Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

MAAK ZELF EEN MOBIELE WERKBANK/FREESTAFEL

Een doe-het-zelver kan niet zonder werkbank maar niet iedereen heeft hier de nodige ruimte voor. Wij maken in deze uitzending daarom een mobiele werkbank. Die kan je aanpassen en verplaatsen wanneer nodig. Eerst maken we een zaagtafel en de werkbank, we vormen deze verder om tot freestafel.

Transciptie 

Beginnen doen we met de mobiele kast voor onze tafelzaag. Die werd op maat gemaakt zodat de werkbank hierop aansluit.
Om deze te maken gebruiken we een aantal OSB panelen die we op maat hebben laten zagen.
We gebruiken uiteraard ons meet- en tekengereedschap en om het stuk in elkaar te zetten heb je een schroefboormachine nodig. Neem daarnaast ook lijm, de gepaste houtschroeven en enkele lijmklemmen erbij.
Onderaan komen een aantal wieltjes, met behulp van een vijs en sluitring, dus ook die zal je nodig hebben.
Plaats voor je begint alle delen van je werkstuk al eens op hun plaats. Op die manier weet je dat alles past en kan je ook gaan markeren.
Markeer met een teken wat bovenaan, onderaan, rechts, links en in het midden hoort.
Nu kan je op alle stukken afmeten waar je je schroeven moet plaatsen. Teken daarom met je potlood een rechte lijn op de juiste hoogte. Boor op deze lijn, ongeveer om de 10 centimeter, je schroefgaten voor. Doe dit voor de volledige kast.
We boren enkel de eerste plank van onze verbinding voor en daarvoor gebruiken we een boorkop die iets groter is dan de diameter van onze schroef.
In het midden van de kast komt een tussenschot. Op de planken bovenaan en onderaan en op de rug meet je dus het midden van de plank en trek je vanuit dit punt je richtlijn. Boor ook op die lijn weer voor.
De rug wordt op een diepte van ongeveer 8 centimeter geplaatst. We meten eerst nog even af of dit klopt en bereiden dan verder voor. Door alles op voorhand uit te leggen, kan je zeer snel en foutloos werken.
Wanneer je alle gaten hebt voorgeboord, kan je de kast monteren. Begin met de zijwanden op de bodemplaat te bevestigen. Doe wat lijm op je verbinding en schroef deze vast.
Gebruik waar nodig een lijmklem om de plaat op zijn plaats te houden. Zo ben je zeker dat deze haaks is.
Na de zijwanden kan je het midden en de rug verbinden en daarna aan je kast toevoegen. Controleer telkens of alles op zijn plaats zit en gebruik waar nodig wat kracht om het hout op zijn plaats te krijgen.
De kast is nu zo goed als af. Voor de stevigheid en een nette afwerking komt er boven- en onderaan nog een extra plank.
Bovenaan willen we geen schroeven zien, dus hier bevestigen we de plaat langs de binnenkant. Dit doen we onder een hoek omdat dit makkelijker gaat door de beperkte ruimte maar ook omdat we zo een steviger geheel krijgt.
Zowel bij het schroeven als bij het nagelen, ga je trouwens steviger te werk als je ze telkens onder een verschillende hoek plaatst. Door die tegenovergestelde hoeken, klem je als het ware je werkstuk op zijn plaats.
Lijm nu de bovenplaat vast. Plaats een lijmklem om hem op zijn plaats te houden en schroef alles vast.
Draai daarna je werkstuk om en boor je bodemplaat voor.
Verwijder de bodemplaat, breng voldoende lijm aan op je kast, plaats je bodemplaat terug en schroeven maar.
Als laatste plaatsen we nu nog de wielen, één op elke hoek.
Omdat de schroefkop niet groot genoeg is om het wiel vast te klemmen, gebruiken we een sluitring om deze te bevestigen. Controleer nog even of de wietjes niet onder de kast uitkomen en dan is je zaagtafel klaar.
De volgende stap is het maken van de werkbank zelf.
Hiervoor gebruiken we opnieuw op maat gemaakte osb panelen.
Plaats het hout van je werkstuk al op de juiste plaats en markeer opnieuw je verschillende werkstukken.
Bepaal daarna waar je alles zal bevestigen. Teken je richtlijn uit en boor je boorgaten voor.
Lijm het verbindvlak in. En bevestig alles aan elkaar met schroeven.
Meet voor de middenste plank opnieuw de helft uit en teken daar je richtlijn. Teken eventueel ook de dikte van je plank af, zo ben je zeker dat die op de juiste plaats komt.
Plaats wat blokken onder je werkstukbij het voorboren om je werktafel niet te beschadigen. Om de plaat daarna te bevestigen kan je het werkstuk op zijn zij leggen.
De volgende stap is de rug. Ook dit keer plaatsen we die op een diepte van 8 centimeter.
Een standaard OSB plaat is niet breed genoeg en daarom bestaat de rug uit twee delen.
De tand en groef van de plaat werd hier intact gelaten. Daardoor klikken de twee delen makkelijk in elkaar.
Eens de rug overal bevestigd is, rest enkel nog de bovenste plaat. Ook die is vlot geplaatst.
Zo, nu enkel nog de wieltjes bevestigen en de werkbank is af.
In de volgende aflevering zie je hoe je de bovenfrees kan integreren in de mobiele werkbank.

In de vorige aflevering maakten we een kast voor onze tafelzaag en staken we een mobiele werkbank in elkaar. In deze aflevering tonen we hoe je die werkbank kan uitbreiden met een bovenfrees.
We gebruiken hierbij meet- en tekengereedschap en de nodige veiligheidsuitrusting. Om alles op maat te zagen, gebruiken we de decoupeerzaag. De zaagsnedes werken we daarna bij met een beitel… en een vijl. We gebruiken ook een schroefboormachine met bijbehorende koppen waaronder een soevereignboorkop. Om de stukken te bevestigen gebruiken we lijm, schroeven en lijmklem. Daarnaast heb je ook een doorzichtige plaat nodig, zoals plexiglas, wat multiplex voor de geleider, een u-profiel en enkele bouten met vleugelmoeren om je geleider aan het profiel vast te maken. Om je profiel op maat te maken heb je een metaalzaag nodig. Een houten hamer kan helpen om je werkstuk in elkaar te krijgen. En als laatste heb je ook nog je frees nodig.
Begin met uit te meten waar je de frees zal plaatsen. Teken met behulp van een winkelhaak en een potlood je op maat gemaakt stuk plexiglas af op het bovenblad van je werktafel.
We werken het plexiglas in het hout zodat het net gelijk komt met de werktafel. Daarom tekenen we een aantal centimeter binnen de rand van onze rechthoek een nieuwe lijn. Duid hierbij duidelijk aan wat weg mag.
Denk aan je veiligheid. Draag een mondmasker tijdens het zagen om je longen te beschermen tegen het vrijgekomen stof en vergeet ook ogen en oren niet.
Om makkelijk in te zetten, boor je eerst een gat in de hoek met een diameter groter dan het zaagblad van je decoupeerzaag.
Je kan je zaagblad ook laten invallen, als je voldoende ervaring hebt. Plaats dan je zaag onder een hoek en laat deze langzaam zijn werk doen.
Zaag langs de volledige rechte lijn. Keer terug en maak een bocht om tot de volgende zijde van je rechthoek te komen.
Eens je het volledige vierkant uitgezaagd hebt, draai je je zaag om en keer je terug om de hoekjes uit te zagen.
Net als bij de zaagtafel, komt ook hier nog een tweede plaat om alles mooi af te werken. We tekenen het gat voor onze frees uit op dit tweede blad.
Daarna kan ook deze uitgezaagd worden.
Bevestig eerst de twee platen aan elkaar. Boor hiervoor enkele schroefgaten voor. Vijs de platen daarna aan elkaar.
Om het glas in te werken tekenen we terug een rand van een tweetal centimeter bij het uitgezaagde gat. Controleer nog eens of je mooi haaks te werk gaat en gebruik je plexiglas om alles af te tekenen.
Met de frees zullen we een stuk hout wegnemen om het glas te doen passen. Bevestig eerst je freeskop aan de frees. Bepaal dan de diepte van de frees aan de hand van je plexiglas en zet de frees op deze plaats vast. Bepaal de breedte van je freeskop tot de buitenkant van je freesvoet en teken dit af op je werkblad. Op die lijn klem je een stuk hout vast dat zal dienen als geleider. Nu ben je zeker dat je recht zal werken.
Plaats de frees op je werkstuk en haal telkens een stukje hout weg. Je kan de volledige rand al ruw uitwerken in kleine cirkelbewegingen tot net binnen je afgetekende rand. Daarna verplaats je telkens je geleider om de rand nauwkeurig in een rechte lijn af te werken.
Omdat de frees een ronde kop heeft, kan je de hoekjes niet precies uitwerken. Die ga je nadien met een beitel bijwerken.
Je plaat zal niet meteen passen. Werk waar nodig nog wat bij en verwijder splinters en stof tot de plaat mooi past en gelijk komt met je tafelblad.
De plaat zal in de hoeken bevestigd worden. Meet en teken je boorgaten af en boor deze voor. Omdat onze plaat effen moet liggen in je werkvlak, moet je de vijzen ook inwerken met een soevereignboor. Probeer nog even of de vijzen niet uitsteken.
De plaat wordt niet enkele aan de tafel, maar ook aan de frees bevestigd. Leg je plaat op je freesvoet en teken het gat over waar de frees doorkomt.
Je kan kunststof op maat zagen met je decoupeerzaag maar voor kleine oppervlaktes zoals deze gaat het net zo makkelijk met de boor. Boor telkens net tegen je vorig boorgat tot je volledig rond bent. Werk eventueel nog bij met een mes en sla het uitgezaagde stuk los. Werk de randen bij met de rasp.
Om plaats te maken voor de frees, nemen we nog een stuk hout weg. Teken wat weg mag af met behulp van je frees en zaag bij met de decoupeerzaag.
De volgende stap is het maken van het railsysteem voor de geleider. Neem hiervoor je U-profiel en bepaal wat je nodig hebt. Zaag op maat met je metaalzaag.
Meet af waar je de geleider zal plaatsen ten op zichte van je freesopening en markeer dit. Trek de markering door met je winkelhaak en teken met behulp van het profiel het volledige weg te halen deel uit.
Pas je frees aan naar de juiste diepte. Frees langs de afgetekende lijn je hout weg. Vergeet ook hier je geleider niet te plaatsen.
Wanneer je beide zijdes hebt uitgefreesd, kan je ze bijwerken met de beitel tot je profielen passen. Plaats voor je de rail definitief plaatst je bout reeds op zijn plaats. Gebruik een houten hamer om de rail op zijn plaats te tikken.
Schroef het profiel vast op zijn plaats.
Om de frees te bevestigen, halen we het onderste van de voet weg. Die plaat vervangen we door ons glas. Leg de plaat al even op de voet en teken af waar je moet boren. Boor alle gaten voor. Vergeet ook hier niet je schroeven te verzinken. Schroef de plaat vast en plaats je frees op zijn plaats.
Het systeem ligt er al, maar nu moeten we nog de geleider zelf maken.
In de geleider komt een opening ter hoogte van de frees. Markeer hiervoor de openingen op je hout. Zaag ze uit met je decoupeerzaag. Spaar je wat werk uit en gebruik je eerste lat als mal voor de tweede.
De latten worden verbonden door enkele deuvels. Teken op je eerste lat af waar deze moeten komen. Zet de maat daarna over op je tweede lat. Hier komt de verbinding op de kopse kant van het hout, dus zetten we de maat daar over. Met behulp van een hulpstukje kunnen we makkelijk bepalen waar het midden is.
We priemen onze te boren gaten nog even voor om te voorkomen dat ons hout zal splijten. Verbind alles eens droog, zo kan je testen of alles past.
De verbinding klem je best vast met enkele schroeven. Teken daarom nog een richtlijn af en boor al wat gaten voor. Verzink ook deze gaten met een soevereignboor.
Doe voldoende lijm op je verbinding en lijm alles vast. Klop alles op zijn plaats met een houten hamer en klem je werkstuk vast met de schroeven.
Om de stofzuigerslang vast te klemmen, maken we nog een aansluitdoos. Teken hiervoor de ronde van je stofzuigerbuis af. Klem vast en zaag de ronde uit met je decoupeerzaag. Werk splinters weg met een vijl.
Teken af waar je alles zal plaatsen. Boor voor waar nodig. Lijm je verbinding en klem deze vast met enkele schroeven.
Zet je geleider op zijn plaats en bevestig hem aan de bouten met enkele vleugelmoeren.
Outro

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.