Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe een vloer opbouwen

Een kijker die een fikse verbouwing plant vroeg zich af hoe de vloeropbouw van zijn woning er nu precies moet uitzien. We geven een overzicht in deze video.

Transciptie 

Een vloeropbouw bestaat uit verschillende lagen. Eerst graaf je voldoende diep uit om de rioleringsbuizen te kunnen plaatsen. Die ruimte vul je dan op met aarde. Daarop is er een betonplaat die tien tot twintig centimeter dik is. Daarop worden leidingen gelegd. Zijn die gelegd? Dan is het tijd voor isolatie. Neem toch een minimum van elf centimeter isolatie. Aan te raden is om vijftien centimeter of meer te nemen. Gebruik je harde isolatieplaten? Dan moet er op de leidingen eerst een uitvulchappe komen om deze te bedekken. Werk je met gespoten isolatie? Dan is dit niet nodig. Dan volgt de chape. Een zwevende chape, die het meest voorkomend is, heeft een dikte van minstens vijf centimeter. Daarop komt dan je vloerbekleding. Tel al die maten samen op en je weet hoe diep je moet uitgraven.
Heb je een stuk dat je nieuw moet zetten? Dan graaf je eerst funderingen. De diepte daarvan ligt rond één meter, afhankelijk van wat de architect voorschrijft. Die stort je vol met beton. Tussen de funderingen kan je dan nog je rioleringsbuizen leggen. Die ruimte vul je op met aarde of steenslag. Daarop komt dan de betonplaat.
De vloeropbouw begint met het gieten van de betonplaat. Die wordt gegoten samen met de fundering van het huis. Is die er niet bij jouw renovatie? Dan moet je die nog gieten. De minimale dikte van je betonplaat is tien centimeter. Zorg voor wapeningsnetten in je betonplaat, zodat deze minder kans heeft op scheuren. Leg ze voor het storten op wat stenen, niet op de grond. Bij renovatie zorg je er voor dat het beton niet tegen de oude fundering aan ligt, maar zwevend wordt gelegd. Daarvoor voorzie je aan de rand wat randisolatie.
Als je betonplaat droog is, na een dertigtal dagen, kan je beginnen met de opbouw op je betonplaat. Meestal leg je nu eerst de leidingen onder de vloer. Dat zijn de leidingen voor de aan- en afvoer van water, elektriciteit of nog andere kabels. Begin daarbij altijd met de afvoer van het water. Deze leidingen zijn groot en het minst flexibel. Elektriciteitskabels hou je voor het laatst. Deze kan je nog gemakkelijk overal over plaatsen. Hou er wel rekening mee dat alle leidingen die je nu legt, straks onbereikbaar zijn.
De volgende laag is isolatie. Een goeie tien procent van de warmte gaat immers verloren via de vloer. Dus in een moderne woning is het zeker een must om vloerisolatie te plaatsen.

Je kan dit doen op verschillende manieren. Je kan gebruik maken van gespoten isolatie, meestal PUR. Deze wordt door een gespecialiseerde firma aangebracht. De isolatie hardt meteen uit als hij gespoten wordt. Je kan er dus direct op lopen. Na plaatsing wordt de isolatie nog vlak geschuurd, zodat er een goede basis is voor de volgende laag, de chape.
Je kan ook kiezen voor harde isolatieplaten. Deze kan je eventueel zelf leggen. Die moeten wel op een egale ondergrond worden aangebracht. Daarom wordt er eerst een uitvulchape aangebracht op de leidingen. Hierin kunnen al isolatieparels verwerkt zitten, voor een hogere isolatiegraad. Daarop worden dan de harde isolatieplaten gelegd. Deze moet je naadloos leggen, dus zonder kieren tussen de platen. Alle kleine hoekjes moet je opvullen.
Kies je voor vloerverwarming? Dan plaats je die op de isolatie. Plaats eerst een folie en randisolatie. Daarop kan je dan de vloerverwarmingsbuizen leggen.
Met de isolatie geplaatst, kan je beginnen met de dekvloer. Chape is een mengsel van zand en cement. In de chape wordt nog een wapening gelegd. Deze kan bestaan uit netten, maar tegenwoordig wordt er vaak een vezel toegevoegd aan het zand-cementmengsel die dezelfde eigenschappen heeft, namelijk het voorkomen van scheuren in de vloer.
Bij het plaatsen van de chape wordt er al rekening gehouden met de dikte van de afwerking. Bij de dorpels moet er immers nog genoeg plaats over zijn voor het leggen van je vloer zelf. Zorg dus dat je weet wat je wil leggen voor de chapper langs komt.
Chape wordt altijd zwevend gelegd. Dat wil zeggen dat ze los is van alle andere elementen van het huis. Onder de chape wordt er een folie gelegd en wordt er randisolatie geplaatst tussen de muur en de chape. Op die manier scheurt de chape niet na verloop van tijd. In de chape worden er, zeker als er vloerverwarming wordt geplaatst, ook uitzetvoegen geplaatst. Deze moet je straks ook laten doorlopen als je tegels plaatst. Plaats dus nooit een tegel over de uitzetvoeg.
Het cement in de chape moet nu de tijd krijgen om te harden. Je rekent het best op een week per centimeter dikte. Vanaf vijf centimeter reken je voor elke extra centimeter twee weken bij.
Voor de afwerking van je vloer kan je tegenwoordig uit verschillende materialen kiezen, van natuurlijke producten zoals natuursteen of hout of je kan kiezen voor laminaat of LVT.
Je mag normaal gezien slechts beginnen met vloeren als de chape volledig is uitgehard en als de vloerverwarming is opgestart, als je die hebt natuurlijk. Bij parket is het zeker belangrijk en doe je het best een vochtigheidstest voor je aan de slag gaat. De enige uitzondering zijn tegels. Die kan je al sneller leggen. Hier kan je al sneller bekleden, maar toch wacht je ook beter vier weken. Zo vermijd je later scheuren of loszittende tegels.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.