Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

MAAK ZELF EEN PIZZAPUZZEL

Een houten puzzel in de vorm van een pizza! In slechts enkele stappen maak je dit origineel speeltje. In deze aflevering leer je ook hoe je eigenhandig een passer kan maken voor het aftekenen van cirkels.

Transciptie 

In deze aflevering gaan we een houten puzzel maken in de vorm van een pizza. We hebben daar gewoon resten afvalhout gebruikt. In ons geval is dit MDF, platen van 40 op 40 cm. Ja, en er zijn echt niet veel bewerkingen nodig om dit te maken. We gaan gebruik maken van een decoupeerzaag, een boormachine, enzovoort. Dus allemaal zaken die je wel thuis in je atelier hebt staan.

We willen dan straks op onze werkstukken een aantal cirkels uittekenen, aftekenen. En we gaan daarvoor ons eigen passertje maken, ons eigen werkinstrumentje. Het bestaat uit een simpele vleugelmoer die ervoor zorgt dat we dan de stifthouder kunnen aanspannen in functie van de pen, de stift, de balpen die we zullen gebruiken. En om een pen te maken, hebben we een gewone draadstang op maat afgezaagd en met een slijpschijf een puntje eraan gezet. En dan kan je eigenlijk via de moeren die we er bij hebben de gewenste lengte telkens kiezen. Dus dat zullen we straks meteen gaan maken.
We gaan nu deze plaat, MDF, 12 mm in dikte, gebruiken om een 3-tal stroken uit te zagen via onze tafelzaag. Ik wil stukken van 40cm op 3,5cm. Dus ik ga even de zaag instellen. Ik heb hem net al juist gezet op 3,5 cm.
En daar gaan nu we gewoon 3 stroken uitzagen.

Voor het zagen van de MDF-stroken kan je uiteraard ook altijd even langs de doe-het-zelfzaak in de buurt passeren.

Het enige wat we nu gaan doen, is één van deze strookjes op 8cm uitzagen. We hebben 2 van die blokjes nodig. Dat ga ik nu doen. Ik ga eerst natuurlijk de juiste afstand voorbereiden.
Goed, we hebben nu alle stukken, die we nodig hebben om onze passer te maken, uitgezaagd. Het enige wat we nu nog moeten doen, zijn deze stroken eventjes stofvrij maken.
En we doen dat uiteraard met een natte doek.
Dan zijn we zeker dat alles straks goed verlijmd is.
Om te verlijmen gebruiken we gewoon een houtlijm D2.
Gewoon eventjes lichtjes aandrukken dat de lijm zich goed kan verdelen.
En dan hier opnieuw lijm op plaatsen.
Voilà, ik ga er nu een lijmklem op zetten dan mag ik het een 3-tal uurtjes drogen.
En waar er al een beetje overtollig lijm aanwezig is, wrijf dat gewoon opnieuw met diezelfde natte doek eventjes weg.
En als de stukjes niet helemaal recht zitten, dan kan je ze nog altijd even opduwen tot alles mooi goed aansluit. En dit kan nu drogen.
Nu zal ik gewoon beginnen om zoals in ons voorbeeld de draadstang eigenlijk om te vormen naar een pin die geschikt is om in onze passer te plaatsen.
Dat houdt eigenlijk niet zo veel werk in. We hebben een draadstang met een diameter van 10 mm. En we hebben daar de passende moeren en sluitringen voor bij.
En we gaan dat eigenlijk gewoon op een 8-tal, 10-tal cm met een ijzerzaag uitsnijden van onze draadstang hier. En met een slijpschijf gaan we er dan nog een scherp punt aan bevestigen.
De draadstang gaan we nu tussen onze schroefbank draaien maar ik wil uiteraard niet dat we de draad gaan beschadigen. Dus ik zal hem tussen 2 blokjes bevestigen.
Dus je mag eigelijk gewoon een beetje, het steekt niet zo nauw. Maar ik neem hier gewoon een 8-tal cm omdat dit dan straks bij ons werkinstrument de passer eigenlijk die ideale grootte zal zijn.
De kant waar ik net heb afgezaagd, daar zijn nu een beetje bramen aan. Dat is niet erg. Ik zal dit nu toch weg slijpen met de slijpschijf maar je moet er wel voor zorgen dat straks …
… de bramen echt volledig goed weg zijn want anders kan de moer er eigenlijk totaal niet meer op bevestigd worden. Dus daar gaan we wel rekening mee houden.
Uiteraard, we gaan met de schijf werken dus een bril is zeker vereist. En gaan hier nu gewoon een scherpe punt aan maken.

De scherpe punt aan de draadstang kan je ook zonder slijpschijf maken. Gebruik als alternatief een ijzervijl of misschien heb je wel een slijpmolen staan.

Goed, deze draadstang moet nu een aantal keer omgedraaid worden opdat we er overal een scherpe kant kunnen eraan zetten. Nu, deze draadstang krijgt warm na een tijdje wanneer je veel met de slijpschijf erop zit te werken. Dus we gaan gewoon even deze tang gebruiken om dan hem voorzichtig te kunnen omdraaien.
Voilà, deze draadstang heeft nu een, ja, voldoende scherp punt gekregen. Het is toch maar gewoon de bedoeling dat hij stabiel op het hout kan ingezet worden en dan zo niet begint te verplaatsen. Dus dit is vrij voldoende.
We gaan nu gewoon nog een keer erop letten of onze moer er goed op past. Dit is nu niet het geval, dus we gaan een beetje stelselmatig bij vijlen zodat we zeker weten dat alle kleine braampjes weg zijn.
En onze moer er eigenlijk vlotjes over gaat.
En voilà, dat is direct verholpen. Dus dat is in orde.
Onze MDF-stroken zijn nu gedroogd, een 3-tal uur. Dus alles is stevig aan elkaar gehecht. En we gaan nu eigenlijk onze stifthouder creëren in deze passer. Dus we gaan een keer van boven boren en een keer aan de zijkant. Waarom van boven? Uiteraard omdat we ons potlood of onze balpen er later kunnen insteken. En aan de zijkant komt er dan een moerbout. Dus daar gaan we dan ook nog een keer voorboren. En deze moerbout kunnen we dan met een vleugerlmoer aanspannen.
Dus van bovenaan zal ik boren met een boor van nummer 7 en aan de zijkant een boor met nummer 6. Ik zal hem eventjes vastzetten met een lijmklem zodat het niet verschuift. Dus boor nummer 7 en het speelt geen rol waar je hem plaatst, zorg er wel voor dat je loodrecht naar beneden gaat.
Af en toe haal je de boor eruit zodanig dat het zaagmeel eruit kan dan heb je opnieuw een betere grip in het hout.
We gaan nu de passer losmaken en het gat voorboren waar we dan straks onze moerbout willen in plaatsen. Zorg er wel voor dat je ver genoeg boort anders zit je in het eerder gemaakte gat ook en dat is niet wat we willen. En dit keer gebruik ik een boor met nummer zes. Dat is precies de diameter van de moerbout die we dan zullen bevestigen.
Voilà, dan is dit af en het enige wat we nu nog gaan doen is met een decoupeerzaag een klein strookje uitzagen zodanig dat we dan eigenlijk een stifthouder maken die flexibel open en dicht kan gemaakt worden. Dus we gaan hem opnieuw vast zetten met een lijmklem.
Ik steek hem genoeg ver van de werkbank omdat we dan met onze decoupeerzaag gemakkelijk kunnen passeren.
Dan is eigenlijk al het werk om deze passer te maken gedaan. We gaan gewoon nog de draadstang, de pin dus, bevestigen en het potlood en de moerbout. Nu deze moerbout heeft nog een kleine, ja, verdikking. Dus als we hem er zullen in plaatsen, sluit hij nog niet zo mooi aan, dus dat kan je gewoon even verzinken met een verzinkbit. Mocht je dat hebben thuis of gewoon een andere boor nemen met een grotere diameter en gewoon even met de punt een beetje uitboren.
En dan zou dit voldoende moeten zijn om het toch veel mooier te laten verdwijnen. Dus dat is ook al weer opgelost.
Nu gaan we beginnen aan eigenlijk de echte klus. We hebben daarnet eerst onze passer gemaakt die kunnen we nu gaan gebruiken om deze pizzapuzzel te gaan maken. Nu, we hebben (ja) gewoon willekeurig stukken afvalhout. Dit is nu MDF. We hebben ze verzaagd op 40 op 40 cm en ze zijn 12 mm dik. We hebben twee planken nodig. Waarom? Ten eerste om de korst en de binnenste schijf, de pizzastukken zelf, er uit te halen. En dan nog een tweede om dan straks eigenlijk onze pizzabodem te maken. Nu het eerste wat we gaan doen is met onze passer de juiste stralen overzetten van deze cirkel en deze buitenste cirkel. Nu het speelt echt geen rol als dat nu een millimetertje er naast zit.
Het is wel van belang dat de cirkel die je aftekent wel past op het werkstuk. Dan kan je gewoon deze passer gaan gebruiken om de cirkel over te zetten.
En je mag gerust overdrijven in het overzetten van je lijn want straks gaan we dit met de decoupeerzaag uitzagen en dan is het soms wat moeilijk om te volgen waar je lijn is. Dus hoe dikker dat die is overgezet, hoe beter.
En dan opnieuw de straal van onze andere cirkel, de binnenste schijf, die op 15,5 cm staat overzetten.

Tijdens deze klus leerden we hoe je een handige passer kan maken.
In de volgende aflevering gaan we vervolgens aan de slag met het maken van een houten pizzapuzzel.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.