Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

VLOER RENOVEREN MET GERINGE OPBOUWHOOGTE

Deze flat heeft, na verbouwingen, een vloer die dringend aangepakt moet worden. We zorgen voor een vlakke basis door de vloer te egaliseren. Dan leggen we een SPC vloer. Dankzij de geringe opbouwhoogte is dit de ideale renovatieoplossing. Ook de vensterbank krijgt trouwens een make-over.

Meer weten over

VLOEREN VLOEREN PLAATSEN

Transciptie 


Dit appartement is grondig verbouwd. Je ziet het aan de vloer. Hier was vroeger een inkomhall, die is weggehaald zodat er meer licht en meer ruimte is. Het nadeel is natuurlijk dat er een nieuwe vloer moet komen, en dat die maar een beperkte opbouwhoogte mag hebben. Voordat we de vloer kunnen leggen moeten we eerst egaliseren.


Voor we aan de slag gaan legen we de kamer en stofzuigen we grondig.

 


Controleer de hoogteverschillen op de vloer. Dat kan door een lange regel op de grond te leggen. Kies het juiste type egalisatie, afhankelijk van de gemeten hoogteverschillen.

 


Echt diepe putten of barsten moet je vooraf vullen, daarvoor is egalisatie niet geschikt.

Maak dus wat snelcement aan, en vul daarmee de grootste putten.

 


Op deze zuigende ondergrond brengen we het best eerst een hechtingsemulsie aan. Met een rol op een lange stok is het eenvoudig om dit te doen. Zo spaar je je rug, we moeten straks nog genoeg door de knieën

 


Meng zuiver water en het poeder tot een gladde massa.

Laat na het mengen het product even rusten, en roer nog even om voor je het gebruikt.

 


Verdeel over de vloer. Het product zal uiteindelijk zelf nivelleren, maar je kan het proces wat helpen door het mooi te verdelen tot aan de randen van de kamer. Daarvoor gebruik je een lijmkam.

 


Met een prikrol haal je de luchtbellen los uit de egalisatie, zo kan het product stevig uitharden.

 


En niet vergeten: werk naar de buitendeur toe, zodat je jezelf niet opsluit. Want je moet toch een etmaal wachten voor je de vloer beloopt.

 


Als de egalisatie helemaal is uitgedroogd, dan kan de nieuwe vloer er op. We plaatsen een SPC vinylvloer.

 

 


Pieter
Waarom kiezen we hier nu voor zo’n SPC vinylvloer? Voornamelijk omdat hij watervast is. Het is hier wel geen badkamer, maar in een keuken is een watervaste vloer altijd handig en hier, kijk, een deur naar buiten.. Da’s altijd een zwakke plek als je met tapijt en parket werkt, een vinylvloer is dan een goeie oplossing.

 


Ook belangrijk om te vermelden is de druksterkte van de ondervloer bij een SPC vloer. Bij een ondervloer die te veel veert, is de kans groot dat naden van de vloer kapot gelopen worden door beweging in de klikverbinding.

 


De eerste rij tegels snijden we in de lengte op maat. Door met een halve rij te beginnen vermijden straks met een te smalle strook uit te komen. Om dat te weten hebben we vooraf een legplan opgemaakt.

 


De tegels kan je snijden en breken om ze af te korten.

 


Ook de eerste tegel van de eerste rij korten we, volgens ons legplan, af.

 


Met de halve stukken vormen we de eerste rij. Gebruik een tegel van de tweede rij om ervoor te zorgen dat de eerste rij perfect uitgelijnd is.

 


Zorg voor een uitzetvoeg van vijf millimeter.

 


Rechte lijnen kan je snijden en breken, complexere vormen zaag je simpel met de wipzaag. Met wat tape bescherm je de tegel tegen ongewenste krassen van de zaagmachine.

 


Leg nu de tweede rij. Gebruik een halfsteensverband. Dat wil zeggen dat de voeg tussen twee tegels net in het midden van de aangrenzende tegel ligt. Dat zorgt voor een traditionele en degelijke uitstraling.

 


De manier waarop de tegels in elkaar passen verschilt: aan de korte zijden valt de tegel gewoon in de vorige. Je tikt de verbinding wel nog even aan.

Op de lange zijdes zit er een klikverbinding, dus daar kantel je de tegel op z‘n plaats.

 


De SPC tegels hebben een mooie en rustige tekening. In dit geval is het een betonlook, maar een natuursteentegel kan ook.

 


Een tip: plinten plaatsen wordt vaak uitgesteld. Van uitstel komt afstel, dat weten we allemaal. Bij het bestellen van je vloer, bestel je ook de plinten. Lijm ze meteen op hun plaats.

 


Ook de plinten van de keukensokkel kunnen terug gezet worden.

 


De overgang tussen twee ruimtes werk je af met een profiel

 


Daar waar een profiel niet mogelijk is, en een plint niet pas, daar kan je de naad dichten met silicone.

 


Om een rustiger geheel te verkrijgen gaan we ook de vensterbank bekleden met hetzelfde materiaal als de vloer.

 


Daarvoor zijn overzetstukken ontwikkeld, ze passen op zo goed als elke vensterbank.

 


Wat is er belangrijk: de oude vensterbank goed opmeten, en die maten mooi overzetten op het overzetstuk.

 


De nieuwe vensterbank kan gewoon op de bestaande gelijmd worden. Let er wel op dat je eerst zowel oude vensterbank als de onderzijde van het overzetstuk goed ontvet.

 


Hier aan de zijkant werken we nog af met deze kantenband.

Je ziet aan elk detail is gedacht.

 


De verbouwing schiet goed op. De vloer maakt echt wel een heel groot verschil. Dankzij de beperkte inbouwhoogte zijn we ook nergens in de problemen gekomen.

Wil je deze aflevering nog eens opnieuw bekijken, dan kan je steeds terecht op dobbit.beJe kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.