HOE EEN AFVOERKANAAL PLAATSEN LANGS DE GEVEL

Wat veel mensen tegenhoudt om een kachel te plaatsen, is de rookgasafvoer. Heb je geen schoorsteen waarin je een rookkanaal kan plaatsen, of je wil geen gat maken in het dak? Niet getreurd, daar zijn oplossingen voor. Een dubbelwandige inox buis langs dewoning  kan de rook ook afvoeren. Lees hier hoe je die plaatst.

 

INOX

doorvoer

Niet iedereen heeft thuis een schouw. Wil je toch genieten van de gezellige warmte van een kachel, dan kan je een dubbelwandig rookafvoerkanaal plaatsen aan de buitenkant van je woning. Zo'n inox schouw bestaat uit twee in elkaar geplaatste buizen waartussen isolatie zit. De isolatie voorkomt mogelijke condensatie.

 

GAT IN DE MUUR

binnen

Teken binnen af waar je de kachelpijp zal moeten aansluiten. Boor rond de omtrek van de afgetekende cirkel enkele gaten door de muur. Zo is de opening iets groter dan de buis die erdoor moet. Je hebt op die manier wat meer speling. Trouwens, dat het gat wat groter is, zie je toch niet als je een sierrozet over de kachelpijp schuift. Na het boren kan je met een hamer en een beitel het gat uitkappen.

buiten

Maak ook een gat in de muur vanaf de buitenkant. Het eenvoudigst is om eerst het centerpunt van binnenuit door te boren. Afmeten van buiten is niet aan te raden, want de vloerhoogte binnen en buiten kan verschillen. Na de stenen haal je ook de isolatie weg die tussen de twee muren zit.

 

DE SCHOUW

tstuk

Schuif nu een buis in de opening. Daarop past een T-stuk. Let op de richting die aangeduid staat op het stuk. Eén eind gaat naar boven en vormt zo de uiteindelijke schouw.

Het onderste deel sluit je af met een deksel; hierdoor kan je later de schouw op een simpele manier vegen. Boor op regelmatige afstand twee gaten in de muur. Klop pluggen in en schroef de beugels vast. Met een spanband bevestig je de buizen aan de beugels. De verschillende delen schuiven in elkaar en worden met een spanband vastgezet. Controleer telkens met een waterpas of de schouw verticaal loopt.

 

BOCHTEN

bochten

Er bestaan tussenstukken die het mogelijk maken om een bocht te vormen. Toch moet je bochten zo veel mogelijk vermijden; je zorgt ervoor dat de schouw zo steil mogelijk naar boven gaat.

 

AFDEKKAP

afdekkap

Bovenaan plaats je de afdekkap. Die zorgt ervoor dat er geen vuil of water in de pijp kan vallen. Net als de verschillende buiselementen schroef je ook de afdekkap vast met een spanband. Je kan die later nog verwijderen voor het reinigen van de buizen.

 

AFWERKING

afwerking

Pas wanneer de hele buis stevig en loodrecht werd opgehangen, kan je zorgen voor de afwerking aan het gat in de muur. Gebruik wat vuurvaste silicone om het gat waterdicht te maken. Aan de buitenkant kan je de muur afwerken met wat cement.

Binnen mag je opnieuw het vuurvaste PU-schuim gebruiken om het gat wat te dichten. Dit schuim zorgt bovendien voor de nodige isolatie van de muur.

 

KACHEL AANSLUITEN

aansluiten

Nu hoef je nog de aansluiting van de kachel te voorzien. Die is eenvoudig. Wanneer je de kachel op de juiste plaats zet, schuif je gewoon de rookpijp van de kachel in de opening van de buizen. Vergeet niet eerst de sierrozet over de kachelpijp te schuiven. Die moet het onafgewerkte uitzicht van het gat in de muur wat verbergen.

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.