Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Gazon aanleggen

Zelf je droomtuin aanleggen 1 - Ep. 1 - Gazon aanleggen
In deze mini 'tuinreeks' leggen we een complete tuin aan. Geen tuin zonder gazon. Maar hoe zaai je een gazon op een degelijke manier? Leer er alles over in deze nieuwe aflevering van Mijn Droomtuin.

Transciptie 

Geen tuin zonder gazon, maar hoe zaai je een gazon nu precies ? Ontdek het in deze nieuwe aflevering van Mijn Droomtuin. Er is al heel wat gebeurd in onze Droomtuin. De grote werken zijn achter de rug. Er kwam een afsluiting, we plaatsten een tuinhuis en er kwam ook een terras bij. Het wordt nu stilletjes tijd voor de inplanting van de tuin zelf, en als eerste klus pakken we het inzaaien van het gazon aan.

Hier in Staden in onze Droomtuin hebben we al voor de winter ons gazon gezaaid en ik kom nu even kijken hoe die erbij ligt, en ik moet eerlijk zeggen, ik verschiet ervan hoe goed die de winter heeft doorstaan. We hebben toch een natte periode gehad, we hebben ook nog een zware vorstperiode gehad en toch is dat gras al aan het ingroeien en zal het binnenkort een mooi aanéénsluitend geheel vormen.
Je kan gazon zaaien, je kan gazonrollen kopen en die uitrollen, dat gaat wat sneller maar je gaat dat ook in je portemonnee voelen. Wij hebben hier gekozen om gazon te gaan zaaien. Of je nu zaait of gaat rollen uitrollen, de bodemvoorbereiding, die is precies dezelfde.

Een braakliggend perceel waar gras in moet komen, dan heb je misschien te maken met onkruid. Verwijder alles, eventueel met de bosmaaier, en zorg dat je het afval verwijdert zodat zaden niet kunnen kiemen.
En dan wil je een egaal terrein bekomen. Ligt de grond qua niveauverschil er echt slecht bij? Dan trek je alles proper met een kraantje. Een klein perceel zou je nu nog handmatig gelijk kunnen harken. Of je kan werken met een overtopfrees, hetzij als motoculteur of in combinatie met een minitractor. Je kan er de grote brokken aarde en resterende graszoden mee breken, en afwerken met een gefreesd laagje aarde. Zo krijg je weer een vlak terrein.

Jah, het achterste deel van onze Droomtuin hier, dat hebben we vorig jaar ingezaaid maar er blijft nog een hele oppervlakte, ik schat toch gemakkelijk een tweehonderd vierkante meter over, waar we vandaag gras gaan inzaaien. Het eerste wat je moet doen als je je bodem voorbereidt om gazon in te zaaien – of om gazon uit te rollen, het is om het even – dat is een keer goed harken om de steentjes die er nog inzitten, en de grote kluiten, om die fijn te maken en eruit te halen.
Als de grond al redelijk goed vlak erbij ligt, dan moet je niet te diep harken, je gaat oppervlakkig harken, en kijk, er zit heel wat rommel in de grond hier, er stond hier vroeger een bijgebouw bij een boerderijtje, en bij de afbraak is er veel achtergebleven, hé …
Je kunt best harken in drie richtingen. Dus ik hark nu gewoon in de lengterichting van de tuin, waarbij ik al heel wat steentjes eruit kan halen, kijk, straks ga ik daar loodrecht op opnieuw harken, dat is eigenlijk om de bodem nog wat beter te verkruimelen, en daarna ga ik nog een keer diagonaal harken, dus eerst zo, dan zo, en dan over de diagonaal en dan is je grond meestal wel goed genoeg geharkt.
Dat is een leuk werkje hé, niet zwaar, en je voelt de lentekriebels, niets is plezanter dan in het voorjaar buiten bezig te zijn.
Ik merk ook dat de grond hier, de bovenlaag, nog vrij vochtig is, nu, dat kan geen kwaad, hé, gras moet je zaaien bij vochtig weer of als er een regenperiode in het vooruitzicht wordt gesteld. Dan gaat het zeker snel aanslaan. De bodem is ook vrij zwaar, dus dat kan goed zijn dat we straks nog, een beetje goede humus gaan overstrooien, om hem wat lichter te maken, dat is altijd goed voor het wortelen.
Voor je gaat gras zaaien, heeft het weinig zin om al meststoffen toe te voegen, dat doe je best al het gras er al opstaat, dus dat heeft weinig zin.
Goed begonnen, dat is half gewonnen, dat weet iedereen, en dat geldt ook voor de producten die je gebruikt in je tuin. Gebruik alleen maar kwaliteitsproducten, anders ga je er spijt van krijgen. Kwaliteitsproducten dat zijn de goeie, grote merken met duidelijke uitleg op de zakken, die witte productzakken zou ik niet vertrouwen. Wat wij hier gaan doen, dat is de bovenlaag van de bodem een beetje lichter maken door er een goeie bodemverbeteraar aan toe te voegen, eerst een beetje in te harken, en pas dan is het zaaiklaar. Jah, we zitten hier nu eenmaal op een zware kleigrond, voor een Kempenzoon zoals ik, is dat een hele aanpassing, maar kijk, er zijn middelen om dat te counteren.
Het gebruik van een bodemverbeteraar in de aanplant, of het nu is voor een boom of een haag, of voor gazon, dat biedt heel wat voordelen. Het grootste voordeel is dat de zaden gemakkelijker gaan wortelen, in dit geval de gazonzaden, opdat de wortels, in het geval van struiken en andere planten beter gaan aanslaan, dus het is echt wel nodig. Bovendien gaat de zware bodem die we hier toch hebben, door die bodemverbeteraar een beetje lichter worden. Terwijl die bodemverbeteraar op lichte zandgronden de bodem een beetje zwaarder maakt.
We mogen niet vergeten dat een bodemverbeteraar er ook voor zorgt dat er in de bodemlaag een beetje meer lucht zicht, en er is niets zo erg voor een gazon dan het gebrek aan lucht. Daarom moet je ook oudere gazons gaan verluchten en af en toe verticuteren, maar lucht is voor wortelgroei enorm belangrijk.
Je mag in de Lage Landen de knowhow van onze toeleveranciers zeker niet onderschatten, en dat geldt vooral de laatste jaren voor gazonzaden. Wat is het probleem voor het gazon? Ofwel is het te rap droog. Ofwel moet je te vaak maaien. Groeit het te snel. Of er groeit mos in, en noem maar op. Meer dan de helft van de vragen die wij op de redactie krijgen over de tuin, gaan over gazon. Nu, men heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan gedurende vele jaren naar een aantal factoren van gazon. Eén ; de groeisnelheid. Hoe trager het groeit, hoe beter natuurlijk. Twee; de mineralenopname. Hoe minder meststof een gazon nodig heeft, hoe gemakkelijker natuurlijk. En drie; de resistentie tegen langdurige droogte. En die drie eigenschappen, die zitten in de nieuwe generatie van gazonzaden vervat.
Met één kilo van die graszaden, en in zo’n pak zit doorgaans één kilo, daar doe je gemakkelijk tussen de veertig en vijftig vierkante meter mee, jah, en als je tegen het wachten kunt, kun je er zelfs nog iets meer mee bereiken. Dus voor deze tweehonderd vierkante meter hebben wij drie, tot vier van die pakken nodig.
Kijk, gazonzaden, dat is een mengsel. Het zijn verschillende soorten, en als je die verschillende soorten rechtstreeks uit de doos gaat zaaien, dan loop je het gevaar dat de kleinste zaden onderin zitten, en de grootste bovenin, dus wat je moet doen voor je gaat zaaien, is een keer de doos goed hosselen (= schudden). Dat is enorm belangrijk, want zo’n graszaadmengsel kan uit vijf tot zes verschillende grassoorten bestaan. Eenmaal ze voldoende zijn gemengd, en de lichtere en de zwaardere helemaal goed door elkaar zitten, dan kun je gaan zaaien, want dan krijg je een mooi egaal gazon. Ik doe dat gewoon met de hand, breedwerpig.
Kijk, het is een fluitje van een cent maar uiteraard ga je gras best zaaien, ten eerste, nadat het goed gemengd is, en tweede, op een dag met niet te veel wind want anders gaat je gazon bij de buren terecht komen en dat is ook niet de bedoeling.
Uiteraard wil ik verhinderen dat de mussen gaan weglopen met dat goeie graszaad hier allemaal, daarom is het nuttig dat ik straks nog een keer de rol met water vul en hier overheen wel dat de zaadjes goed vast zitten in de grond. Mest bij geven, dat mag nog niet als het gazon pas gezaaid is. Dat heeft helemaal geen zin, is zelfs schadelijk als de kiempjes pas opkomen. Je mag pas gaan mesten als het gazon er echt goed aan het opkomen is. En dan moet je ervoor zorgen dat je de juiste, kwalitatieve meststof gebruikt.
Jullie weten al dat ik een absolute voorstander ben van het gebruik van organische mest in de tuin. Wat is nu het verschil tussen organische en chemische meststoffen? Wel, organische meststoffen geven hun voeding geleidelijk aan vrij over een langere periode, zijn veel zachter voor de bodem, terwijl chemische meststoffen gaan uitspoelen met de regen, ze zijn wateroplosbaar die korreltjes, wat bij organische meststoffen niet het geval is. Let er ook op dat je de meststoffen die voor het gazon bedoeld zijn, in de juiste periode gebruikt. Want voor verschillende periode, en voor verschillende groeifases, zijn er verschillende meststoffen voorhanden. En dit is een meststof die wordt gebruikt voor beginnend gazon. Natuurlijk kunnen we die nog niet gooien op onze pas gegooide zaadjes, maar het gazon hierachter, dat begint er aardig op te komen, en die kunnen best wat gebruiken.
Alvorens te bemesten heb ik nog even de resultaten van ons bodemonderzoek erop nageslagen, en ik heb gemerkt – het is ondertussen al een tijdje geleden hé – ik heb gemerkt dat deze bodem kalk nodig heeft. Nu, natuurlijk zou je kunnen kalken en mest strooien, maar gelukkig zijn er ook betere meststoffen die kalk bevatten en dit is er zo eentje. Wat ik ga doen is deze fijne korreltjes die heel gemakkelijk verstrooien, ga ik mijn karretje vullen.
Bemesten met kalk heeft heel wat voordelen, het gaat in de eerste plaats je grond minder zuur maken, het gaat je PH-waarde, je zuurtegraadwaarde van je grond, meer naar het neutrale toe maken en dat is goed tegen de mosvorming, maar ook goed voor de wortelvorming. De haarworteltjes van de graszaden, die gaan veel beter hun voedingstoffen opnemen als er kalk in de bodem vermengd is. In een te zure bodem gaan die haarwortels heel vaak krimpen en minder goed hun voedinstoffen opnemen met een gebrekkige groei van het gras tot gevolg.
Verschillende meststoffen voor verschillende groeistadia, dat is het ideaal om je gazon lekker te vertroetelen. Bijvoorbeeld met deze meststof die een extra hoeveelheid magnesium bevat. Wat doet magnesium? Het zorgt ervoor dat je gras mooi donkergroen is. Jah, ik gebruik magnesium omdat ik af en toe krampen krijg in mijn benen maar voor het gras zorgt dat voor een donkergroene kleur. Deze meststof hier bevat weer extra kalium, en befvat ook een middel dat heel goed werkt tegen mosgroei. Extra kalium zorgt voor een sterke wortelgroei, voor een stevige grasmat, en het gelaat (?) wat er in zit, een werkzaam product dat geen vlekken maakt op je terras, dus geen ijzeroxide, dat gaat er voor zorgen dat er minder mos gaat groeien. Is je gazon volgroeid, en heb je toch last van allerlei rozetvormende onkruiden, dan kun je deze meststof gebruiken. Die gaat je gazon bevoordelen en gaat tegelijkertijd komaf maken met die lastige onkruiden. Dus, voor iedere klus, de gepaste meststof.
Kwaliteit staat hoog in ons vaandel. Wat betreft de meststoffen, is het zeker belangrijk van organische meststoffen te gebruiken voor je gazon, die werken langzaam en ze werken langdurig en zacht, dus, dat is belangrijk, kies daar ook voor kwaliteit en als je kwalitatieve meststoffen gebruikt, doe dat dan zeker ook voor je gazonzaden, koop gazonzaden die én weinig water nodig hebben, én weinig voedingstoffen nodig heben, én bovendien nog eens traag groeien. Jah, 35% van je maaibeurten minder, dat is toch al wat tijd die je kunt gebruiken om lekker op je terras te genieten. Voilà, dit was onze gazonaflevering van Mijn Droomtuin, volgende keer gaan we verder met een andere klus. Ik zie jullie graag terug, daag.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.