiekjes aan de verbinding.

Heb je twee bakjes onder elkaar te zetten, dan plaats je deze best zonder scheiding. Daarvoor neem je twee bakjes en verwijder je een van de zijkanten met behulp van een breekmes. Deze klikken dan in elkaar. Zo krijg je een breder, ononderbroken inbouwbakje.
Voor je alles aanbrengt, maak je best alle openingen proper. Doe dat met wat water en een harde borstel. Zo zitten er straks geen stukjes of brokjes in de weg en is het stof weg. Dat is belangrijk, want met stof in je openingen loop je het risico dat het gips of de mortel niet goed hecht.
Om de bakjes in te bouwen, maak je gips aan. Kijk op de verpakking hoeveel water je moet toevoegen. Je kan hiervoor gewoon gips gebruiken, maar kleefgips heeft een hogere kleefkracht, zodat de bakjes goed vasthangen. Meng het gips met je truweel tot een egale massa.


Het snelgips voeg je dus toe om de uitharding te versnellen. Zo kan je sneller de leidingen plaatsen. De verhouding van beide gipsen kan je zelf kiezen. Wil je pas de volgende dag later aan de slag, moet je geen snelgips bijvoegen. Maar wil je tien minuten later de leidingen trekken, dan gebruik je beter enkel snelgips. Wij kiezen voor een verhouding van twee derde gewoon gips en een derde snelgips. Deze verhouding zorgt er voor dat we de enkele uren later de leidingen kunnen trekken. Het laat ons ook toe om een grotere hoeveelheid gips aan te maken in een keer. Snelgips hardt snel uit, niet enkel op de muur, maar ook in je kuip.

Je kan ook gebruik maken van een mengstaaf op je boormachine om het gips gemakkelijker te mengen met het water.
Om er voor te zorgen dat de muur niet meteen alle water uit het gips trekt, maak je die beter wat nat. Zo verzeker je de kleefkracht en de uitharding van het gips. Doe dat met een natte borstel of een plantenspuit.
Vul dan de openingen waar de bakjes in komen met gips. Breng voldoende gips aan, maar probeer de openingen naar de sleuven, waar later de leidingen in komen, vrij te houden.

Duw het bakje dan in het gips. Om later de stopcontacten en de schakelaars mooi recht te hangen, hang je de bakjes nu ook al beter waterpas. Je controleert dat dus ook het best even.

De bedoeling is ook dat de bakjes gelijk komen met de bakstenen muur. Dat kan je ook meteen controleren met de waterpas. Zitten de bakjes goed? Blijf er dan af tot het gips uitgehard is.


De dikte van de draad, in vierkante millimeter, staat ook altijd op de verpakking.
Je neemt de kabel van binnen in de verpakking en je rolt hem af. Snij de verpakking niet los.
Het gemakkelijkst is dat je de flexibel afrolt tot het verste punt in je kring en van daaruit begint. Maak een deel van de draden vrij door de flexibel voorzichtig door te snijden en er even aan te draaien. Zorg vooral dat je het koper hier niet beschadigt.

Steek de koperen draden door de opening in het inbouwbakje en plooi ze om. Zo trek je ze zo meteen niet uit hun positie weg als je de leidingen verder legt.

Het stuk buis dat je net afsneed kan je nu gebruiken om de kabel in de gleuf vast te zetten.
Lus de kabel van het stopcontact nu door naar het volgende punt op je elektriciteitsplan. Daar moet dan een kabel toekomen en een vertrekken.

Prik de openingen door. Dat kan je ook doen met behulp van een schroevendraaier of een potlood. Zet de kabels vast en werk door naar het volgende punt.


Tot de kast zelf er is, kan je de kabels los laten hangen. Heb je een kring getrokken, label je hem wel best meteen. Dat doe je volgens je elektriciteitsplan met een code. Zet er voor de duidelijkheid ook bij of het om een verlichtingskring of stopcontactkring gaat. Je kan ook de plaats opschrijven waar de kring naartoe gaat.


Ook voor de centrale verwarming en de regenwaterpomp trek je beter een aparte leiding.
Je kan op dezelfde manier datakabels en coax kabels leggen doorheen je huis. Je kan ook voorbedrade flexibels kopen met een datakabel of een coaxkabel in. Zo kan je je huis voorzien van internet of kabeltelevisie. Het is gemakkelijker deze nu al te voorzien dan dit achteraf te moeten bijtrekken.


In de volgende aflevering gaan we verder met het plaatsen van de leidingen. We focussen in dat deel op de verlichting. We kijken hoe je kabels plaatst en welke schakelingen er zijn. Ook maken we de sleuven toe, zodat de kabels goed vast zitten. De kamers kunnen dan later verder afgewerkt worden.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.