Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Rust je tuinpoort uit met een grendel

Trouwe kijker Thierry stuurde ons onlangs een filmpje door waarin hij toont hoe hij zelf een tuinpoort bouwde. Die kan je hier bekijken. Nu moet die nog van een grendel voorzien worden, dus gaat Thierry opnieuw aan de slag.

Transciptie 

In een vorige aflevering van ‘Zelf Gedaan, Goed Gedaan?’ maakte Thierry een poort als tuinafsluiting. Deze poort moest nog een grendel krijgen, en ook die zal Thierry zelf maken. Hij start daarvoor vanuit een stuk L-ijzer, een plat ijzerprofiel en betonijzer.

Eerst en vooral slijpt hij de L-ijzers op maat. Ook slijpt hij enkele kleine stukjes af waarmee hij ze aan elkaar kan lassen. Eerst maakt hij een kleine hechtlas om de stukken bij elkaar te houden, en dan last hij ze volledig vast.

Om gemakkelijker te kunnen slijpen, last Thierry het werkstuk nu tijdelijk even vast aan de werkbank. Op de plaatsen waar hij gelast heeft, slijpt hij het oppervlak mooi glad zodat je de lassen niet meer ziet.

Dan begint hij aan het handvat. Hij tekent de uiteindes af op een metalen lat en duidt ook aan waar die overgebogen zal moeten worden. Nadat de lat op maat afgeslepen is en de vorm gemaakt en afgeschuurd is, maakt Thierry kleine insnedes op de aangeduide plaatsen. Door de lat op de werkbank te klemmen en aan deze snedes over te plooien, krijgt het handvat een gebogen vorm. De inkepingen kan hij dan uiteindelijk dichtlassen zodat de vorm behouden blijft. Het oppervlak wordt daarna gladgeschuurd.

Bij het passen van de grendel merkt Thierry dat hij een ontwerpfout gemaakt heeft; de beugel kan momenteel niet vrij naar boven draaien. Hij zal dus nog aanpassingen moeten doen. Hij tekent bij de poort meteen ook al af waar de moeren zitten, zodat hij weet waar hij de gaten daarvoor moet uitboren. Om te voorkomen dat de boor zich zou verplaatsen bij het inzetten, ponst hij eerst een paar punten in het metaal met een puntslag. Dan boort hij de gaten. Achteraf worden ze ontbraamd met de vijl.

Daarna moet Thierry nog een soort driehoeksvorm uitslijpen zodat de beugel naar boven gedraaid kan worden op de poort.

Hij boort ook nog de gaten voor de moeren, en slijpt die uit.

De grendel die in de grond komt, maakt Thierry zo dat de moeren ernaast komen. Hij boort de gaten en ontbraamt ze weer.

Hier zie je dat de vijzen mooi gelijk lopen.

Het betonijzer voor de grendel in de bodem klemt Thierry vast om te kunnen overplooien. Daarna slijpt hij er een punt aan.

Op het einde ontvet hij alles nog eens en geeft hij het een laagje verf met de spuitbus.

Hierna kan de grendel op de poort vastgezet worden en zit de klus erop.

Heb je ook een leuk klusproject gefilmd dat je graag met de buitenwereld wilt delen, stuur ons dan je video via zelfgedaan@dobbit.be!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.