Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

De bouwstenen van een duurzame veranda

Een veranda vormt de dag van vandaag een volwaardige leefruimte, waarin je op ieder moment van het jaar kunt vertoeven. Hoewel het designaspect niet meer weg te denken valt, schuilen er natuurlijk ook technische aspecten achter, die bepalen of je veranda kwalitatief duurzaam is. Daar leerden we meer over in deze aflevering van Smart Home.

Transciptie 

Bij het woord ‘veranda’ denk je misschien automatisch nog aan een oubollig zijkamertje dat alleen in de tussenseizoenen te benutten valt. Toch is dat allang verleden tijd; ondertussen zijn veranda’s zodanig geëvolueerd dat ze aan de hedendaagse woonnormen en trends voldoen. Hoog tijd dus om bij een marktleider ons licht eens te gaan opsteken.
Vrouw 2

 


Vrouw 1
Dag Xander.


Man 1
Hallo.


Vrouw 1
Euh, ik heb op jullie website gezien dat jullie al bestaan sind de jaren ‘80. Dus we mogen wel zeggen dat jullie een gevestigde waarde zijn in België.


Man 1
Absoluut. We bestaan nu ruim 35 jaar. En we zijn heel trots om te mogen zeggen dat we ook de absolute marktleider zijn. We plaatsen ongeveer 1400 projecten op jaarbasis. Dus zeker en vast een gevestigde waarde, Met ook 250 medewerkers in dienst, en met als hoofdzetel onze site in Ronse, en een negental showrooms verspreid in heel het land.


Vrouw 1
Amai… Over 35 jaar… Dat wil dan toch zeggen dat de veranda’s al heel wat geëvolueerd zijn, en dat terwijl veel mensen denken dat het echt nog iets klassieks is. Maar dat is niet meer zo, hè?


Man 1
Absoluut niet. Gelukkig zijn we niet blijven stilstaan en mogen we spreken van een grote evolutie, die we doorgemaakt hebben. Het imago kunnen we moeilijk wegkrijgen; mensen hebben nog altijd het beeld van die… die oude veranda, die… serreachtige constructie. Ja… Wat vroeger inderdaad zo geweest is, maar waar we vandaag eigenlijk echt gaan inzetten op een volwaardige leefruimte. Een leefruimte met veel glas en optimale lichtinval, en die ook elke dag van het jaar bruikbaar moet zijn.


Vrouw 1
Ik euh… Ik zie dat er voor ieder wat wils is.


Man 1
Absoluut, wij proberen het begrip ‘veranda’ heel ruim te interpreteren. We slagen er dan ook in om diverse stijlen aan te bieden. Belangrijk om te vermelden is wel dat elk project, klein of groot, honderd procent Willems-kwaliteit verdient. Wij proberen ons wel te onderscheiden door voor elk concept, voor elke stijl en voor elk budget een pasklare oplossing te kunnen aanbieden.


Vrouw 1
Goed, ik heb vaak klanten die… euh… het verschil niet goed kennen tussen een veranda’s, tuinkamers, of orangerieën… Jullie verdelen ze allemaal, en ook andere… Kan je het verschil eens uitleggen?


Man 1
Ja… Absoluut. Als we spreken over een veranda, dan hebben we het over de klassieke glazen daken. Die kunnen dan in één helling of in dubbele helling worden aangeboden. Daarnaast hebben wij ook het begrip ‘tuinkamer’ op de markt gebracht. Daarmee bedoelen we in feite een platte dakstructuur, met een mooie lichtstraat, waarbij we in feite vanuit die ruimte honderd procent het zicht naar de tuin toe creëren. De woonveranda is dan weer een ander concept, ook door Willems Veranda’s op de markt gebracht, en hoewel gelijkend op een tuinkamer, gaan we hier dan wel de verbinding tussen leefruimte en veranda volledig wegnemen. Alle muren worden gesloopt en we gaan één mooie open leefruimte creëren.


Vrouw 1
Jullie hebben hier een heel mooie toonzaal. Gaan we eens een kijkje nemen?


Man 1
Absoluut. Ik leid u graag rond.


Man 1
Dus zoals u ziet hebben wij heel veel verschillende modellen. Allemaal verschillend qua uitvoering, met allemaal verschillende onderdelen… en uiteraard ook een heel diverse prijssetting. Niet enkel wat we hier zien bepaalt de prijs, maar ook vaak zaken die verscholen zitten hebben impact op de prijs.


Vrouw 1
Dus bij de keuze… euh… van een veranda… mag je toch niet alleen naar het design kijken, maar ook naar het technische aspect. En dan hebben we het over de onderbouw?


Man 1
Absoluut. Design blijft sowieso een heel belangrijk item, maar die onderbouw mag zeker en vast ook niet vergeten worden. Bij Willems Veranda’s hebben we daar een heel uitgebreide studie over gemaakt, in samenwerking met de KU Leuven. En dat heeft uiteindelijk geresulteerd in ons gepatenteerd systeem: de glasvezeldorpel. Heel kort samengevat zorgt die glasvezeldorpel ervoor dat we een betere stabiliteit kunnen garanderen door een dubbele bevestiging binnen en buiten. Er is op geen enkele manier contact mogelijk tussen raamprofiel, blauwsteen en binnenafwerking. Dat zorgt er eigenlijk voor dat condensatieproblemen én een koude binnentegel voorgoed verleden tijd zijn.


Vrouw 1
Dus de temperatuur buiten gaat niet beïnvloeden wat we binnen voelen?


Man 1
Dat is perfect verwoord.


Vrouw 1
Je sprak over isolatie. Isolatie is heel belangrijk en zit meestal in de wanden. Maar een veranda heeft heel veel glas. Dus ik veronderstel dat het glas dan een hoge isolatiewaarde heeft?


Man 1
Absoluut. Wij werken uitsluitend met superisolerende materialen, dus ook het glas is in die mate geïsoleerd. Mensen hebben de keuze uit een dubbele hoogrendementsbeglazing of zelfs een tripelbeglazing. Als we spreken over glas, dan gaan we altijd rekening houden met de oriëntatie van de woning, alsook met de wensen van de klant. Wil de klant veel licht binnentrekken of eerder warmte buitenhouden? Alles is perfect mogelijk op vlak van beglazing.


Vrouw 1
Ja, alles hangt inderdaad ook af van de ligging van het project. Euh, ik zie hier ook profielen staan, want ja, een veranda moet ook stevigheid hebben, dus we hebben niet alleen glas maar ook profielen. Kan je daar iets over vertellen?


Man 1
Absoluut. En je hebt eigenlijk al het belangrijkste woord zelf aangekaart, namelijk ‘stevigheid’, ‘stabiliteit’. Je ziet, het zijn profielen die wij zelf hebben ontwikkeld. Die zijn eigenlijk breder en hoger dan de klassieke raamprofielen. Een raam dient uiteindelijk alleen maar om een opening dicht te maken, terwijl het in de verandabouw echt wel om stabiliteit gaat; alles moet gedragen worden door onze raamprofielen. We hebben deze in verschillende uitvoeringsmogelijkheden, en ze kunnen ook gelakt worden in iedere mogelijke RAL-kleur.


Vrouw 1
En de rolluiken zijn weggewerkt in de dakconstructie, zie ik?


Man 1
Ja, die zitten eigenlijk volledig geïntegreerd in de kleine dakoversteek, wat natuurlijk belangrijk is uit esthetische overwegingen. We zien namelijk geen zichtbare rolluikkast. Vandaag zien we dat mensen toch nog vaak rolluiken willen, omwille van twee gekende redenen: eerst en vooral naar inbraakveiligheid toe, en daarnaast is er het verduisterende aspect van het rolluik.

Als alternatief voor de rolluiken hebben wij hier de verticale zonwering, die op dezelfde manier ingewerkt kan worden. Het verschil met een rolluik is dat we hier wel nog altijd een bepaald zicht op onze tuin behouden. Die zonnewering kan ook geïntegreerd worden in onze lichtstraten. Een gekende toepassing is bijvoorbeeld voor mensen die graag van thuis uit willen werken en die op zomerdagen heel veel invallende zon gaan krijgen. Die kan dan op een heel eenvoudige manier gereduceerd worden door middel van de horizontale zonwering. Let ook op de mooie integratie van dit geheel; het is eigenlijk niet storend in het interieur.


Man 1
Hier komen we dan bij één van de traditionele veranda’s van onze toonzaal. Deze veranda hier heeft een lessenaarsdak, dus we gaan van een hoger naar een lager gelegen punt. In de dakvulling zien we hier geïsoleerde sandwichpanelen, mét een combinatie van zonwerende beglazing. De buisliggers zijn volledig thermisch, dus optimaal isolerend, én voorzien van een geïntegreerde LED-verlichting.


Vrouw 1
Ik zie dat de LED-verlichting hier ín de profielen zit?


Man 1
Ja, dat klopt.


Vrouw 1
Euh, je hebt ook buitenverlichting?
Om het esthetische aan het praktische te koppelen, kun je de dag van vandaag bijvoorbeeld ook de rolluiken onzichtbaar laten wegwerken in de dakconstructie. Zo geniet je toch van de voordelen van een rolluik, namelijk het verduisteren én beveiligen van de woning, zonder dat er een rolluikkast te zien is.

Een alternatief voor rolluiken is zonwering, waarmee je gedeeltelijk nog het zicht op de tuin behoudt. Het kan trouwens ook interessant zijn om zonwering horizontaal te verwerken in een lichtstraat, en zo het invallend licht tegen te houden.
Vrouw 2

 


Man 1
Absoluut! Als we eventjes oversteken naar onze grote veranda hier, dan zie je de perfecte integratie van buitenverlichting. Ja? Laat ons ook binnenin even kijken, zodat u de complexe dakstructuur kunt zien. Kenmerkend voor deze orangeriestijl is eigenlijk het dakvlak dat gekenmerkt wordt door één… twee… drie… vier dakvlakken. Let ook op het imposante van de draagstructuur. Dus eigenlijk vatten we met deze constructie het volledige vakmanschap van Willems Veranda’s samen.


Vrouw 1
Hier heb je nu glas, maar bij de platte daken zitten we met euh… een plafond.


Man 1
Absoluut.


Vrouw 1
Die heeft verschillende uitvoeringen, buiten, binnen?


Man 1
Ja! Ook daar kunnen we een aantal keuzemogelijkheden voorstellen. Eerst en vooral kiezen mensen heel vaak voor een klassieke gipskartonplaat als afwerking van de binnenruimte… maar ook zien we heel vaak voor onze terrasoverkappingen dat mensen beroep doen op een aluminiumafwerking zoals hier, of een afwerking in cederhout zoals daar.


Vrouw 1
We hebben nu de afwerkingen gezien, maar het dakpakket zelf zien we natuurlijk niet. Wat zit daar dan in?


Man 1
Wel, dat ga ik je meteen eens tonen bij die didactische stand. Ik zou graag vermelden dat onze plattedakstructuur de best isolerende structuur op de markt is. Hij wordt gekenmerkt door 19 centimeter geïsoleerde vulling. Stevigheid voorzien we door een structuur van gelamineerde houten balken. Waterdichtheid creëren we door een EPDM-membraan dat in één deel, volledig naadloos, wordt verwerkt.


Vrouw 1
De hele toonzaal voelt wel aan als een inspiratiebron. Ik krijg veel ideeën. Nu, strakheid is wel een must voor veel mensen, hé.


Man 1
Absoluut. We hebben dan ook heel bewust deze ruimte gebouwd in onze showroom hier in Kampenhout. Hij wordt gekenmerkt door het typische gebruik van een aantal materialen. Bijvoorbeeld deze typische schuifwand met heel dunne glazen wanden, waar we eigenlijk 4 schuifpanelen naast elkaar voorzien. Ook de integratie van deze mooie unieke lichtstraat, waar we geen gebruik maken van kleine buisprofielen maar van grote glaspartijen om zo weinig mogelijk storende visuele elementen te hebben. En ook ginds hebben we een staaltje van ons kunnen gedemonstreerd door onze glas-op-glasverbinding. U ziet: we gebruiken geen tussenprofiel, dit hier is een verbinding van glas op glas. Dus: innovatief, maar toch met garantie van 100% Willems-kwaliteit.


Vrouw 1
Ja je hebt gelijk hé, een veranda is niet alleen maar een veranda; het is een mooi staaltje architectuur.


Man 1
Absoluut. Wij zetten altijd in op creativiteit en hebben ook het productieproces zelf in handen. Die gebeurt van A tot Z in eigen huis. Anders stel ik voor om eens een kijkje te gaan nemen op onze productiesite te Ronse?
Willems Veranda’s kiest er bewust voor om het volledige productieproces zelf in handen te hebben. Daarom fabriceert het bedrijf alles op de productiesite in Ronse.

Om de specifieke vereisten van iedere bestelling te kunnen invullen, is een studiebureau onontbeerlijk. Een team van ingenieurs en architecten werkt er samen om de structuren op maat van iedere woning uit te tekenen. Doordat alles ter plaatse geproduceerd wordt, kan het bedrijf ook snel inspelen op nieuwe trends en tendensen.
Vrouw 2

 


Man 1
Dus hier komen we terecht in onze productieruimte, waar in feite elke pergola, tuinkamer of veranda in elkaar wordt gezet.


Vrouw 1
Oké… En gebeurt alles handmatig… euh… of zijn er ook machines die gebruikt worden?


Man 1
Ja, de cnc-machines zie je verderop. Laat ons zeggen dat het grootste deel van onze productie wel geautomatiseerd is, want dat heeft voor ons als bedrijf een aantal voordelen. Eerst en vooral slagen we erin om onze productie op een heel hoog niveau constant te houden, en daarnaast is het voor ons ook van belang om ecologisch te denken. Op die manier, door middel van die cnc-machines, kunnen we de afvalhoeveelheid tot een minimum beperken. Maar uiteraard hebben we ook nood aan manuele arbeid door geschoolde en bekwame arbeiders, die trouwens hier in eigen huis door eigen mensen opgeleid worden.


Vrouw 1
En wordt de plaatsing dan ook door een eigen plaatsingsdienst gedaan of door externe partners?


Man 1
Dat is een heel logische en terechte vraag. Al onze constructies worden geplaatst door eigen mensen. We maken ze met eigen mensen en plaatsen ze met eigen mensen. En ook onze plaatsingsploegen krijgen een grondige en zeer gestructureerde opleiding hier in ons eigen huis te Ronse.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.