HOE ZELF EEN VUURPUT MAKEN

Verlang je ook weer naar die lange zomeravonden? Gezellig samen buiten genieten in de tuin of op het terras. Naarmate de avond vordert, kan het een stuk frisser worden. Daar valt op verschillende manieren een mouw aan te passen, maar het knisperen van een vuurput zorgt toch net voor dat tikkeltje extra gezelligheid. Je kan ermee ook in de koudere seizoenen van je tuin blijven genieten. Zo'n vuurput kan je makkelijk zelf maken met wat restmaterialen.

Let op: informeer bij je gemeente of je een vuurput mag plaatsen en aan welke voorwaarden die moet voldoen.

 

GRAVEN

1. DIAMETER BEPALEN

diameter
1. Diameter bepalen

 

Deze vuurput wordt gemaakt van een oud metalen vat. Aan de hand van je ton, bepaal je de diameter voor de vuurput. Zet de ton op de grond en haal er een schop bij zodat je de bodem al wat kan vrijmaken.

Deze vuurput kan je perfect in je tuin maken. eventueel kan je een oude zandbak als staanplaats gebruiken. Eens je de diameter hebt afgebakend, mag het ijzeren vat even aan de kant en kan je je mouwen opstropen voor wat graafwerk.

 

2. PUT GRAVEN

stekken
2.1 Put graven

 

2.1 Steek eerst met een spade de bewuste zone wat ruimer uit dan nodig.
2.2 Graaf daarna met een schop de nodige aarde uit. Hoeveel? Dat is wat afhankelijk van hoe diep je het vat wil plaatsen.

graven
2.2 Put graven

 

 

3. HOOGTE BEPALEN

3.1 Wanneer je klaar bent met graven zet je het vat even terug op zijn plaats. Ga met je plooimeter na hoe hoog je de vuurput wilt hebben. 

hoogte
3.1 Hoogte bepalen

 

3.2 Dat kan je zelf bepalen. Voor het gemak hebben we in dit geval de hoogte van het verstevigde punt van de ton aangehouden. 

verstevigde rand
3.2 Hoogte bepalen

 

 

DE TON IN DE PUT

4. SLIJPEN

slijpen
4. Slijpen

 

Het vat die we in dit geval gebruiken is gemaakt uit ijzer. Om die op maat af te korten, heb je dus een slijpschijf nodig met metaalschijf om door het metaal geraken. Ga veilig aan de slag: draag stevige handschoenen tegen de rondvliegende gensters. Lange mouwen, een veiligheidsbril een oorbeschermers zijn ook aangewezen. Zoek een comfortabele houding en slijp doorheen het metaal op de gewenste hoogte.

 

5. ONTBRAMEN

ontbramen
5. Ontbramen

 

De rand van de vuurschaal is nog scherp en staat nog vol met bramen. Die haal je weg met je slijpschijf. Gebruik daarvoor een lamellenschijf. Die schijf bevat een structuur gelijkend aan schuurpapier waarmee je vlot het ijzer kan ontbramen. Zodra je een nieuwe schijf wil monteren, moet je nog kijken of het asgat wel klopt, én of de schijf de juiste diameter heeft. Ontbraam de randen en vergeet ook hier uiteraard je bescherming niet.

 

6. BODEM VERSTEVIGEN

6.1 Bodem verstevigen
6.1 Bodem verstevigen

 

6.1 Een stabiele ondergrond is nodig opdat de vuurput niet verzakt. Met wat steenslag is dat snel verholpen. De hitte van de vuurput beïnvloedt de keien niet. In principe zou een laagje gestabiliseerd zand ook helpen, maar na verloop van tijd kan dat kraken. Verdeel het grind, en dam nog wat extra aan met een handaandammer.

6.2 Bodem verstevigen
6.2 Bodem verstevigen

 

6.2 Breng nog wat extra steenslag aan rondom om de vuurschaal stevig op z’n plaats te houden. Verdeel netjes rondom het vat.

 

AFWERKING

7. STENEN AANDAMMEN

7.1 Stenen aandammen
7.1 Stenen aandammen

 

7.1 Er komen voor de stevigheid én mooie look nog wat tegels bij. Maak daarvoor wat ruimte vrij met je schop en druk de bodem nog eens goed aan.

7.2 Stenen aandammen
7.2 Stenen aandammen

 

7.2 De tegels verfraaien niet alleen het geheel, maar houden de vuurput ook op afstand van eventueel wat nabijgelegen gras. Klop de tegels in met een rubberen hamer. Hou een patroon aan waarmee je de cirkelvorm kan overbruggen.

 

8. de finishing touch

8. De finishing touch
8.1 De finishing touch

 

8.1 Nu moet je enkel nog het zand wat proper leggen, en vergeet daarbij niet het zand ook tussen de voegen te borstelen. Mocht de vuurput in je tuin staan, neem dan bijvoorbeeld wat voegzand.

8.2 De finishing touch
8.2 De finishing touch

 

8.2 Maak in de bodem van de put nog een gaatje zodat er geen regenwater in kan blijven staan.

 

GOED STOKEN
Bij het aanmaken van een vuur met houtblokken is je manier van stoken belangrijk om de rookontwikkeling, en dus de fijnstofproductie tot een minimum te beperken. Het is beter om onderaan de dikke houtblokken te leggen, waarop je vervolgens het aanmaakhout aanbrengt - dus niet omgekeerd, zoals vaak wordt gedaan. Boven het aanmaakhout leg je nog een aanmaakblokje. Verder verbrand je geen bewerkt of te nat hout. Een tip: droog hout geeft een heldere klank als je twee blokken tegen elkaar slaat. Bij nat hout klinkt dat gedempt.

Meer weten over

OUTDOORTERRAS & VERHARDING

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.