Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

VOORJAARSKLUSSEN IN DE TUIN

Als de lente in aantocht is, kan je al het een en ander in de tuin voorbereiden. Jean zet ons op de goede weg!

Transciptie 

Tijd voor onze voorjaarstips. We gaan de tuin klaarmaken tegen het groeiseizoen, tegen de zomer.

Wat moet er gebeuren?
De borders moeten opgeschoond worden.
Het terras moet proper gemaakt worden.
En we gaan het gazon een keer een troetelbehandeling geven.


Dit is alchemilla, vrouwenmantel, een prachtige zomerplant die in de winter afsterft. En dat zie je hier ook: ik zie niets anders dan dode bladeren. En vaak denken mensen zelfs dat de plant helemaal is afgestorven, omdat hij echt heel beteuterd uit de winter komt. Maar niets is minder waar. Kijk maar eens. Als je hier gaat kijken…
De nieuwe blaadjes voor de zomer - kijk hoe frisgroen – die zitten al klaar.
En wat is er nu mooier dan een alchemillablad waar ‘s morgens de dauwdruppeltjes als parels op liggen, want dat maak voor een stuk de schoonheid van deze plant uit. Omdat de-de-de druppels, de waterdruppels van de regen of van de dauw, als ronde bolletjes er op blijven glinsteren, als kleine diamantjes. Da’s echt heel mooi, dus alchemilla of vrouwenmantel is een mooie plant voor in de tuin.
Maar... het moet in het voorjaar een beetje opgeschoond worden. En dat gaan we nu doen.
En ik heb daar goed gerief voor. Ik heb gerief dat je maar één keer op de steel moet steken, en met een simpele .draai. kun je van het harkje naar de drietand gaan. En eerst gaan we met het harkje hier de dorre bladeren [...] losmaken zodat de groene blaadjes terug tevoorschijn komen.
We zorgen er nu voor dat de zon aan de blaadjes kan.
Alchemillla bloeit met een heel mooie, groen-gele bloeiwijze. Het is een weefplant. Een weefplant is een plant die je tussen je andere vaste planten kan zetten en die de bodem op een heel elegante manier gaat bedekken en die op die manier de andere planten een beetje aan mekaar weeft, vandaar ook de naam.
Dat is -euh – stap 1.
Stap 2: Al wat nu dor op de grond ligt gaan we er af halen.
En dit kan natuurlijk zo op de composthoop straks, hé. Belangrijk voor iedere composthoop dat je groenafval, [...] bijvoorbeeld: maaisel van het gras of groentenafval […] uit de keuken. Dat je dat gaat afwisselen [...] met […] dor afval dat kunnen gesnoeide grassen zijn, […] of dat kan bijvoorbeeld deze alchemillabladeren zijn.
Kijk, wat ik er tussenuit gerakeld heb, dat gaat zo in de kruiwagen voor de composthoop.

Kijk zie, en dan zie je hier heel goed die plantjes die aan het wachten zijn om op te komen, hé.
Maar, om de rest proper te maken en zeker om die tere jonge plantjes, die jonge blaadjes, ga ik de rest er gewoon tussenuit blazen. En wat is er dan handiger dan een bladblazer op accu? Dan heb je geen verlangsnoer nodig, en deze oplaadbare accu die trouwens voor meerdere toestellen kan gebruikt worden zit er zo op. Hup. En we zijn bezig.
Tuurlijk is het nu ook het moment om ze nu even bij te mesten, maar eerst gaan we de bodem een beetje losser maken. Ja, dit is toch wel mooi; hè.

Dit is eigenlijk gewoon een drietand, waar ze een harkje opgezet hebben. Dat harkje hebben we daarnet al gebruikt en een drietand is ideaal om de bodem los te maken, he. Je doet dat best [….] in verschillende richtingen.
De bodem wordt verlucht. De planten kunnen zich heel gemakkelijk uitbreiden, want […] zo’n alchemilla - je ziet het ook aan de bodem: Het is praktisch geen onkruid hier.

Er is ook niet gewied, dus die alchemilla is een prima bodembedekker. Veel beter dan die saaie pakisandra of nog veel beter dan die ambetante klimop is vrouwenmantel, he.
Gewoon er een keer met de drietand door, de bodem wordt verlucht, en als ik nu, straks een beetje mest ga strooien, om die alchemilla goed te helpen starten. Je mag dat niet vergeten. Wij eten nodig, de kippen en de konijnen hebben eten nodig, maar de planten hebben ook eten nodig, he. Dat wordt al eens vergeten.
Een goeie, algemene meststof erover strooien, en – euh – de regen zal er wel voor zorgen dat hij oplost, dat hij in de rulle aarde wordt opgenomen, dat hij bij de worteltjes van onze vrouwenmantel kan. Ja, tegen de zomer is dit plantvak helemaal bedekt…


Dit hier is liguster. En de liguster werd hier aangeplant om een blok te vormen. Ja, liguster is daar heel geschikt voor want hij is niet alleen winterhard, hij is ook wintergroen. Hij houdt zijn blaadjes en daarom is het ook een ideale vervanger voor buxus die zo wordt geplaagd door onder meer de buxusmot. En ja, we zijn die eigenlijk ook een beetje beu. Maar: plant liguster! Als liguster in de bloei komt dan is het ook nog een feest voor de bijen, dus ook voor de milieuvriendelijke tuin. En, om een mooie blok te maken, ja, dan ga je die toch regelmatig, de eerste jaren moeten snoeien, zodat hij een dicht vlak wordt, zowel aan de voorkant, als hier aan de bovenkant. Ja, tegen het muurtje hoeven we niet te snoeien, daar gaat hij niet veel groeien omdat het daar te donker is. Maar van boven en aan de voorkant gaan we mooi vlak snoeien, en daar heb je dit handig gerief voor.
Ah, ja, ‘t is juist, ik moet er een accu in steken, en kijk eens, de accu van mijn bladblazer is ook helemaal juist geschikt… En we zijn vertrokken.
Door deze snoei worden de toppen er af gehaald, waardoor de zijknoppen worden gestimuleerd om uit te groeien, zodat je van boven ook een groen vlak krijgt. Als je dat niet tijdig doet, dan gaat de struik helemaal open gaan, dus snoeien is echt wel nodig, ook aan de voorkant.
Voilà. En als je dit ook nog eens een keer in de zomer doet, ergens in augustus, dan ben je er zeker van dat hij genoeg zijknopjes gaat laten ontwikkelen om een mooi groen vlak en een mooi groene voorkant te hebben, om een echt blok te maken.


Ja, voor mij is bukken soms een ergernis omdat ik, ja, mijn rug is niet meer zo goed, van al dat tuinwerken, ik heb ook een beetje mijn jaren, maar voorkomen is beter dan genezen. En daarvoor gebruik ik zo’ n handige onkruidsteker die vooral goed is bij onkruiden met een lange penwortel. Normaal gezien, als je die gaat uitwieden, of als je die met de hark gaat afkappen, ja, dan blijft die wortel zitten en twee weken later heb je opnieuw, vanuit die sterke wortel een nieuw plantje dat opkomt en kun je helemaal opnieuw beginnen. Maar met dit toestel, he, steek je dat gewoon rond het onkruid. Hup.

Naar beneden, even draaien, terug er uit.

Kijk en daar, dar heb je heel het onkruid, en dan blijft het ook weg.

En ja, ik heb het al heel dikwijls gezegd, maar ik ga het nu nog één keer zeggen, als je in het voorjaar een uur in de tuin werkt, dat bespaart je in de zomer een ganse dag tuinwerk. Da’s een dag meer genieten in de zomer.
En ik merk hier dat er een hemelsleutel staat die nog dringend moet gesnoeid worden. Want kijk, dit zijn de bloeitakken van vorig jaar en daar zitten de nieuwe blaadjes al klaar.

Nu, waarom heet dit hemelsleutel? Hemelsleutel gaat, als hij wat ouder wordt, zijn takken plat leggen, maar de bloemen blijven naar de hemel wijzen: sedum telephium of hemelsleutel.

Ja, deze plant heeft magische eigenschappen, want de mensen vroeger, [….] die gebruikten de blaadjes [….] om kleine wondjes te helen, om kleine wondjes te dichten.

Nu, hemelsleutel die en paar jaar oud is, [….] die heeft de neiging om [….] in de zomer veel te hoog te worden en in dan helemaal open te vallen, ja, en dan is de schoonheid er af. Hoe kun je dat vermijden? Wel, je moet voor 21 juni, voor de langste dag, [….] moet je die hemelsleutel een keer terugsnoeien, en dan gaat hij opnieuw groeien en dan gaat hij een prachtig compact geheel vormen. Je hebt tegenwoordig heel mooie hemelsleutelvariëteiten, keuze te over bij je tuincentrum. Je moet maar eens kijken.


Ondertussen weet je al dat ik graag zonder vergif tuinier, maar dat impliceert natuurlijk dat je wat meer handmatig moet gaan werken, zoals hier tussen deze kasseien daar groeit allerlei mos en onkruid.

Kijk, als je dat niet schoon vindt, je wilt er van af dan heb je handige toestelletjes tegenwoordig, die eigenlijk uit verschillende stukken bestaan.

Dit is een borsteltje, een stalen borstel. Dit is een mes voor brede voegen en dit is een mes voor smalle voegen, en die heb je allemaal samen in één handig toepassingsapparaatje dat je zo op je steel kunt zetten.

Hup;

Even vastdraaien

en dit even toeklikken.

En we zijn bezig.
Hier hebben we een vrij brede voeg en die kan ik met mijn voegensnijder gemakkelijk, kijk, helemaal losmaken. En daarna gewoon even met de borstel erdoor, en die is proper.
Voor de smallere voegen ga ik even het toestelletje anders zetten, voila, [….]

heb je dit handige mes, en dan kan ik in een smalle voeg, zoals hier er zo door.
Voila, kijk op deze manier [….] heb ik eigenlijk twee vliegen in één klap. Ik bespaar een beetje moeite in mijn rug [….], en door gewoon een halve draai te doen met dit apparaatje bespaar ik ook het telkens moeten wisselen van steel.
En het is weer zoals nieuw, hé. En dan kan je inderdaad, met wat epoxyzand bijvoorbeeld, of met wat rijnzand, de voegen terug vullen.
Ja, hier kan ik met mijn krabbermesje en mijn krabborsteltje eigenlijk niet veel doen want deze voegen zijn met een cement helemaal vast-, dichtgemaakt. Maar toch is dat hier groen, he. En weet je wat dat is dat groen? Dat is hetzelfde groen dat je ziet op boomstammen.

Dat is bolletjeswier. Dat is een microscopisch klein algje, allemaal kleine bolletjes die amar heel weinig nodig hebben om te kunnen groeien. Maar ja, bolletjeswier zijn pionierplanten en voor je het weet staat er ook mos en zo op en is de schoonheid van je terras wel weg.

Dus hier gaan we het met de grove middelen aanpakken, ‘t is te zeggen, we hebben een heel handige hogedrukreiniger.

En hier ook weer hebben we een zeer handige accu. Die precies past op deze kleine, lichte gemakkelijk hanteerbare hogedrukreiniger. Kijk. En dan gaan we aan het werk, he.
Dat gaat als een fluitje van een cent. Het is ook een toestel wat niet zwaar is, dat wil zeggen dat ik het gemakkelijk met één hand kan bedienen.
Ja, dat gaat wel heel handig, en het kan nog handiger, voor nog smallere voegen, kijk dit is een kleine straalkop van 40 graden, maar je hebt ook nog twee kleinere, die hier zitten, en die je in één handomdraai kunt vervangen.
Maar dan: hier. Kijk.
Da’s iets anders hier, hé. Ook hier zit pleurococcus in de kleine oneffenheden van het hout. De tafel wordt helemaal groen, en we zien zelfs al kleine stukjes korstmos, kijk, die daardoor kunnen beginnen groeien.

Om hout te behandelen tegen groenaanslag gebruik je best een gewone sproeier, met een goed product er in. Die producten zijn allemaal hetzelfde, ze zijn op basis van een quaternair amonium, een beetje wetenschappelijk uitgedrukt.
Zo. En dan kan ik de tafel gaan behandelen. Vanaf de tweede week gaat al het groen veranderen in grijs en dat grijs dat kun je heel gemakkelijk met een borstel gewoon afborstelen.


Haha, ik blijf er met plezier en met de glimlach naar kijken, naar zo’n robotmaaier die al het werk voor je doet. Maar, vergis je niet, die robotmaaier gaat niet al het werk doen, hé. Hij gaat wel maaien.

En hij gaat mulchen, dat wil zeggen hele kleine grassnippertjes tussen de sprietjes laten vallen. Maar wat heeft dat nu te maken met deze emmer hier, wel, dit is kalk.

En kalk in korrelvorm, dat moet je nu op het gazon strooien. Let er wel op, als je kalk strooit, dan moet je minstens drie à vier weken wachten eer je het gazon gaat bemesten.

Maar,

Kijk, het gazon bemesten is in feite met zo’n robotmaaier veel minder aan de orde, omdat die mulch, die dient als mest. Niet de kalk.

Kalk is geen meststof, het is een hulpstof. Kalk heeft de tijd nodig, drie à vier weken, om op te lossen. Om zo bij de wortels en bij de haarworteltjes van het gazon terecht te komen. En dan zullen de voedingsstoffen die in de mulch zitten die deze gast hier voor ons maakt, zullen die voedingsstoffen ter beschikking worden gesteld van de haarworteltjes. In grond die te zuur is, dus te weinig kalk bevat, gebeurt dat heel moeilijk.
Uiteraard is ook de technologie in die robotmaaiers enorm geëvolueerd, de laatste nieuwe robotmaaiers die kunnen bijvoorbeeld door heel smalle doorgangen tot 60 cm. Ze kunnen hellingen aan, tot 35 graden maar liefst, zoals hier. Ze kunnen ook spotcutting doen. Wat wil dat zeggen? Dat wil zeggen, bij hardere soorten gras, of stompjes gras die wat hoger zijn, blijven ze even ter plaatse wat robineren (hij bedoelt: ter plaatse rond draaien), om zo ook het gras daar kort te houden. Dus dat zijn allemaal voordelen, bovendien, ja. Ik hoor niets.

En jullie ook niet, want het is een heel stille machine.
Ja, kijk eens, hij is zo stil dat zelfs de kippen er geen schrik van hebben. Het is echt een heel stil toestel, en kijk, als ik hem oppak,

stopt het mes, stopt de schijf meteen draaien, dus kunnen de mesjes je niet verwonden. Laat ook gerust speelgoed van de kinderen en zo dat toevallig op het gras blijft liggen, ja, dat is niet erg, want van het moment dat hij iets voelt, er zit een sensor in, dan gaat hij gewoon stoppen, dus geen kapot speelgoed meer.

En bovendien kan je hem instellen, je kan de tijd instellen dat hij ‘s nachts niet rondrijdt, als er padden door de tuin lopen bijvoorbeeld, in deze tijd van het jaar, ja, die gaan er niet door geraakt worden, want je kunt instellen dat hij alleen overdag gaat rondrijden.
En alles wat je dan nog hoeft te doen, dat is het ding een naam geven. Haha, veel mensen kiezen voor een jongensnaam. Maak er maar iets van, hé. Gaston, of Louis, of Gust, Als het maar geen Roger is, die hebben we al meer dan genoeg.
Ziezo, deze tuintips zitten er al weer op, en ik zou zeggen, begin er maar gauw zelf aan, geniet van het goede weer en maak de tuin zomerklaar, en binnenkort zijn we er terug met weer nieuwe tips. Tot dan.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.