Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

HOE EEN LEKKEND TOILET HERSTELLEN

Een suizend toilet is een toilet dat blijft doorlopen. Al dat lekkende water is natuurlijk pure verspilling. Gelukkig kun je het probleem vaak zelf verhelpen. Roger doet het ons voor in deze aflevering.

Meer weten over

TOILET TIPS & TRICKS

Transciptie 

In Hallo Roger bieden we een luisterend oor aan kijkers met problemen. Deze keer: hoe herstel je een lekkend toilet?
Een suizend toilet is een toilet dat blijft doorlopen. Al dat lekkende water is natuurlijk pure verspilling. Gelukkig kun je het probleem vaak zelf verhelpen. Roger doet het ons voor in deze aflevering.
Even kort overlopen wat er zoal in de stortbak van een toilet zit. Om te beginnen is er het spoelmechanisme. Als je doortrekt, opent het bodemventiel, dat het water vanuit de stortbak in de toiletpot doet stromen. Het waterniveau zal op dat moment dus dalen. Daarnaast is er de vlotter; dit onderdeel drijft mee met het waterniveau. Als je doorspoelt, zakt de vlotter dus mee. Daardoor opent de vlotterkraan, van waaruit water aangevoerd wordt om de stortbak weer te vullen. Het water stijgt weer, de vlotter stijgt mee, en de vlotterkraan gaat dicht, zodat de watertoevoer stopt.
Een kleine test geeft je al een idee van wat er mis kan zijn. Draai de stopkraan aan het toilet of de hoofdkraan toe en luister of je het water nog hoort lopen. Is het meteen gestopt, dan bevindt het probleem zich bij de vlotter of de vlotterkraan. Controleer daarom in eerste instantie de positie van de vlotter. Spoel door, zodat al het water uit het reservoir is. Komt de vlotter te hoog of te laag, stel hem dan opnieuw in. Hoe je verder te werk gaat, hangt af van het model vlotterkraan. In ons geval is er een stelschroef die je kunt aandraaien. Daarmee kun je de vlotter zodanig bijregelen, zodat hij het toevoerkraantje netjes afsluit wanneer de spoelbak vol is. Zo niet blijft het water doorlopen.
Is dit niet de oorzaak van het lekkende toilet, dan is het ook mogelijk dat de vlotterkraan vuil is. Verwijder hem door de moer aan de aanvoerbuis los te draaien met een tang. Reinig hem daarna met water en een natuurproduct zoals azijn, of een combinatie van azijn en bicarbonaat. Geen heftige chemische middelen, want die zouden de afvoerbuis kunnen beschadigen. Merk je dat er een rubberdichting kapot is, vervang die dan want ook dat kan de oorzaak zijn. Na reiniging kun je de vlotterkraan weer vastdraaien in het reservoir.
Het kan geen kwaad om meteen ook het spoelmechanisme eens los te maken en apart te reinigen. Ook hier geldt dat je rubberdichtingen controleert en alle onderdelen goed reinigt met water en azijn.
Het valt aan te raden om je hele reservoir af en toe eens te ontkalken. Je hoeft daarom niet per se weer elk onderdeel los te maken. Gewoon wat azijn in een vol reservoir gieten en een nachtje laten staan. Als je daarna doorspoelt, is alles weer proper. Op dezelfde manier kun je ook je toiletpot ontkalken.
Blijft je toilet na dit alles nog steeds lopen, dan moet je het vlottersysteem of het spoelmechanisme vervangen, of beide. Maar vergewis jezelf er eerst van dat het probleem niet bij de bodemklep ligt. Want als je de stopkraan of hoofdwatertoevoer sluit en je het resterende water uit het reservoir nog in de toiletpot hoort weglopen, dan ligt het probleem bij een kapotte bodemklep. Die kun je vervangen.
Nog een truc van Roger: als je een stopkraan opent, doe dat dan nooit helemaal tot op het einde. Keer altijd nog een kwartslag terug, zodat hij nooit in de maximum geopende positie is. Als je kraan dan geblokkeerd zou zitten, heb je nog in twee richtingen speling om hem open te proberen te krijgen.
In 'Hallo Roger' neemt Roger allerhande kleinere klussen voor zijn rekening, gaande van een deurbel installeren tot een vaatwasser aansluiten of een draadloze schakelaar installeren.

Heb je zelf nog een probleem waar Roger je misschien bij kan helpen? Stuur dan een mailtje naar roger@dobbit.be!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.