Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Caféracer 1 - DIY on Wheels

Caféracer - De aankoop 1 - Ep. 1 - In deze eerste aflevering halen we samen met motorbouwer Koen De Deurwaerder een nieuwe project motor op. We tonen waar je moet op letten bij aankoop. Terug in de workshop starten we met een grondige check-up.

Transciptie 

In deze mini-reeks van DIY on Wheels bouwen we samen met motorbouwer Koen Dedeurwaerder een caferacer van A tot Z. In deze eerste aflevering halen we een nieuwe projectmotor op en we tonen waar je op moet letten bij aankoop.

 

 


Man 1
Dus vandaag gaan we een nieuwe projectmotor ophalen, een Suzuki GR.

En eigenlijk standaard als ik een motofiets ga ophalen, waar je niet veel van afweet, zijn er altijd wat basisdingen die ik meeneem. Sowieso voor het transport heb je riemen nodig, zowel met een camionette als met een aanhangwagen heb je spanriemen nodig. Twee voor de voorkant, een voor de achterkant. Ook een volgeladen batterij en startkabels. Dit zijn korte die ik zelfgemaakt heb, maar gewone zijn uiteraard voldoende als ze dik genoeg zijn.

Start Pilot kan ook handig zijn voor de carburateurs.

En als de benzinetank zou leegstaan: een bidon met een beetje benzine. Daarmee kan je uit de voeten om de motorfiets een korte check-up te geven.
We hebben de motorfiets gevonden via een tweedehands site. Probeer je vooraf zoveel mogeliik te informeren om verrassingen te voorkomen. Hou ook rekening met je wensen en je budget wanneer je een basis voor je caferacer zoekt...

 

 


Man 1
Deze keer is het een Suzuki GR650 geworden. Een simpele twee cilinder motorfiets uit 1986.

Het was een behoorlijk on-populair model maar dat heeft als voordeel dat de prijs heel wat lager ligt dan populaire motorfietsen zoals een Honda CB of een BMW R80 bijvoorbeeld uit de jaren 70.

Dat geeft ons natuurlijk veel meer budget om te sleutelen en voor het onderhoud.
De motor staat te koop voor 700 euro bij een particulier. Benieuwd of deze zijn geld waard is...

 

 


Man 1
Joachim?


Man 2
Ja.


Man 1
Ik ben Koen, ik heb je gebeld voor de moto die je staan hebt. Kan ik die eens zien?


Man 2
Ja tuurlijk.


Man 2
Voilà dat is hem.


Man 1
Ja dat ziet er op het eerste zicht niet slecht uit hé. Kunnen we hem eens buitenrijden? Dan kunnen we hem wat beter bekijken.


Man 2
Ja dat is goed.


Man 1
Ik zie wel al dat hij een klein olielek heeft?


Man 2
Ja ik denk dat er een pakking lek is van het motorblok.


Man 1
Ja goed, we gaan hem buiten eens bekijken.


Man 1
Vertel eens, rijdt hij nog? Start hij nog?


Man 2
Starten momenteel niet want hij staat al heel lang stil. Hij staat al een jaar of 4 stil.


Man 1
Maar je hebt er nog zelf mee gereden? Of de motor weten rijden?


Man 2
Ja, mijn vrouw reed er altijd mee maar ze werd toen zwanger en ja, kindjes...


Man 1
Ja, het klassieke verhaal.


Man 2
Ik denk dat hij nu bijna 10 jaar aan de kant staat. Hij heeft tussendoor nog wel af en toe gereden maar niet zoveel.


Man 1
Niet regelmatig?


Man 2
Nee.


Man 1
Dusja, ik zie hier al onmiddellijk onderaan waarschijnlijk de lekke pakking tussen de cilinders en de onderblok, je ziet dat die redelijk vettig staat hé.

Dat is zeker iets wat de prijs wel naar beneden haalt want dat is een groot werk die veel tijd vraagt. Kosten vallen wel mee maar je moet de motor uiteen halen…

Verder zie je dat hij een tijdje heeft stilgestaan. Hier en daar wat vliegroest, ook op de carburateurs.

De banden zijn ook al aan vervanging toe, zeker als de moto al 4 jaar stilstaat.

Wat ook heel belangrijk is zijn de vorkpoten. Deze zien er op het eerste zicht wel goed uit maar als die geroest zijn dan gaan de keerringen voortdurend kapot en dat kan je enkel verhelpen door nieuwe vorkpoten te steken maar hier zien ze er goed uit.


Man 1
Ketting ziet er op zicht ook nog goed uit.

Je kan dat goed zien aan het tandwiel. De tanden zien er nog niet slecht uit, als die nieuw zijn dat driehoekjes maar naarmate die gebruikt worden dan worden dat precies golfjes.

Dan weet je dat de ketting aan vervanging toe is.

Een kettingset is alweer een kost van ongeveer 130 euro dus daar moet je zeker rekening mee houden als je een motorfiets gaat kopen.


Man 1
Mag ik eens de papieren zien trouwens?


Man 1
Eens zien als het chassisnummer en zo overeenkomen.


Man 2
Ja alstublieft.


Man 1
Voor we verderdoen…
Meestal staat het registratienummer in het frame gestempeld en is er ook een identificatieplaatje. Ook het motorblok heeft een serienummer. Zo kan je nagaan of dit ooit vervangen werd.

 

 


Man 1
Ja de nummers kloppen dus misschien kunnen we eens kijken als hij nog zou starten?


Man 1
Ik heb nog een extra batterij mee.

 


We gaan eens proberen hé… de sleutels…

 


Dit werkt nog, dat is ook al positief.


Man 1
Dus ik heb nu gewoon een losse batterij mee want als je die via een auto zou proberen te starten, zeker een dieselwagen, dan zijn die batterijen veel te zwaar.

De amperage kan te hoog zijn voor het systeem van de moto. Daarom heb ik gewoon een losse batterij mee, meestal is dat genoeg om te starten.


Man 1
Eens proberen…

De lichtjes branden al, dat is al goed.


Man 1
Ik ga nog eerst eens wat Start Pilot nemen, als hij al lang stilstaat kan dat wel helpen als je dat in de luchtfilter spuit.


Man 1
Dus hier zie je de luchtfilteringang en als je dat daar inspuit dan spuit je eigenlijk rechtstreeks naar de ingang van de carburateurs.


Man 1
Klinkt niet slecht hé?


Man 2
Ja hij draait nog mooi hé.


Man 1
Om al zo lang stil te staan…


Man 1
Ook eens kijken als alle electronica nog werkt…

Ja…

 


Het ziet er allemaal goed uit hé…

Dat werkt ook nog…

 


Ja, niets van rook of zo.
Ondanks de slechte staat van de banden wagen we ons toch aan een klein testritje op het erf van Joachim. Dit is cruciaal om de koppeling en de remmen even te testen.

 

 


Man 1
Ja de voorvork die kan precies ook wel eens wat nieuwe olie gebruiken.

Dat kan je eigenlijk makkelijk testen door de voorrem dicht te knijpen en het stuur vooruit te duwen. Zo blokkeer je het wiel. Die voorvering staat behoorlijk slap hé.

Nu kan je ook direct zien of er niet teveel speling op het stuur zit. Als je het stuur naar voor en achter kan bewegen dan zou het kunnen dat de balhoofdlagers versleten zijn.

Maar alles draait nog goed en ik hoor geen vreemde geluiden.


Man 1
Ja Joachim, voor mij ziet alles er goed uit eigenlijk.

Ik denk dat we er wel iets moois kunnen van maken.

Wat mij betreft: verkocht.


Man 2
Ok en veel succes ermee.


Man 1
Dankuwel.
We kochten de Suzuki uiteindelijk voor 400 euro. Onderhandelen over de prijs loont altijd, zeker als je bepaalde defecten ontdekt hebt tijdens de eerste contrôle.

 


Een motorfiets vervoeren kan perfect met een bestelwagen of een gewone aanhangwagen.

Wij hebben een motortrailer bij, wat iets makkelijker is maar bij het vastzetten van de moto moet je altijd een paar belangrijke zaken in het achterhoofd houden.

 

 


Man 1
Wat ik altijd doe is hem net boven de onderste kroonplaat vastmaken. Zo kan je de motorfiets een beetje naar beneden trekken en zo staat ie vast. Samen met de trailer vormt hij dan één geheel.

Je moet natuurlijk wel opletten dat je die niet te ver in de vering trekt want daar zit olie in. Als je die te hard samenduwt kan de je de keerringen beschadigen. Maar als je die gewoon dichttrekt en je ziet dat het een stevig geheel vormt dan is het genoeg.

Als je aan elke kant, aan elke vorkpoot een spanriem vastmaakt kan de motor niet meer weg. Achteraan leg ik dan een enkele riem, gewoon om de motor tegen te houden als hij toch wat zou bewegen.
Zo, we kunnen aan de slag. In het tweede deel van deze aflevering tonen we hoe je een volledige check-up kan doen van de motorfiets.

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.