Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

HOE ZELF EEN BLOEMBAK MAKEN

Hobbyklus - Bloembak maken - In deze aflevering leert Georges ons stap voor stap hoe we zelf een bloembak kunnen maken.

Meer weten over

TUINMEUBILAIR

Transciptie 

00:00 – 00:12

 

 00:02 – 00:08
Bloembakkentijd bij Georges. In deze aflevering leer je hoe je zelf een degelijke bloembak kan maken.

 00:14 – 02:50


Man 1
Goedendag. Vandaag gaan we een plantenbak maken, een houten plantenbak. Nu, eerst en vooral kiezen we de houtsoort. Ofwel gaan we voor low budget, dat wil zeggen dat we pallettenhout nemen en we gaan dat niet behandelen. We gaan daar dus onze plantenbak mee maken en is hij rot, dan gooien we die weg en maken we een nieuwe. Het andere extreme geval is dat we tropisch hardhout nemen. Dat is duurzaam, hard en ook zwaar. Bovendien is het niet milieubewust, want wij willen de regenwouden sparen en dan moeten we ook geen producten gaan verbruiken van het regenwoud. Dus wij kiezen voor de gulden middenweg zijnde inlandse hardhoutsoorten. Dat kan zijn: acacia of douglas.

Wat hebben we nodig om onze bloembak te maken? Eerst en vooral een bodemplaat. En ik heb daarvoor betonplaat genomen. Dat is dus een multiplex die bekleed is met een waterdichte laag. Wat hebben we dan nog nodig, dat zijn 8 planken voor de lengte van de bak. Dat zijn dus planken op lengte 3 meter en 10 centimeter breedte. En 8 stukjes voor de breedte. En dan uiteindelijk ook nog steunbalkjes voor in de hoeken, maar ik heb er ook nog 1 genomen voor in het midden.

Voilà.

En dan achteraf zullen we de wieltjes monteren. Dit zijn wieltjes in inox. Die kunnen overal gebruikt worden, zowel binnen als buiten. Dan hebben we uiteraard nog vijsjes nodig en een schroefboormachine.

En dan eventueel nog bodemplankjes.

Dus daarrond komt een kader met de planken die we gaan samenschroeven in molenaarsverband. Wat wil dat zeggen? Kijk, als we nu hier, hier hebben we de lengterichting, dus de volgende rij begint dan zo, dat overlapt. Dan zullen we hier het zijvlak en dan terug een plank in de lengte, zo.

En tot slot nog eentje hier en wat hebben we dan? U ziet hier, dat schrankt, dus dit is molenaarsverband. Dit geeft ook extra stevigheid aan de bloembak.
00:28 – 00:38

 

 02:51 – 04:05


Man 1
Voilà. Dus we hebben onze bodemplaat op maat laten zagen, dus dat is 1,10 meter op 40 centimeter en die past perfect binnen ons kader dat we gemaakt hebben. Wat gaan we nu doen? Dat is die bodemplaat hier mooi uitlijnen en dan bevestigen met schroeven.

Zo ... ok.

Dus vooraleer we startten, hebben we in onze plank gaatjes geboord, gelijk aan de diameter van de schroef, en we hebben die ook nog verzinkt. Dus nu de schroef erin. Het voordeel nu is dat het houten plankje aangetrokken wordt tegen de betonplaat. Dat zorgt dus voor extra stevigheid.

Voilà.

...

Ik zorg ook voor voldoende schroefjes, omdat daar toch wel een laag aarde op komt en dat vertegenwoordigt een serieus gewicht.

...

En nu gaan we nog de 2 zijkanten doen.
04:11 – 05:11


Man 1
En hier hebben we al een ongewenste gast: een slak.

Dus onze eerste etappe is afgelegd. Vooraleer we nu gaan starten met de volgende lagen op te bouwen, gaan we de hoeksteunen bevestigen. Dus we plaatsen die hier in de hoek en we schroeven ... daar een vijs in.

...

Zo, een aan de voorkant en een aan de zijkant.

U ziet dus door die gaten voor te boren, win je eigenlijk tijd bij de montage. Wat de hoogte van de steunpaaltjes betreft: de planken zijn 10 centimeter en we gaan 4 lagen opbouwen, dat is dan 40 centimeter. Maar dan moeten we nog de dikte van de bodemplaat aftrekken, zijnde 2 centimeter. Dus onze steunbalkjes zijn 38 centimeter lang.
05:17 – 05:35


Man 1
Die steunbalken zorgen eerst en vooral voor het samenhouden van de verschillende lagen en tevens ook voor de stevigheid.

Nu gaan we eventjes de maat nemen om in het midden ook nog 2 balkjes te maken.
05:40 – 05:54


Man 1
Dus 1,12 meter gedeeld door 2, is 56 centimeter. En we maken een merkstreepje hier. Dus 5 centimeter is halverwege.
05:58 – 06:15


Man 1
Voila...

We boren …

een gat.

Vooraleer we het eigenlijk gaan uitboren.

Se fraiser zeggen ze in het Frans.
06:19 – 06:26


Man 1
Voilà.

En in het Gents is dat een senfreigntje.

Dus een verzinkboor.
06:32 – 06:33


Man 1
Veranderen van wapens.
06:42 – 07:19


Man 1
Dus dat is stevig.

Goed, nu gaan we verder bouwen. Vermits die eerste zijkant helemaal bovenaan zit, komt die in de volgende rij nu onderaan en komt de lange plank daarboven. Ziet u? Dus het verschil tussen die en die, dat is molenaarsverband, zoals de molenwieken. Ik heb ook het hout vooraf geschaafd en met schuurpapier bewerkt zodanig dat het toch wel een gladde indruk geeft.
07:25 – 07:36


Man 1
Voilà. We gaan nog even wachten met die middenkanten te bevestigen. Dus eerst de buitenkant doen. Ziet u? En als dat dan allemaal mooi gezaagd is, past dat perfect.
07:42 – 07:54


Man 1
Zo, dan kunnen we beginnen aan laag 3, de voorlaatste. Dus terug hetzelfde. Hier gaan we terug zoals de eerste rij werken.
08:06 – 08:10


Man 1
En nu zijn we toe aan de vierde en laatste laag.
08:17 – 08:33


Man 1
Nu ga ik even tonen wat het nut is van die middelste balken. Dus je zal zien dat die planken wel degelijk naar binnen getrokken worden en daardoor in feite extra stevigheid gaan krijgen.
08:36 – 09:41


Man 1
Nu, waarom hebben we die bak iets dieper gemaakt? Wij gaan die multifunctioneel gebruiken. Dat wil zeggen, in de zomer zal hij dienstdoen als bloemenbak of als vierkantemetertuin om groentjes en kruiden te kweken, maar in het vroege voorjaar hebben we ook nog jonge zaailingen nodig. Dus we gaan daarin zaaien in het voorjaar, maar dan hebben we extra licht nodig en dat extra licht wordt gegenereerd door een groeilamp. Daarvoor heb ik een statiefje gemaakt in aluminium. Kijk uit naar gewoon de kleurtemperatuur 6500° Kelvin en deze geven nu 900 lumen licht. Eigenlijk moet de lichtsterkte zo zijn zodat je makkelijk je krant kan lezen. Dus als er voldoende licht is om je krant te lezen, is dat ook voldoende voor je planten. En dan ga je zien dat die eigenlijk niet naar het licht toe groeien, die blijven dicht bij de bodem, kort gestuikt, en kunnen op die manier beter wortelen en sterker worden, wat dan resulteert in sterker plantgoed, als je ze in de tuin gaat planten of in de bloembak.
09:44 – 10:41


Man 1
Dus nu komt de kat op de koord: we gaan de wieltjes eronder zetten. We gaan de bak daarvoor omkeren.

En we beginnen met steunplaatjes. We gaan eens de maat nemen. Kijk, 20 centimeter van de rand, dat is ideaal. Zo. Dan komt ons plaatje hier. Die plaatjes zorgen voor extra dikte. We hebben onze wieltjes en we hebben de schroef die erin moet. Dus je ziet, de dikte van de betonplaat is 2 centimeter, kijk, en die komt daardoor, dus eigenlijk hebben we te weinig houtvoedsel en daarom gaan we die blokjes daar extra bij plaatsen. Tevens gaat dat ook zorgen voor extra stevigheid en hij komt ietsje hoger van de grond, wat ook handig is, zodat je er nog gemakkelijker aan kunt.
10:42 – 10:47


Man 1
We gaan die lijmen en schroeven, dus die bodemplaatjes uiteraard.
10:59 – 12:24


Man 1
Dus we gaan dat bevestigen met 1 schroef. Er zijn 2 mogelijkheden om die wielen te bevestigen. Ofwel 1 centraal punt met een dikke bout, ofwel met 4 schroefgaten. Wij gaan hier werken met 4 schroefgaten, vandaar dat we hier gemakkelijk in het midden van ons steunplaatje een vijs konden zetten en dan gaan we achteraf onze wieltjes hier monteren.

Het is wel belangrijk dat die wieltjes goed vaststaan, want het gewicht van die bak komt daarop. Als die vijzen niet dik genoeg zijn, dan heb je een probleem achteraf.

Voilà, dat zit goed. En we gaan onze lijmresten natuurlijk ook mooi verwijderen.

Bij onze wieltjes hebben we 2 soorten, zijnde met en zonder rem. Uiteraard zetten we de rem aan de voorkant van de bak, logischerwijze, omdat we die dan met onze voet kunnen vergrendelen zonder achteraan de bak te moeten gaan. Nu, er zijn ook gewone en dit zijn inoxen. Voor buiten prefereren we inox, omdat dat waterbestendig is. Er zijn ook verschillende modellen, ik bedoel qua grootte. Dit zijn al de grote modellen, maar er zijn ook kleintjes. Hier is dit al een vrij behoorlijk gewicht en deze wieltjes kunnen dat gewicht perfect dragen.
12:31 – 12:33


Man 1
Voilà. En dat het hard is, dat horen we.
12:36 – 12:48


Man 1
Waarom plaatsen we wieltjes? Wel, dat is heel eenvoudig. Zo’n bak, dat weegt, dus vandaar dat die wieltjes heel nuttig zijn. De transportmogelijkheden zijn veel flexibeler met dan zonder wieltjes.
12:49 – 13:22


Man 1
Goed, nu moeten we nog zorgen voor een afwatering. Dus uiteraard, als je te veel water geeft of het regent hard, we hebben onderaan wel van die argexkorrels liggen, maar te veel is te veel, dus het overtollige water moet weg kunnen. Daarom gaan we 1 of meerdere afwateringsgaten maken. We nemen hier mooi het center. Ik ga er 1 groot maken in het midden. Dat is 1 van 18 millimeter, dat is voldoende.
13:32 – 14:05


Man 1
Dat geldt eigenlijk zowel voor bloemen als voor groenten en kruiden. Planten houden van een vochtige grond, maar geen drijfnatte grond. Ik zal het zo zeggen, ze staan niet graag met hun voetjes in het water. Wij ook niet hé, dus het is zeker en vast belangrijk om te zorgen voor een goede waterhuishouding. Als de wortels te vochtig staan, dan krijg je rottingsproces, krijg je schimmelvorming en de planten gaan niet gezond zijn, dus een goede afwatering is zeker en vast belangrijk. Dat geldt voor alle planten.
14:18 – 16:35


Man 1
De volgende stap die we gaan doen, is de bak vanbinnen bekleden met zwart gronddoek. Dit laat water door, maar gaat in feite het hout beschermen tegen de vochtige grond. Dus wat gaan we eerst en vooral doen? We gaan eigenlijk de maat nemen en we leggen het doek daarvoor over de bak. We zorgen ervoor dat zowel de voorkant als de achterkant bedekt is. Voilà. En ook de zijkanten moeten raken tot ietsje verder dan de bodem. Voilà, dit is de perfecte maat.

Zo.

Nu hebben we ons gronddoek grof geplaatst en gaan we op de bodem argexkorrels leggen. Dit zijn argexkorrels, dus die zijn poreus, dat zijn kleiblokjes en die gaan in feite ervoor zorgen dat we een goede waterhuishouding krijgen. Dus die gaan vocht opslorpen en ervoor zorgen dat er altijd reservevocht op de bodem van de plantenbak is. We gieten dat erin.

...

Wat ook belangrijk is als we ons gronddoek gaan snijden, je ziet, die gaat beginnen uitrafelen. Met een vlammetje gaan we die draadjes dichtsmelten. Dat is trouwens hier ook al gebeurd. Nu gaan we die zijkant die we daarnet geknipt hebben eventjes dichtbranden. Voilà. Dus we plaatsen eerst het midden natuurlijk, omdat we dan kunnen spelen met de rest. En we nieten dat vast. Hier kunnen we mooi de vorm volgen uiteraard.

Doordat we dat omplooien, kunnen we dat perfect op maat maken.

...

Als we dat goed onderhouden, gaan we daar jaren geniet van hebben. Trouwens, wat je zelf doet, kost minder en is meestal beter.
16:43 – 17:26


Man 1
En nu wordt het een beetje puzzelen. Ik ga hier een soort muizentrapje maken om dat overtollig doek een klein beetje te bundelen. Voilà. Nog eentje, zo. En dan kunnen we voorlopig met een ... momentje ... gaan we dat eventjes vasthouden, want we hebben maar 2 handen.

Voilà.

We hebben alleszins gezorgd dat we door het bekleden van onze bak geen schadelijke stoffen die in het hout zouden zitten, in onze plantjes krijgen.
17:27 – 18:27


Man 1
Onze argexkorrels liggen op hun plaats. Zij gaan zorgen voor de waterhuishouding en nu gaan we een laagje teelaarde aanbrengen.

Zo.

En wat ik nu ga doen, dat is, we hebben het bokashiverhaal al gehoord. Dus ik heb hier kant en klare bokashi. Die gaan we inwerken, dus integreren in onze plantenbak. Nu is het zo dat die bokashi niet in contact mag komen met de wortels van de plant. Daarom gaan we die laag onderaan aanbrengen, maar ook niet helemaal onderaan. Vandaar dat we eerst een laagje aarde aanbrengen en hier gaan we dus bokashi tussen steken. Voilà. De volgende etappe is dus goede potgrond als deklaag.
18:40 – 19:47


Man 1
Voilà, dus we hebben nu een laag van minstens 20 centimeter boven die bokashi. Dus eer die wortels op die diepte zijn, is alles al mooi opgenomen en zit die grond vol met bodemleven.

Zo, onze bak is klaar. Nu nog een kleine tip als je bloemen wil planten, surfinia’s, lobelia’s, geraniums ... , wacht tot 10 mei, na de ijsheiligen. Dan ben je zeker dat er succes is. Meestal, als het mooi weer is, zijn de mensen geneigd om direct de bloemetjes buiten te zetten, maar de nachten zijn nog fris en dat is iets dat men over het hoofd ziet. Het kan overdag gemakkelijk 20-25 graden zijn, maar als het ’s nachts nog vriest, is dat niet zo goed. Vandaar, wacht tot 10 mei, eventjes geduld en dan zal je zien dat je geduld zal beloond worden. Als je deze uitzending nog eens wil terugzien, ga dan naar dobbit.be rubriek ‘Mijn tuin’. Ik dank u.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.