Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

MAAK JE EIGEN VOGELHUISJE

Een leuke uitdaging: maak eens een vogelhuisje met louter nagels. De Tooldokter geeft tekst en uitleg bij de verschillende soorten nagels die hij gebruikt.

Transciptie 

Een leuke opdracht voor de Tooldokter, een vogelhuisje maken uit hout, maar er mogen enkel nagels gebruikt worden. En het valt op, er is best een ruime keuze. Eens kijken wat de mogelijkheden zijn!
Dit werkstuk kan je uiteraard maken met enkel resthout. Hier beginnen we met wat vrije vormen uit te tekenen om de zijpanelen ingang en achterkant van het vogelhuisje te creëren. De schuine kanten tekenen we af, en die creatievere vormen zaag je dan het best uit met een decoupeerzaag. Dit paneel is af. Gebruik het als mal voor het tweede paneel. Ook de rugzijde het grootste zijpaneel zagen we nog vlug uit. En daarna volgt de voorkant andere zijde. Als je nu alles naast elkaar zet, kan je met de losse hand bepalen hoe groot je de bodemplaat wilt hebben. Zo, de basis is er, op naar het dak!
Voor de dakbekleding maken we shingles na uit enkele vuren restplankjes. Gewoon even de lengte opmeten, liefst wat langer dan de basis van het huisje. Kort voldoende latten af. De krachtige aanzet van de decoupeerzaag zorgde ervoor dat de randen wat versplinterden, dus schuren we dat nog even op. Dat gaan we sowieso ook doen voor de rest van het hout. Wikkel wat schuurpapier rondom een latje, en je hebt er een handig schuurblokje bij om de rondingen te volgen.
Als we vogels willen lokken, komt er best nog een ingang. Gewoon even met de speedboor een ronding uithalen. Let op, die diameter is afhankelijk van het soort vogel dat je wil lokken. Informeer je daarvoor. Werk de rafelige rand ook hier nog wat bij met schuurpapier. Die kan je plooien naar de ronde vorm van de ingang.
Straks kunnen we nagels slaan, maar al eens nagedacht over het gebruik van de hamer ? Na vele slagen en tikken, is het oppervlak van de hamerkop minder vlak geworden, en zit er ook meer en meer vuiligheid op. Dat verhoogt het risico op het afketsen van je hamer op de nagels. Ga daarom even met de hamerkop over wat schuurpapier. Dat kost geen tijd, maar levert je wel die extra procentjes op voor een beter resultaat. Het is ook van belang hoe je de hamer vasthoudt.


Moet je neerwaarts een nagel tikken, hou de steel dan op het einde vast, en verleng dan je greep met je wijsvinger langs de steel. Zo heb je een stabielere greep. Moet je de hamer verticaler houden, dan blijft de houding hetzelfde. Stel dat je boven je hoofd moet hameren, dan komt je duim op de steel te liggen. Hoe groter de nagel, hoe zwaar de hamer mag zijn.
Hoe diep moet een nagel zitten uiteindelijk? Tracht steeds één derde in het eerste deel van het hout uit te komen, zodat tweederde in het tweede houtdeel uitkomt. Dat levert de beste verbinding op.
Tijd om alles in elkaar te zetten. We verbinden eerst de zijkant en de voorkant. Daarvoor kiezen we nagels met een platte kop, en anderzijds met ronde kop. Voor je timmert, tik je ze al even voorlopig vast in het eerste houtdeel. Dat is net ietsje vlotter werken doordat je niet telkens een nagel moet vasthoden tijdens het timmeren. Het verschil met een platte kop is dat hij zich even vastbijt in het eerste houtdeel, de ronde kop kan je nog een millimeter of twee verder in het hout doen trekken. Je zal straks zien, dat is om alles mooi weg te werken bij schilderwerken. Ondertussen maken we ook nog de andere kant eraan vast.
Nu het nog bereikbaar is, timmeren we hier de eerste aanzet van het dak, maar het kan soms wat prutswerk zijn als je kleine nagels moet gebruiken. Enkele tips. Een nageldrijver is zo’n handig instrument daarvoor: je laat de nagel ‘rusten’ in de schacht, en je kan hem dan plaatsen waar nodig. Met een tik van de hamer op de nageldrijver fixeer je dan de nagel, maar hier hebben we het geluk van het zachte hout, dat de nagel er zomaar kan ingeduwd worden. Of breid je gereedschap zelfs uit met een doodgewone kam: je kan er de nagel ook mee vasthouden, en dan tik je hem er vlug in. Of een restje karton of schuurpapier, als klusser kan je inventief zijn met zaken die je niets kosten.
Die nagels met ronde kop, kan je dus nog wat verder intikken. Dat doe je met een doorslagje. Een tweetal millimeter is voldoende. Het gat vul je dan met houtvulpasta. Na de droogtijd te respecteren, schuur je het vlak egaal waarna het klaar is om overschilderd te worden. Mocht je het natuurlijk laten, let er dan bij werkstukken op dat de houtvulling niet natuurlijk zal vergrijzen zoals de rest van het hout.
Heb je dan toch een nagel verkeerd geslagen? Je krijgt die er wel uit, maar let op voor beschadigingen van je werkstuk! Leg een stuk resthout, en wrik de kop van de nagel wat los. Als je er dan een tang als hefboom bijhaalt, komt de nagel zeker los.
De gebruikte nagels hadden tot nog toe een gladde schacht, maar die kan ook geribbeld zijn. Dit heeft uiteraard een functie. De spiraalvormige structuur zorgt ervoor dat de nagel zich extra draait in het hout, waardoor hij beter gefixeerd zit, getorst dus. Je ziet het hier goed in beeld: waar de tape met rode lijn zit, zie je bij elke slag van de hamer, dat de tape mee draait. Als je zeker wil zijn van een stevige verbinding, vormen getorste nagels dus een uitweg.
Platte en ronde nagels deden al dienst, nu komen nagels met een bolkop van pas. De functie is louter visueel, het oogt mooier als je de nagel wilt laten zien bij het eindresultaat. Een platte kop dient dan ook meer bij constructiewerken met hout, de ronde kop kan je wegwerken, en de bolkop laat je gewoon zien als resultaat.
Terug aan de slag met ons werkstuk. De onderplaat moet nog vast, dus even aftekenen waar de nagels komen te zitten. Het helpt uiteraard als de nagels opnieuw voorgetimmerd worden. Kleine tip: een goede verbinding maak je ook door de nagels schuin naar elkaar toe te timmeren. Zeker bij hout dat probeert te ‘werken’ bij veranderende weersomstandigheden, dwing je zo het hout ter plekke te blijven.
Nog een basisweetje van de schrijnwerker: hout splijt makkelijk, en al zeker op de randen, maar dat kan je goed vermijden door de scherpe punt van de nagel af te stompen. Een paar flauwe tikken op de punt van de nagel volstaat.
Nog een apart type nagel; een kram. Hier doet ‘ie dienst als landingsplaats voor de ingang, en dankzij de diagonaal geslepen punten drijf je deze nagel makkelijk in het hout. Hij zoekt zo zijn eigen weg in het hout en maakt een kram. De V-vormige structuur zorgt ervoor dat je er iets tussen kan klemmen, zoals kippengaas tegen een weideaansluiting, bijvoorbeeld.
Nog wat decoratieve elementen afwerken. De deur en ramen bootsen we na met enkele siernagels met bolkop. Deze stoffeernagel wordt normaal gebruikt voor het stofferen van meubels. De brede kop zorgt ervoor dat je dan niet door het doek heen slaat. Ook deze zwartgekleurde klompnagel dient voor het stofferen, maar hier maken we er een deurklink mee en het raamkozijn.
Het huis werken we af met de dakbekleding. Dat doen we deze keer met een nagelpistool. De nagels worden met luchtdruk geschoten, en zijn roestvrij omdat ze van inox zijn. Voor ons dak is het belangrijk om onderaan te beginnen, zodat je telkens naar boven toe de volgende shingel er op kan plaatsen met voldoende overlapping. Zo krijgt het hemelwater geen kans om naar binnen zijn weg te vinden. Het is superhandig om zo in serie te werken met het nagelpistool. Met de houten latten kan je goed de kromming volgen, zodat je een gegolfde dakstructuur bekomt. Na de ene kant, pak je nog de andere kant aan. En daarmee is het vogelhuisje af.
Eerst nog een likje verf om het beter bestand te maken tegen de weerselementen, en daarna bevestigen aan de muur. Deze keer komt een stalen nagel van pas. Die is gefabriceerd uit gehard staal, waardoor hij in baksteen, en zelfs beton, kan doordringen. Het is nu wachten tot de eerste vogel zijn nest erin maakt! Bedankt voor het kijken naar deze Tooldokter, en tot de volgende aflevering!

 

 

 


Onderstaande tekst = geannuleerd
Iedereen spreekt over nagels, of is het nu spijkers? De betekenis is hetzelfde, maar de spijker is wel de voorloper van de nagel. Het werd gemaakt uit brons, koper en later smeedijzer. De spijker zag er eerst rechthoekig uit, maar evolueerde naar rondere modellen. De hedendaagse nagel, of correcter benaamd ‘draadnagel’ is gemaakt uit staaldraad. Er zijn eigenlijk 3 zaken van een nagel waarin ze verschillen, het gaat om de kop, punt en schacht.
Deze spijkers worden gebruikt om hout te verbinden. De kop geeft een groot drukvlak.
Deze heeft in tegenstelling tot de platte kopspijker een zeer kleine kop en verdwijnt helemaal in het hout waarin je het inbrengt. Het gaatje kan je dan vervolgens dichtplamuren, net als bij een verzinkende schroef. Deze zorgt voor een cleanere look dan je platte kopspijker.
Deze spijker is gemaakt van gehard staal. Daardoor kan hij in baksteen doordringen. Deze spijker is geschikt voor zowel baksteen als beton.
Dan heb je ook de betonspijker, die eveneens van staal gemaakt is. In tegenstelling daartoe heeft deze wel ribbels om zich mee vast te hechten, waar de gewone staalspijker een gladde schacht heeft.
Dit is een tussenslag van een spijker en een schroef, daar deze ook een lichte schroefdraad heeft. Dankzij die draaiing geeft deze veel hechtvermogen.
Deze spijker heeft een platte kop en ribbels, die zorgen voor grip in het gips. Omdat gipsplaatwanden of plafonds meestal geschilderd of gestuct worden, zijn de gipsplaatspijkers gemaakt van roestvrij staal. Bij gebruik van gewone spijkers zouden er roestplekken zichtbaar worden.
Dit is een korte spijker met een extra grote kop, bedoeld voor het vastzetten van bitumen dakbedekking en asfaltpapier. De grote platte kop geeft de spijker een groot drukvlak en voorkomt dat je hem door het zachte bitumen heen slaat.
Deze korte spijker wordt vooral gebruikt bij het stofferen van meubels. De brede kop zorgt ervoor dat je niet door het doek heen slaat. Het is overigens wel verstandig om het doek op die plaatst dubbel te vouwen. Deze nagel wordt veelal gebruikt op plaatsen die niet zichtbaar zijn, omdat het geen mooie afwerking heeft.
Deze spijker kun je gebruiken bij het stofferen van meubels. Het is een siernagel, waardoor hij prima gebruikt kan worden als afwerking. De bolle kop is er in glanzend RVS of in messing.
Deze nagel is geschikt om golfplaten op hout te bevestigen. Hij heeft een 'hoedje' waardoor er geen regen kan binnendringen. Let op! een golfplaatnagel wordt altijd door de top van de golf geslagen.
Je kunt draadkram gebruiken om ijzerdraad of gaas tegen bijvoorbeeld een houten paal te bevestigen. Deze spijker heeft twee scherpe uiteinden. Je plaatst de kram over het draad en slaat deze vervolgens in het hout.
Nog een apart type die voor de DHZ-er nog van pas kan komen : duplexnagels. Het zijn nagels met een dubbele kop, zodat je ze telkens makkelijk kan verwijderen. Ze worden gebruikt bij transportladingen, schrikdraad en betonkistingen. Het bovenste deel van de kop blijft dus uitsteken, waarna je met een klauwhamer makkelijk de nagel kan verwijderen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.