Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

JE EIGEN TIMMERMANSWERKBANK (DEEL 1)

Een stevige werkbank kan iedereen wel gebruiken. En de basiswerkbank van iedere timmerman is al eeuwen dezelfde. Ze is gestoeld op een ontwerp van André Jacob Roubo uit de 18e eeuw . Een oud en veelgebruikt ontwerp, maar het concept is nog lang niet versleten.

Transciptie 

Ik begin met gaten te maken waar ik straks bankhaken in kan steken. Dat doe ik op de plaatsen waar ik het multiplex paneel aan de balken heb bevestigd in mijn werkblad. Daarvoor moet ik wel eerst al die schroeven verwijderen.
Om de gaten voor mijn bankhaken te maken gebruik ik een boorstandaard, een boormachine komt ook van pas, een lijmklem om alles vast te klemmen en boren natuurlijk. Je hebt drie soorten boren die grote diameters kunnen boren.
Je hebt de speedboor.
Je hebt de potboor.
Of je hebt de slangenboor.
Voor zo'n hardhout is het eigenlijk het makkelijkst om met een slangenboor te werken van die diameter. Die trekt zich ook automatisch in het hout, zodat je bijna geen moeite meer moet doen om te boren.
En eens die eerste gaten geboord zijn, wil ik ze natuurlijk al eens testen. Ik haal er een bovenklem bij en bevestig mijn boorstatief met die bovenklem.
Waarvoor gebruik je die gaten nu? Wel, je gebruikt die om bankhaken in te zetten. Tegen die bankhaken kan je dan een stootblok zetten en daar kan je je werkstuk tegen leggen. Als je dan schuurt, dan gaat dat werkstuk zeker niet meer lopen.
Je kan die gaten ook gebruiken om een bovenklem in te bevestigen. Dat is handig als je moet beitelen en je werkstuk moet klemmen in het midden van je werkbank.
Zo'n bovenklem bevestig je heel gemakkelijk. Je zet ze op de juiste plaats. Je doet ze naar beneden en dan druk je nog eens extra om alles te klemmen.
Zo'n bankhaak kan je eigenlijk ook gemakkelijk zelf maken. Ik heb hier nog een aantal restjes beukenhout en ik teken daar het midden van af. In het midden boor ik dan met een boor met een grote diameter weer een gat.
En daar steek ik een stuk rondhout in. Dat rondhout maak ik natuurlijk niet te lang.
Om het rondhout in de beuk te bevestigen gebruik ik een vullende houtlijm. Als het rondhout dan niet perfect past, gaan de openingen opgevuld worden met de vullende houtlijm.
En ik kan ineens mijn bovenklemmen gebruiken om mijn nieuw gemaakte bankhaken goed op te spannen.
Zo'n PU-houtlijm zet natuurlijk uit en er gaat dan ook een klein beetje lijm tussenuit komen. Die verwijder je het best. En eens alles droog is en de lijm is verwijderd, heb je eigen gemaakte bankhaken.
De volgende uitbreiding die we gaan maken is deze werkbankklem. Die dient om je werkstuk tussen te klemmen en zo kan je er makkelijk allerlei handelingen mee uitvoeren.
Je hebt daar je meet- en aftekengereedschap voor nodig, je schroefboormachine en een boortje. En om alles aan elkaar te bevestigen houtlijm en houtconstructiebouten. Ik gebruik ook nog een zaag en een vijl om alles mooi vorm te geven. Een bankschroef heb ik natuurlijk ook nodig, anders kan ik niets gaan klemmen.
Om de langsgeleider te maken gebruik ik een slangenboor, een boormachine, een boorstandaard en ik moet natuurlijk weer alles klemmen.
Ik ga beginnen met de langsgeleider te maken. Daarvoor moet je een opening maken in je onderstel en die maak je het best al wanneer je je onderstel maakt. Dus denk daar vooraf aan.
Daarvoor moet je een stuk onderaan je onderstel afzagen.
Dat betekent wel dat je je onderstel niet meer kan vastschroeven, maar zet er gewoon een klem op en laat het een paar uur staan. Het gaat even stevig zijn.
Voor de langsgeleider maak ik om de centimeter een gat waar ik straks een stuk rondhout in kan steken. Dat moet ik natuurlijk eerst allemaal aftekenen en ik boor alles voor in dezelfde diameter als mijn rondhout.
Ik gebruik hier weer een slangenboor, dat werkt het gemakkelijkst, maar heb je dat thuis niet liggen, kan je ook gewoon een potboor of een speedboor gebruiken.
En toch eens even testen of mijn rondhout door de gaten kan. En het is perfect. Nu nog alles even opschuren en ik kan mijn klem zelf gaan maken.
Ik ga die klem wat mooier vorm geven dan gewoon die rechte balk. Daarvoor laat ik ze schuin naar beneden aflopen. Ik teken alles af en zaag een driehoekje er uit.
Ook bovenaan zaag ik er een klein stukje uit. Op die manier gaat ze niet helemaal recht zijn en vind ik ze net iets mooier afgewerkt.
En om alles nog mooier te maken, neem ik er een vijl bij en rond ik alle hoeken af.
Heb je geen vijl, kan je ook gewoon een grof schuurpapier nemen om de hoekjes af te ronden. Dat is minstens even goed.
Ik teken af waar mijn langsgeleider moet komen en boor voor, want ja, ik zit weer tegen de rand aan te werken en ik wil voorkomen dat het splijt. Ook moet ik er op letten dat ik voorboor op een plaats waar mijn schroef straks niet door een van de gaatjes gaat komen.
Ik doe er weer wat houtlijm op en ik zet alles op zijn plaats natuurlijk.
Ik klem ook alles vast, zo gaat het tijdens het schroeven zeker niet weg. En dan is het een kwestie van beide delen samen te schroeven.
Eens even passen en dat ziet er al goed uit hé. Nu moet ik enkel nog de plaats bepalen waar ik mijn bankschroef ga steken.
Ik klem beide delen voorlopig samen en ik neem de achterkant van mijn bankschroef. Daar zijn vier schroefgaatjes in en die teken ik over. Ik verbind ze zodat ik een mooi kruis krijg in het midden. Ik neem de gatenzaag en ik boor mijn gat.
Ik doe dat in twee keer. Dat is om een mooier resultaat te krijgen. Ik boor eerst helemaal door. Tot het boortje er door zit. Dan boor ik terug langs de andere kant. Op die manier ga je langs geen van beide kanten splinters krijgen.
En met de eerste keer boren heb ik meteen ook al een boorpunt gezet in mijn klem zelf. Ook hier werk ik volgens dezelfde methode. Eerst langs de ene kant boren en dan volledig doorboren langs de andere kant.
Ik zet hem er in en de gaten komen precies overeen. Net zoals ik voorzien had. Ik bevestig eerst de achterkant van de bankschroef, gewoon met vier schroeven.
En dan draai ik het voorste gedeelte er in. Helemaal tot op het einde.
Dat schroef ik natuurlijk ook vooraan vast. En dan is het tijd om de wringstok aan de bankschroef te bevestigen. Dat doe je gewoon met wat houtlijm.
Langs de andere kant ga ik nog wat gaten maken. Waarvoor dienen die gaten? Wel, als je een lang werkstuk hebt, dan kan je dat langs deze kant leggen op een van de bankhaken en gaat dat niet naar beneden vallen. Ik boor dus weer op dezelfde diameter als ik de gaten heb geboord voor mijn bankhaken.
Kijk, op deze manier werkt het dus. Langs de ene kant plaats je een bankhaak en langs de andere kant kan je je werkstuk klemmen in je bankschroef. Zo kan je bijvoorbeeld gemakkelijk de zijkant van je plank bewerken op je werkbank.
Om de langsgeleider op zijn plaats te houden, heb ik nog een stukje rondhout nodig. En om dat niet kwijt te geraken bevestig ik het met een touwtje aan mijn werkbank. Ik boor gewoon een gaatje in het rondhout, en maak er een knoopje in.
En langs de andere kant doe ik hetzelfde in mijn werkbank. Ook gewoon een knoopje maken. Zo geraak ik het nooit meer kwijt.
Tijd om de werkbank echt af te werken. Ik ga beginnen met alles eens goed op te schuren. Ik zorg er ook voor dat de potloodlijnen, die ik daarstraks heb geplaatst, weg zijn. Ook rond ik eens alle hoekjes af en zorg er voor dat mijn stootrand gelijk ligt met mijn werkblad, moest dat niet het geval zijn.
Heb je een schuurmachine, gaat dat werk natuurlijk allemaal iets vlotter.
En met dat schuren heb ik behoorlijk wat stof gemaakt. Ik ga dat dus eerst verwijderen met een natte vod.
[Presentatie]
Zo'n polyesterplamuur bestaat uit twee componenten. Je hebt je plamuur zelf, en je verharder. Je moet ongeveer 2 % verharder bij deze polyesterplamuur voegen. Dan alles goed doormengen.
Met zo'n verharder wordt je polyesterplamuur meteen hard. Het is dus beter om een aantal keren kleine hoeveelheden aan te maken, dan in een keer een grote hoeveelheid.
En het feit dat zo'n polyesterplamuur snel droogt is niet het enige voordeel. Eens hij is uitgehard, is hij ook net zo hard als het hout. Dus als ik op mijn werkbank werk, gaan die plekken ook niet beschadigd worden.
Eens die plamuur droog is, schuur je nog bij waar het nodig is.
En dan kunnen we beginnen met het echte afwerken, hé. Eerst moeten we onze werkbank natuurlijk nog volledig ontvetten. Daarvoor doe ik een scheut ammoniak in mijn water. En dan doe ik natuurlijk handschoenen aan, want ammoniak is niet goed voor de huid.
Waarom is dat belangrijk, je hout ontvetten voor je het gaat afwerken? Wel, door het te ontvetten gaat je afwerklaag beter hechten.
Mijn werkbank werk ik hier af met een vernis, maar je kan dat even goed met een olie of een beits doen. Maar vernis gaat net iets steviger zijn. En het voordeel van een vernis is, dat ik mijn werkbank straks ook kan afkuisen.
De kleine hoeken doe ik met een borstel, maar de grotere vlakken gaan veel sneller met een rolletje.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.