Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Tips bij het aftekenen

De tip - ep. 10 - Tips bij het aftekenen
Wie klust weet het maar al te goed: meten is weten. En dan gaat het niet alleen om te dubbelchecken, maar je er ook van verzekeren dat je heel nauwkeurig te werk gaat. Met de volgende tips zorg je alvast dat je veel handiger aan de slag kan.

Transciptie 

Wie klust weet het maar al te goed: meten is weten. En dan gaat het niet alleen om te dubbelchecken, maar je er ook van verzekeren dat je heel nauwkeurig te werk gaat. Met de volgende tips zorg je alvast dat je veel handiger aan de slag kan.
Met deze kleine handigheden gaat het klussen alweer een stuk gemakkelijker. Herbekijk dit filmpje gerust op onze website, en schrijf je in op onze nieuwsbrief voor nog meer tips en advies.

Een maat aanduiden met je timmermanspotlood? Dat lukt alleen met een correct aangeslepen uiteinde, want je moet telkens een fijne lijn kunnen trekken met je potlood, want hoe dikker de afgetekende lijn, hoe minder nauwkeurig je maat is.
Bij het aanscherpen is het niet de bedoeling dat je een punt creëert, maar een platte stift, want een punt breekt makkelijk af. Met de beitel snij je gecontroleerd het hout weg. En dan rest nog het grafiet. Die schuur je even op met wat schuurpapier langs beide zijdes. Zo bekom je een ideale stift om maten over te zetten.
Je kan uiteraard ook aan de slag met een gewoon potlood, die kan je zeer scherp punten, maar kies dan wel voor een type met hardheid nummer 4.
Je zal niet op elke ondergrond met een potlood iets kunnen aanduiden. Een viltstift of vetkrijt brengen meestal wel soelaas op een glad oppervlak, maar ze hebben uiteraard wel een dik afschrijfpunt. Op metaal werk je met een kraspen. De geharde stalen punt laat je toe om heel fijn een lichte kras te zetten . Heb je dat niet bij je ? Breng gewoon tape op het metaal aan. Je kan er op aanduiden waar je maat of boorgat moet komen, en nadien verwijder je gewoon de tape.
Die tape komt trouwens ook van pas als je enkele maten moet opmeten. Een stuk resthout of karton helpt wel om maten op te schrijven, maar als je bezig bent met dakwerken of een klus waarbij je je handen niet veel vrij hebt, kleef dan gewoon een stukje tape op je rolmeter. De maten heb je vlug genoteerd, en zal je niet meer vergeten tegen dat je aan je werkplaats bent.
Moet je hout verzagen ? Creëer dan de gewoonte om aan te duiden welk deel je wil behouden, en welk deel weg mag. Hou dan ook rekening met je zaagsnede. Je zaagblad heeft ook een breedte, en als je precies óp je aangeduide lijn zaagt, zaag je net iets te veel weg. Mik je zaagblad altijd er net ietwat naast, zodat je net je afgetekende lijn uitzaagt en niet verder.
En om de stukken van je verzaagd hout uit elkaar te houden, kan je er een teken op schrijven. Er bestaan standaardmarkeringstekens, maar je kan jezelf ook al vlug behelpen met een figuur te tekenen, zoals een driehoek bijvoorbeeld. Zo kan je de delen weer precies in elkaar puzzelen.
Gipskartonplaten aan het plafond bevestigen, betekent dat je sommige platen zal moeten bijwerken omdat er hoeken of schuine zijden bij komen kijken. De ervaring leert dat je er je hoofd moet bijhouden want de platen hebben een schuine en rechte kant. Maak het niet verwarrend en haal er een stuk papier bij. Teken de situatie over, en zet meteen de maten over. Zo loop je minder risico op platen die je verkeerd hebt ingekort en dus niet meer kan gebruiken.
Moet je iets fixeren aan de muur ? In plaats van alle boorgaten afzonderlijk op te meten, is een sjabloon handig. De boorgaten zet je over op een stuk papier of karton, uiteraard meet je wel de hoogtepositie af, en dan kan je via het sjabloon de 4 gaten meteen aftekenen – of rechtstreeks boren.
Een rechte lijn aftekenen en je hebt geen lange regel bij de hand ? Er is een handige truc met je plooimeter : plooi de meter tot je er een driehoek mee vormt. Je kan de meter inschuiven tot een bepaalde maat, terwijl je met de ene zijde van de driehoek een geleider creëert om langs je werkstuk te glijden.
Voor de iets geoefende hand kan je natuurlijk ook meteen je plooimeter inschuiven, terwijl je je potlood er strak tegen houdt. Gebruik dan je vingers als geleider langs je werkstuk.
Op rondhout is het moeilijk om een rechte lijn mooi af te kunnen tekenen. Dit valt op te lossen door het rondhout tegen een rechte zijde te leggen, zoals tegen de omkadering van een deur bijvoorbeeld
Moet je een lange afstand kunnen aftekenen ? Grijp dan terug naar je smetkoord. Eenmaal je begin- en eindpunt opgezocht zijn, span je het touw strak aan waarna je het even laat optillen. Het touw is verzadigd met kalkpoeder, die de rechte lijn zal markeren na het opwippen van het touw.
Je moet een cirkel tekenen om een uitsparing te maken. Dat kan met de vrije hand, of een oude verfpot kan ook dienst doen. Een nagel en touw helpen ook, alleen mag je niet vergeten het touw telkens strak op te spannen. Een strakke cirkel van kleine diameter kan je ook met je winkelhaak en 2 nagels vormen. Bevestig 2 nagels, plaats de benen van je winkelhaak ertegen, en in de haakse hoek komt je potlood. Duw telkens met de benen tegen de nagels terwijl je de winkelhaak verschuift om af te tekenen, en je zal zien, een mooie cirkel is het resultaat.
Een maat optekenen moet je nauwkeurig uitvoeren. Dat begint ook al met de manier waarop je je plooimeter hanteert. Het nauwkeurigst werk je door je plooimeter in te schuiven, en tegen de metalen rand af te tekenen. Gebruik je meter dus niet als een lat waarboven je gaat aftekenen, dat is onnauwkeurig. Inschuiven is de boodschap telkens.
Vergeet ook niet bij het afmeten dat rolmeters of plooimeters onderling kunnen verschillen. Degene die je bij je hebt zijn misschien niet allemaal van dezelfde nauwkeurigheidsklasse, of door het veelvuldig gebruik kunnen ze gaan verschillen. Pak de maten dus altijd met dezelfde meter, zodat er geen verschil zit op je maatwerk. Een metalen lat daarentegen is veel preciezer : het staal is minder onderhevig aan veranderingen als het hout van je plooimeter. Het kan overigens ook geen kwaad om ze even uit te lijnen ter contrôle of er geen afwijkingen tussen zitten.
Een rolmeter is handig om binnen- en buitenmaten op te meten. Het verduwbare metalen lipje aan het uiteinde is uitschuifbaar. Het schuift net zoveel uit als de dikte van de metalen clip zelf. Wanneer je de metalen clip dan vasthaakt bij het opmeten van een buitenmaat, meet je dus van het nulpunt van de meter zelf. Bij het opzoeken van een binnenmaat, duw je de metalen clip in. Je telt dan de uitgerolde maat van je rolmeter op met de lengte van de behuizing van de rolmeter. Te veel gedoe ? Haal er twee metalen latjes bij en houd ze naast elkaar. Dan hoef je alleen beide getallen op te tellen.
Op die manier kan je ook nauwkeuriger de diagonalen controleren bij een kleine rechthoek, ter contrôle of het werkstuk wel rechte hoeken heeft. De metalen latten kan je namelijk veel preciezer in de hoeken duwen.
Ben je geen rekenkundig wonder bij het optellen maten met rare getallen na de komma ? Gebruik twee meters. De ene gebruik je voor de eerste maat op aan te duiden, de tweede meter voor de andere. Trek de tweede maat door naar de eerste meter, en dan bekom je de optelsom van beide maten zonder te moeten rekenen.
Een stuk plank of plaat indelen in een bepaald aantal delen is soms moeilijk uit te rekenen, maar hier is een alternatief. Stel dat je deze plank in 5 stukken wil onderverdelen. Leg je meter met z’n nulpunt langs de éne zijde. Neem een getal aan de andere kant die makkelijk deelbaar is door 5. We nemen 20 in ons geval. Dan kan je om de 4 cm een markering zetten. Nu hoef je alleen nog de punten met een winkelhaak over te zetten voor een mooie zichtbare onderverdeling.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.