Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe je badkamer schimmelvrij houden

In deze aflevering bekijken we hoe je vochtproblemen in de badkamer kan voorkomen door bij je renovatie voldoende aandacht te besteden aan een aantal zaken.

Transciptie 

VO tekst
De badkamer hoort een oase van rust te zijn maar vochtproblemen zoals schimmel kunnen die rust verstoren en zijn vaak de oorzaak van de vroegtijdige ondergang van je o zo mooie badkamer. Je kan die vochtproblemen dus beter voorkomen en dat doe je door bij de bouw of renovatie bij een aantal zaken stil te staan.
In feite zijn er twee dingen die je liever niet hebt in de badkamer: condensvorming door een te hoge vochtigheidsgraad en stilstaand water. Vaak gaan de twee hand in hand.


Condensatie ontstaat wanneer er veel vocht in de lucht is die niet kan ontsnappen. Een eerste manier om een te hoge vochtigheidsgraad in de badkamer te vermijden is dan ook om voldoende ventilatie in de ruimte te voorzien. Dat kan in eerste instantie door natuurlijke ventilatie. Een raam of deur openzetten is hierbij niet genoeg. Je voorziet best verluchtingsroosters in ramen en deuren om het vocht zo uit de badkamer te krijgen. Maar je kan ook mechanisch gaan ventileren met een automatische ventilator of beter nog een geïntegreerd ventilatiesysteem, het zogenaamde type D ventilatiesysteem. Denk dus bij je verbouwing goed na over hoe je voldoende ventilatie kan voorzien.
Condensatie is waterdamp die vloeibaar wordt door contact met een koud oppervlak. Nog een bijdrage aan een betere vochtregulatie in de badkamer is dan ook het voorzien van voldoende verwarming via bijvoorbeeld een radiator of een infraroodspiegel. Condens wordt zo vermeden maar ook spatwater zal dan verdampen door de warme lucht en zal uit de kamer geventileerd worden.

 

Een laatste manier om een te hoge vochtigheidsgraad in je badkamer te voorkomen is door de juiste materialen te gebruiken bij je verbouwing. Vochtabsorberende materialen zijn absoluut te vermijden want die zouden het water vasthouden en zo de oorzaak zijn van nare geurtjes. Denk er dus aan bij het renoveren van vloeren, wanden en plafond dat je geschikte materialen gaat gebruiken.

Een niet-poreuze tegel met waterdichte voeg, een gietvloer of waterdichte pleister voor de wanden, waterbestendige verf met een hoge glansgraad, een composietproduct zoals laminaat of LVT, voorzien van een waterafstotende toplaag, opties genoeg om een badkamer volledig naar je smaak in te richten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over vocht.


Stilstaand water is een perfecte broedplaats voor schimmels en is dus absoluut te vermijden in badkamers. Als je de vochtigheidsgraad in je badkamer al goed hebt gereguleerd, ben je al halfweg, maar er zijn nog zaken waar je best aandacht aan besteedt.
Bij het plaatsen of aanpassen van de aan- en afvoerleidingen controleer je het best goed of alle koppelingen waterdicht zijn. Beter voorkomen dan genezen is hierbij de boodschap.
Er zijn bepaalde zones waar stilstaand water sowieso kan voorkomen, denk maar aan het gebied rond douche of bad. Dit zijn dus de zones die extra aandacht vragen naar waterdichtheid.
De zwakste plekken hier zijn de voegen en naden. Stilstaand water dringt hier binnen en kan niet meer verdampen. Na verloop van tijd zal het water de ondergrond aantasten. Je zorgt dus in eerste instantie voor een waterdichte ondergrond in je natte zones. Cementpleister of waterdichte panelen op basis van cement of composietmaterialen kunnen je muren beschermen. Bij een inloopdouche zal een waterdicht membraan de ondergrond beschermen. Ook bij de ondergrond zijn naden zwakke plekken. Die worden dus voorzien van een waterdichte coating.
Ook bij je wand en vloerbekleding besteedt je aandacht aan de naden en voegen. Bij tegels vul je de voegen met een geschikt waterdicht voegmiddel. Alle naden zoals de aansluiting van je douchebak of bad met de vloer en muur kit je dicht met een geschikte waterdichte silicone. Ook de naden van je kraanwerk en andere elementen in je natte zone maak je dicht met silicone. Werk deze zo glad mogelijk af met een afstrijkzeep. Bij oneffen kit, kan het water ophopen in de oneffenheden en daar schimmel gaan vormen.


Hierbij ook nog enkele tips om vocht te vermijden:

– Vergeet je ventilatie niet indien je dit manueel moet inschakelen of openzetten.

– Verwijder na een douche of bad het water van de muren, je vloer en kranen.
– Laat natte handdoeken of badmatten niet liggen maar hang ze open op zodat ze snel kunnen drogen en je muffe geuren in de badkamer kan vermijden.
Nu weet je hoe je vocht in de badkamer kan voorkomen. Wil je meer tips over de badkamer? Surf dan naar dobbit.be.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.