Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Rolluikkast isoleren

Hallo Roger - Ep. 9 - Een rolluikkast kan een koudebrug zijn in huis. Het koudegevoel dat van een rolluikkast komt heeft niet alleen te maken met het gebrek aan isolatie, maar ook met tocht. Die problemen kan je wel gemakkelijk oplossen.

Transciptie 

 

Eerst maak je je oude rolluikkast open. Samen met het isoleren verhogen we hier de rolluikkast ook tot aan het plafond. Daarvoor moeten we dus een stuk uit de plafondlijst wegnemen.
De nieuwe omkasting moet iets vooruit komen om voldoende te kunnen isoleren. We voorzien eerst een balkje tegen het plafond. Daar kan de omkasting later tegen worden geschroefd.
Boor ongeveer om de dertig centimeter een gat voor. Zet die gaten over op je plafond. Op die plaatsen komen straks pluggen. Werk je, zoals hier, in een plafond van gipskartonplaten, dan kan je het best met aangepaste pluggen werken voor gipskarton. Die schroef je dan gewoon in het plafond.
Aan de zijkant monteren we dan eerst een stuk mdf dat op maat gezaagd is. Je kan dit gewoon laten doen in de doe-het-zelf. Met wat houtlijm en enkele nagels kleeft dit meteen vast.
De nieuwe rolluikkast komt iets meer naar voor dan de oude. We lijmen daarvoor een stuk mdf op de oude rolluikkast. Het hoogteverschil laten we zo. Daar kan je dan later netjes een gordijnrail in verbergen.
Eens het stuk op zijn plaats ligt, klem je het voorlopig en nagel je het vast.
Dan kan je isoleren. Snij stukken isolatieplaat op de maat gelijk aan de hoogte van je kast.
We hebben hier dunne isolatieplaten genomen zodat we gemakkelijk overal tussen kunnen. Om de voorkant voldoende te isoleren, moeten we deze plaat dan wel dubbel plaatsen. Het is gemakkelijker om dit al te doen op de begane grond.
Kleef twee stroken isolatieplaat aan elkaar met een laag expansief PU-schuim. Zorg dat de naden voldoende verspringen. Kleef de naden ook nog eens dicht met tape.

Aan de zijkant en de onderkant van de rolluik plaats je ook isolatieplaten.
Plaats de isolatieplaten nu in de rolluikkast. De randen kleef je nog eens af met luchtdichte tape. Zo kan er geen tocht door en vermijd je een koudegevoel.
Dan maak je de rolluikkast nog toe. Daarvoor laat je het best weer een stuk mdf op maat zagen. Boor een aantal keer voor. Met een verzinkboor ga je nog eens in de gaatjes, zodat de schroeven verzonken worden. Schroef de rolluikkast dan terug toe en je geïsoleerde rolluikkast staat klaar om af te werken.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.