SOORTEN SCHROEF- EN BOORMACHINES

Wanneer iemand het heeft over een boormachine, heeft die het meestal over een gewone schroefboormachine, een toestel waarmee je zowel gaten kan boren als schroeven kan inbrengen. Maar zowel om te boren als om te schroeven, heb je nog heel wat andere soorten toestellen. Een overzicht.

 

De SCHROEFBOORMACHINE

schroefboormachine

Een klassieker die vrijwel iedereen heeft liggen. Ga je kasten monteren of moet je wat lichte klussen uitvoeren in en rond de woning? Dan komt een lichte ‘allround’ schroefboormachine het best van pas. Deze heeft slechts twee functies: boren en schroeven.

Een allround schroefboormachine is geschikt om schroeven in te draaien en te boren in zachte materialen, zoals hout, metaal, kunststof. Ook zachtere steensoorten zoals bakstenen of cellenbeton zijn met dergelijke toestellen te doen – uiteraard wel met de juiste boren. Voor zwaarder boorwerk leveren dergelijke machines echter te weinig vermogen.

 

DE SCHROEFMACHINE

schroefmachine

Een schroefmachine of elektrische schroevendraaier is eigenlijk het kleine broertje van de schroefboormachine. Dergelijke toestellen leveren echter niet genoeg kracht om ook gaten te boren. Dat wil echter niet zeggen dat je ze zomaar links moet laten liggen. Doordat het zo’n compacte machines zijn, kan je er wel voor lange duur (mits je accu’s kan wisselen) comfortabel mee schroeven zonder dat je kracht moet leveren zoals met een manuele schroevendraaier of zonder het zwaardere gewicht van een schroefboormachine.

 

DE SLAGSCHROEVENDRAAIER

In sommige gevallen ben je aan het schroeven en voel je dat je schroefboormachine nét te weinig kracht levert om de schroef vlotjes, of volledig, in te draaien. Dan komt er te veel belasting op je toestel, wat slecht is voor de accu. In dat geval, grijp je best naar een slagschroevendraaier.

In plaats van constant power te geven om een schroef in te draaien, geeft de motor van een slagschroevendraaier korte tikjes of impulsen, duidelijk te herkennen aan het ratelende geluid van de machine. Door die tikjes komt alle kracht telkens kort op de schroef, die op zijn beurt beetje bij beetje wordt ingedraaid. De slagkop ontlast zo de motor, zodat hij niet in toerental daalt. Dat geeft je net dat tikkeltje meer kracht, zodat je die schroef van daarnet, vlotter kan indraaien.

slagschroevendraaier

Doordat je bij slagschroevendraaiers geen druk hoeft uit te oefenen met je pols, kan je het ook gemakkelijk gebruiken om te schroeven op lastige plaatsen. Slagschroevendraaiers zijn echter meestal niet voorzien van een slipkoppeling. Let er dus op dat je de schroeven niet te ver door het materiaal draait.

Een slagschroevendraaier komt het best van pas bij houtconstructiewerken waar grotere, bredere schroeven worden gebruikt. Ook voor dunne metalen platen biedt het een goede oplossing. Verder is een slagschroevendraaier door zijn hogere toerental ook geschikt voor zelftappende schroeven.

Met een kleine boor (tot 10 mm) kan je met een slagschroevendraaier ook boren. Boren met een grotere diameter zijn minder nauwkeurig en zullen het slagmechanisme in werking stellen, waardoor je geen proper resultaat krijgt.

 

DE KLOPBOORMACHINE

klopboor

Bij een gewone boormachine draait de boor rond en boor je dieper door zelf druk uit te oefenen. Een klopboormachine combineert dat draaien met een licht kloppende beweging. Dat maakt het beter geschikt om naast hout, kunststof en metalen ook doorheen gipskarton muren en steenachtige materialen (bakstenen, cellenbeton, ...) te boren. Gebruik echter nooit een klopboormachine om door beton te boren, daar kan een dergelijk toestel niet genoeg kracht voor leveren. Daar komt een boorhamer beter van pas.

De klopfunctie doet de boor heen en weer bewegen in de lengte. De kloppende functie verpulvert op die manier het materiaal, de draaiende beweging zal het verpulverde materiaal afvoeren. Een klopboormachine heeft over het algemeen twee mechanische versnellingen, waardoor je hem altijd perfect instelt voor de klus. Vergeet alleen niet de klop- of hamerfunctie uit te zetten als je in hout of metaal gaat boren.

  • Met de ene versnelling heb je een lager toerental, maar een hogere koppel, waardoor het bruikbaar is (echter niet ideaal) om mee te schroeven;
  • de andere versnelling heeft een hoger toerental en een lager koppel, waardoor je dan weer beter kan boren.

De klopboormachine heeft ook meestal een snelspanboorkop, net als bij de meeste accuboormachines, waarbij je de boor in één beweging met de hand kan vastzetten.

Verder is bij de keuze van een klopboormachine ook de maximale boordiameter belangrijk. Lichtere modellen kunnen een diameter van 22 mm boren, moet je wijder gaat, dan kies je een zwaarder model die tot 30 mm breed kan boren.

 

DE BOORHAMER

boorhamer

Een boorhamer is eigenlijk een klopboormachine met een fitnessabonnement. De klopfunctie van een boorhamer is echter veel zwaarder, wat het beter maakt om door hardere steenachtige materialen zoals beton te boren. De boorhamer kan wel nog voorzien zijn van een beitelfunctie, om bijvoorbeeld tegels te verwijderen of sleuven in muren te maken. De boren, of beitels, van de boorhamer bevestig je dan met een SDS-aansluiting. Daarbij klik je de boor vast. Dat zorgt voor een betere verankering in je boorkop, waardoor de kans klein is dat ze gaat slippen en losschieten.

Om het nog wat diverser te maken, kan je ook een een snelspanboorhouder op de boorhamer monteren, waardoor ook die dan weer uitgerust kan worden met standaard boren zonder aangepaste boorschacht.

De boorhamer heeft meestal geen versnellingen, waardoor je niet meer aan instellingen moet prutsen. Je kan ze doorgaans dus maar op één stand gebruiken, en is dus niet bruikbaar om mee te schroeven.

Ook bij het uitkiezen van een boorhamer kijk je naar de maximale boordiameter. Lichtere modellen kunnen een diameter van 22 mm boren, moet je wijder gaat, dan kies je een zwaarder model die tot 30 mm breed kan boren.

 

KLOPBOOR OF BOORHAMER?
Wanneer gebruik je nu een klopboormachine, en wanneer een boorhamer? De boorhamer gebruik je om in beton te boren. Gaten maken in hout, metaal of tegels? Kies dan de klopboormachine. Pas op, het zou ook wel lukken met de boorhamer, alleen heeft die zo'n grote kracht dat je meer kans hebt op het beschadigen van je materiaal omdat hij zo'n hoog toerental genereert. Bij een klopboormachine kan je die nog handmatig instellen.

 

DE KOLOMBOORMACHINE

kolomboor

Een kolomboor is voorzien van een voetplaat waarmee die vaststaat op een werkbank of verstelbare tafel. Dat is uiterst handig wanneer je nauwkeurig gaten moet boren in een werkstuk, bijvoorbeeld schroefdraadgaten voor bouten. Op de tafel plaats je je werkstuk en klem je het vast. Door de boor naar beneden te halen, kan je perfect haaks doorheen het materiaal boren. Er zijn tegenwoordig ook kolomboormachines met een kantelbaar onderstel, wat het mogelijk maakt om indien nodig toch schuin te boren.

Moet je meerdere keren na elkaar gaten boren met eenzelfde diepte en diameter? Dan is een kolomboor ook het geschikte materiaal.

Het logische nadeel van dat alles is dat een kolomboor niet mobiel is, en je het dus niet kan gebruiken om in de muur te boren.

Let verder bij de aankoop van een dergelijke machine ook op de afmetingen van de verstelbare tafel, in functie van waarvoor je het gaat gebruiken (lange balken of metalen platen, ...).

Met een uitgebreide tafel kan je die voor heel wat meer gebruiken. Reeksen gaten boren, schuren, of zelfs schaven: het lukt vanaf nu perfect. Zo'n tafeluitbreiding maak je zelf, op maat van je kolomboor. Bekijk in de video hoe je dat doet en download het bouwplan.

Download bouwplan

 

ALTERNATIEF: DE BOORSTANDAARD

De boorstandaard is een hulpstuk om haaks op je werkstuk te boren. Het is dus gewoon een statief waarin je je toestel kan vast zetten, maar dan moet je wel een boormachine hebben met een continueschakelaar. Zo kan je de boormachine laten draaien zonder dat je zelf de knop moet indrukken, op die manier heb je je handen vrij om de boorstandaard te hanteren.

Bepaal eerst de beginhoogte met een instelmoer, en dan heb je bovenaan nog een extra knop om de boor nog meer te laten zakken indien nodig. Dan hoef je alleen nog maar de boor zijn gang laten gaan. Leg wel een plank onder je werkstuk, zodat je je werkbank niet beschadigt.

Meer weten over

ELEKTRISCHE GEREEDSCHAPPEN

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.