HOE EEN DOORLOPEND TOILET HERSTELLEN

Merk je dat er water in de pot blijft lopen nadat je het toilet hebt doorgespoeld? Dan herstel je dat het best zo snel mogelijk. Als het water blijft lopen, ga je dat immers merken aan je waterfactuur. Dit probleem kan echter meerdere oorzaken hebben. We overlopen wat je kan doen.

 

EERST: HOE SPOELT EEN TOILET DOOR?

doorspoelen

Het doorspoelmechanisme van een toilet werkt over het algemeen als volgt: met een druk op de knop komt het water uit de spoelbak in de wc-pot terecht. De knop opent het ventiel onderaan in het reservoir en sluit die dan terug af.

In het doorspoelmechanisme zit doorgaans een vlotter. Doordat het water uit het reservoir wegspoelt wanneer de knop wordt ingedrukt, daalt de vlotter mee met het waterniveau, waardoor de vlotterkraan wordt geopend en het reservoir terug kan vollopen. Bij dat vollopen gaat de vlotter ook terug mee naar boven tot op het punt dat de toevoer via de vlotterkraan terug wordt afgesloten, en het reservoir weer vol zit.

Ben je niet zeker of het systeem van jouw toilet op deze manier doorspoelt? Neem, indien mogelijk, de klep op het reservoir eens weg en probeer eens te kijken hoe het systeem werkt.

 

DOORSPOELEND TOILET HERSTELLEN

stopkraan

 

VOORBEREIDING

Draai de stopkraan naar het toilet dicht voor je begint. Mocht je die niet vinden, of er niet aan kunnen, draai dan de hoofdkraan van de watertoevoer dicht. Als je toilet niet is ingebouwd kan je verder normaal gezien makkelijk de bovenklep verwijderen, zodat je alle onderdelen kan inspecteren.

Opgelet: niet elke spoelbak zit op dezelfde manier in elkaar. Wees voorzichtig en aandachtig bij het uit elkaar halen van de onderdelen, zodat je weet hoe je het weer in elkaar moet steken. Forceer ook niet te veel.

 

KALK

Wanneer je de klep opent, en je ziet dat er redelijk wat kalkaanslag is, kan je eerst het reservoir ontkalken. Dit kan eventueel het probleem verhelpen.

 

doorspoelen

 

HET LEKKEN STOPT ...

Is het lekken gestopt nadat je de watertoevoer hebt afgesloten? Dan zit het probleem waarschijnlijk bij de vlotter: bij het vollopen van het reservoir wordt de kraan niet goed afgesloten. De toevoer stopt dus niet, en het teveel aan water komt constant langs de overloop in de wc-pot terecht.

OPLOSSEN

Het probleem situeert zich meestal bij het rubbertje dat vuil of versleten is. In het eerste geval maak je die los en reinig je het, eventueel met wat azijn. In het tweede geval vervang je het rubbertje met een ander exemplaar van dezelfde maat.

Als het rubber niet het probleem is, kan het ook aan de vlotter zelf liggen, zoals een gebogen stang. Dan probeer je die voorzichtig terug in zijn normale vorm te buigen. Verder is de vlotter mogelijks na verloop van tijd ook niet goed meer afgesteld. Dan is het zaak om de stelschroef vaster of losser te draaien, zodanig dat het vlotterkraantje goed kan worden afgesloten.

 

HET LEKKEN STOPT NIET!

Stopt het lekken niet wanneer je de watertoevoer hebt afgesloten? Dan ligt het probleem waarschijnlijk bij het ventiel onderaan. Als die niet goed meer sluit, blijft het water weglopen in de wc-pot. Het waterpeil in het reservoir komt daardoor nooit hoog genoeg om de vlotterkraan volledig af te sluiten, waardoor op zijn beurt de watertoevoer ook niet kan stoppen.

OPLOSSEN

Ook hier kan de oorzaak een vuil of versleten rubberafsluiting zijn. Dan dien je deze ook te reinigen of te vervangen.

 

Als het probleem zich elders situeert dan bij de vlotter of het bodemventiel, dan zal je waarschijnlijk het vlottersysteem of het hele doorspoelmechanisme in het reservoir moeten vervangen. Schakel eventueel de hulp in van een vakman.

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.