Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Decohuisjes + kattenbakkast

Zelf Gedaan, Goed Gedaan? - Jolien maakt houten speelgoedhuisjes die ook als decoratie kunnen dienen, en Thierry vond een kattenbakkast uit waarin katten ongestoord hun behoefte kunnen doen.

Transciptie 

Thierry maakte thuis een kattenbakkast, die ervoor zorgt dat de kattenbak uit het zicht staat en dat de kat ongestoord haar gang kan gaan. Deze kast is bewust zonder moeilijke verbindingen in elkaar gezet. Thierry begint vanuit een aantal standaardplaten, die hij op maat zaagt met een decoupeerzaag. Dit is voor de omkasting; de deuren doet hij later pas. Voor de lange platen gebruikt hij een zaagslede als hulpmiddel.
Voor het zagen van bredere stukken kan een afkortzaag goed van pas komen, maar enkel als je zoals Thierry goed weet wat je doet. Hij duwt de plaat tegen de aanslag en beweegt hem zachtjes mee naar boven.

 


De randen van de platen worden nu voorzien van kantenband, die Thierry aandrukt en afsnijdt. Daarna schuurt hij lichtjes bij.

 


Om het kattenluikje op de juiste afmetingen uit te zagen, gebruikt hij het meegeleverde sjabloon. Dan boort hij voor en zaagt hij de vorm uit. Ook de binnenkant van het luikje wordt van kantenband voorzien.

 


Een verluchtingsrooster mag in deze kattenbakkast natuurlijk niet ontbreken, dus tekent Thierry de vorm van het rooster af en boort hij ook hier weer voor. Met wat lijm komt het op zijn plaats te zitten.

 


De platen worden los geassembleerd. Dan boort Thierry ze voor en lijmt hij ze in met een D4-constructielijm. Hierna kunnen ze worden vastgeschroefd.

 


De achterwand wordt eerst vastgelijmd. Dan tekent Thierry de boorpunten erop af, boort hij voor en vijst hij de achterwand vast.

 


De deurtjes van de kast zullen met een pianoscharnier vasthangen. De scharnieren worden op maat doorgeslepen en afgebraamd met wat schuurpapier.

 


Dan kan hij de scharnieren plaatsen. Om het zichzelf gemakkelijk te maken, priemt Thierry eerst nog even voor.

 


Er komt een dubbeledeurmagneet, zodat de deuren straks mooi toe blijven. Ook worden nu gaatjes geboord voor de deurhendels, die dan vastgeschroefd worden.

 


Thierry plaatst ook nog een tussenschot in de kast, dat voor extra ondersteuning zal zorgen. Bovendien kan de kattenbak zo niet gaan schuiven. Aan de andere kant kan dan bijvoorbeeld kattenbakvulling of voer bewaard worden. De vijzen van het tussenschot worden afgewerkt met een wit topje.

 


Boven aan de kast wordt er nog ruimte voorzien voor een eet- en drinkbak voor de kat. Op de randen komen er dus nog latten te zitten, zodat de bakken niet kunnen wegglijden. Op die manier worden meteen ook de openliggende vijzen bovenaan weggewerkt. De latten komen met deuvels en D4-constructielijm vast te zitten. Deze lijm is zo sterk dat je de latten niet meer hoeft te klemmen.

 


Nu is de kattenbakkast klaar. De kattenbak staat uit het zicht, er is geen geurhinder in huis én de kat heeft een rustig hoekje om haar behoefte te doen. Een win-winsituatie dus!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.