Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

Aan de slag met de barbecue

Aan de slag met de barbecue - Ep. 5 - De zon is weer van de partij en dat vraagt om een gezellige barbecue. In deze aflevering geven we tips rond het gebruiksklaar maken van ons barbecuetoestel, houden we een vergelijkende test met kolen en briketten, en hoe je het best de barbecue kan reiningen na gebruik

Meer weten over

TIPS & TRICKS

Transciptie 

Wat gebruik jij voor het barbecueën ? Kolen of briketten ? In deze Tip kijken we naar elk hun eigenschappen. Voor deze Tip gaan we naar buiten omdat we de eigenschappen van houtskool en briketten op de barbecue op de rooster willen leggen. 

Het eerste type die de test ondergaat : klassieke houtskool.
Bij het starten komt er al wat rook vrij, en dit blijft ook gedurende het branden, maar wat opvalt zijn de grote vlammen.
Houtskool heeft een vlugge opstarttijd. En het materiaal bereikt al vlug een hoge temperatuur.
Marinades, vetten van het vlees zorgen bij houtskool voor een felle vlamontwikkeling. Haal dan gewoon even het vlees weg.
Van zodra de houtskool er wit uitziet, dan pas is het tijd om te grillen.
De houtskool haalt dus vlug zijn temperatuur om te braden, maar ze branden wel niet gelijkmatig op. Ze branden niet door tot in de kern. Bij traditionele houtskool doe je er dus best aan om af en toe nog wat kolen op te gieten tijdens het grillen om de grilduur wat te verlengen.
Na het opbranden zie je dus nog grote, onverbrande stukken kool liggen.
Qua brandtijd mag je rekenen op een goeie tweetal uur met traditionele houtskool.
Een nieuwe test, ditmaal met de gekende briketten. Je hebt ze in houtskool, maar hier gebruiken we kokosbriketten.
Die zijn gemaakt van geperste schillen van kokosnoten en andere restproducten. Je ziet al gauw wat rookontwikkeling bij het ontbranden.
Briketten zijn eigenlijk ontwikkeld na de opkomst van bbq-toestellen met een deksel. Houtskool brandt daar niet zo goed in, en briketten net wel. Ze produceren minder vlammen dan de houtskool alvast.
De briket heeft een ietwat langere opstarttijd dan de houtskool van daarnet, pas als de briket wit ziet, kan je ze gaan gebruiken om te grillen. Die tijd dat je eventjes wacht, kan je dus gebruiken om te gaan aperitieven.
De kokosbriket gloeit langduriger dan de houtskool, maar brandt vooral langs de buitenkant. Dat zie je vooral bij de uitgedoofde resten, waar nog veel briketten niet verpulverd zijn tot as.
Nog een test met briketten, deze bevat zuivere actieve kool, hetzelfde koolstofconcentraat dat gebruikt wordt voor het zuiveren en verhelderen van water.
Qua brandtijd mag je bij de kokosbriketten uitgaan van om en bij 3 uur.
Bij het opstarten is er een verwaarloosbare rookontwikkeling.
De vlammen zijn fel, maar tonen al vrij gauw een gloed met blauwe vlam. Een hoge temperatuur is dus snel bereikt.
Van zodra de briket er al wit begint uit te zien, zie je geen breuklijnen. Dit type heeft dus een hoge dichtheid.
De briket brandt niet alleen langs de buitenkant, maar ook tot in de kern. Dat zie je ook bij het opbranden, de briketten verpulveren tot as.
Dat verzekert een lange brandtijd, dubbel zo lang als traditionele houtskool, hou rekening met een brandtijd tot 4 uur.
Voor je gaat barbecueën, plaats je het toestel steeds op een stabiele ondergrond.
Plaats de bbq ver van brandbaar materiaal, dus niet in de buurt van een parasol of tafelkleed. En hou spelende kinderen, of dieren uit de buurt.
De bbq aansteken, dat kan je rechtstreeks onder de grill doen, maar het is alvast makkelijker werken met een bbqstarter of schouw.
Je vult ze gewoon op.
Plaats enkele aanmaakblokjes. Die mag je eventueel wat opgieten met aanmaakvloeistof vóór je ze gaat aansteken, maar overgiet nooit een brandende barbecue met extra brandstof, dat kan een steekvlam geven.
Steek de blokjes aan, doe dit met een lange aansteker, die houdt je vingers op een afstand van de vlam.
Een andere methode is met brandpasta. Plaats die even op de grill, steek aan. Doordat zo’n brandpasta van bio-ethanol is gemaakt, zie je geen ontstekingsvlam, maar je voelt meteen de hitte. De pasta is klaar om er de schouw bovenop te plaatsen.
Ga je nu met houtskool of briketten te werk? Even dieper ingaan op hun eigenschappen.


En als extra feature, Er zijn bovendien grillbriketten in de handel die 100 % rookvrij zijn dankzij het gebruik van bio-ethanol.
Eenmaal aan het branden, ben je even op je gemak tot de kolen of briketten er wit beginnen uit te zien. Want dat weet iedereen, barbecueën is puur genieten.
En dan is het nog gewoon zaak om de schouw uit te gieten in de barbecue. Bij briketten let je er wel op om alles in één laagje te leggen, dus niet op één hoop. Je krijgt er een gelijkmatige branding door én je vergroot er meteen het braadoppervlak mee. En daarna is het nog gewoon puur grillen, genieten van het weer en je gasten, en smullen maar.


En dan, na het barbecueën, heb je nog wat opkuiswerk te doen. Er zijn heel wat middeltjes, maar het meest effectief is nog altijd na het grillen, als het rooster al is afgekoeld, alle braadresten af te krabben.
Laatste vetresten, verwijder je heel vlug met een citroen. De grill blinkt al heel vlug als nieuw, en bij de volgende keer barbecueën kan je dan de grill eerst nog wat laten opwarmen, zodat je er het laatste residu kan afbakken als het ware.
De kans is heel klein dat je dan nog extra moet opkuisen, maar hardnekkig vuil kan je nog altijd aanpakken met barbecuereiniger die je in de winkel vindt. Opkuisen kan je bovendien ook met een prop aluminiumfolie. 

Houtskool of briket, elk heeft zijn eigen eigenschap, en na het zien van deze tip is het aan jou om de goeie keuze te maken.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.