Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

MAAK ZELF EEN LOOPFIETS

Jong geleerd is oud gedaan. Wij maken in deze aflevering een loopfiets voor de allerkleinsten

Transciptie 

Jong geleerd is oud gedaan. We maken in deze aflevering een loopfiets voor de allerkleinsten.
In deel 2 werken we de loopfiets verder af en bevestigen we de twee delen aan elkaar. We zetten als laatste ook de wieltjes op de fiets.
In het vorige deel hebben we de twee delen van de loopfiets gemaakt. In deel 2 werken we de fiets verder af en bevestigen we de twee delen aan elkaar.
We gebruiken voor deze klus een multiplex plaat van 18mm, tekengerief en winkelhaak, een decoupeerzaag, een schroefboormachine en houtlijm.
We maken eerst een sjabloon van het ontwerp op een stuk hardboard. Het ontwerp is gebaseerd op een foto van een bestaande motor. Teken eerst met potlood alles uit en verdik dan de lijnen met een stift.
Om makkelijk te werken, kan je eerst een stuk van de plaat inkorten. Bescherm jezelf voldoende tegen stof en geluid en met een hand- of decoupeerzaag zaag je het stuk af.
Daarna zaag je langs de lijnen het ontwerp uit. Hoe eenvoudiger het ontwerp, hoe makkelijker je deze kan uitsnijden.
De loopfiets bestaat uit twee flanken, vijf of zes middenstukken, afhankelijk van de dikte van je wiel en twee planken voor het stuur. Op eenzelfde manier maken we dus ook een mal voor het middenstuk en de vork.
Met het sjabloon kan je nu je vormen op de multiplex tekenen. Als je begint te tekenen, probeer er dan voor te zorgen dat je zo weinig mogelijk verlies hebt. Puzzel dus eerst uit waar je alles plaatst. Gebruik een puntig potlood en werk zo precies mogelijk.
Bij het zagen, zaag je eerst alles grof uit en ga je darna meer in detail met je decoupeer zaag. Zo zal je een mooi eindresultaat hebben.
Bij het zagen van je vormen, gebruik je best niet de pendelstand van je decoupeerzaag.

De pendelstand laat je toe sneller te zagen maar geeft een ruwe afwerking.
Is je pendel beweging af dan heb je een veel mooier resultaat.
Resten en afval sorteer je best tijdens het werken, dat bespaart je achteraf een stuk werk.
We werken op eenzelfde manier verder tot we alle stukken hebben.
Door telkens langs twee zijdes in te vallen, kan je hoeken makkelijke uitzagen. Kleine fouten kan je nadien bijwerken met de decoupeerzaag.
De 2 buitenkanten 5 middenstukken en 2 stukken van het stuur zijn nu af.
Deze kunnen in principe aan elkaar bevestigd worden maar al dat hout zou de loopfiets te zwaar maken. Daarom gaan we hem eerst lichter maken door het midden van de middenstukken te verwijderen.
Teken met je potlood een boord van ongeveer 2 cm. Hou je vinger tegen de rand van je werkstuk en draai rond. Vergeet niet aan te duiden wat weg mag.
Neem twee houten blokken en leg daarop je werkstuk. Met een speedboor, boor je een gat. Boor langs weerskanten om je multiplex plaat niet te beschadigen.
Je kan nu makelijk het midden uitzagen met je decoupeerzaag, startend vanuit je boorgat.
Gebruik je eerste stuk als mal en leg deze op je volgende plaat om dit opnieuw uit te tekenen. Doe dit voor alle stukken.
We hebben nu een lichtere loopfiets, geschikt voor kinderen.
Voor je begint met de de verschillende stukken te bevestigen, maak je de gaten waar je wielen komen. Teken waar je moet boren. Klem de twee zijkanten samen en boor je gat in de eerste plank met een speedboor gelijk aan de diameter van je wielas. Boor tot de punt van je boor tegen de tweede plank komt. Draai daarna je eerste plank om en boor je gat volledig door. Nu heb je meteen ook een startpunt voor je tweede plank.
Klem een regel vast op je werkblad en plaats hiertegen de verschillende delen van de loopfiets. Een restblokje houdt de voorkant van de middenstukken op hun plaats. Lijm nu stuk per stuk de verschillende delen netjes op elkaar. Wat niet precies gelijk komt, schuren we nadien glad.
Zorg dat de twee delen waar je wielen komen perfect gelijk zijn. Klem alles vast en laat drogen.
We hebben nu de eerste blok gemaakt en gaan verder met het stuur. Die bestaat uit twee planken en 3 tussenstukken.
Hier gebruiken we het hout, tekenmateriaal, rondellen, een as, moeren, een moersleutel van 19, houtlijm en schuurpapier.
Meet en teken eerst waar de tussenbalkjes zullen komen. Die kan je maken uit reststukken van je hout. Met behulp van een hulpstuk kunnen we die makkelijk en net afzagen. We gebruiken hierbij een rugzaag zodat we zeker mooi recht werken. Je kan hier ook een decoupeerzaag gebruiken.
Bij multiplex kan het gebeuren dat er een stuk plaat ontbreekt. Die fouten kan je makkelijk herstellen met wat lijm en een rest multiplex. Doe wat lijm in de opening, plaats een stuk multiplex en snij dit op maat. Klem alles goed vast en laat drogen. Nadien schuur je alles op zodat de verschillende lagen van je multiplex gelijk komen.
We schuren alle stukken van het stuur goed op met wat schuurpapier en een schuurblokje. Alle scherpe hoeken en kanten worden netjes afgerond.
Door de bovenste twee blokjes komt de as dat je stuur zal doen bewegen.
Boor in het midden van je blokjes met een speedboor met dezelfde diameter als je moeren een gat. Draai ook hier je blokje om voor je het gat volledig uitboort.
Boor meteen ook met de juiste speedboor de 2 gaten voor je wiel onderaan en voor je stuur bovenaan. Klem hierbij opnieuw je planken op elkaar zodat je ook hier de maat exact overbrengt.
Sla met behulp van een slagblok en een hamer de moer in het blok. Straks plaatsen we deze in het koppelstuk van de fiets en koppelen we dit aan het tweede plankje. Maar dat is voor later.
Meet af waar je wiel zal komen en plaats ongeveer 1 centimeter hierboven het derde plankje.
Plaats beide delen van je stuur nu samen en meet en teken op de kopse kant waar de drie plankjes zullen komen. Zo zitten deze zeker gelijk. Zet de maat over aan de binnenkant van je stuur en meet er de helft van de dikte van je plank bij. Trek op die maat een lijn. Bepaal waar je zal boren op de lijn en boor daarna je boorgaten voor.
De voorbereidingen zijn nu klaar. Nu moet alles geschuurd en geschilderd worden.
Schuren doen wij hier met een ronde schuurmachine, wat het wat sneller doet gaan, maar je kan ook werken met een schuurblokje. Sowieso zal je behoorlijk wat schuurwerk hebben om je werkstuk goed te zetten. Rond zeker ook alle hoeken en scherpe kanten af. Verwijder na het schuren het stof met een vochtige doek.
Nu kunnen we beginnen met de afwerking. Hierbij gebruiken we een potlood, tape, verfborstels, en verf geschikt voor buiten in verschillende kleuren.
Bescherm je werktafel en start met het schilderen van je kopse kanten in de gewenste kleur.
Verf ook de delen van je stuur in hetzelfde kleur.
Eens alles droog is gaan we onze twee delen aan elkaar bevestigen. Bepaal het midden van het koppelstuk en boor dit door met een speedboor met de diameter van je as. Stop geregeld met boren en verwijder het zaagsel uit het boorgat. Draai halverwege je werkstuk om en boor dan het gat volledig door.
Neem nu je as en klop die door je gat met een houten hamer.
Plaats een rondel en plaats de rest van je as. Plaats onderaan opnieuw een rondel en een moer. Sla daarna het tweede houten plankje op de moer.
Draai je schroeven in de zijkant van het stuur. Bevestig deze daarna aan de twee plankjes. Bevestig daarna ook het derde plankje en de andere zijkant van je stuur.
Retoucheer waar nodig bij met wat verf.
Nu het stuur af is, kunnen we ook handvaten bevestigen. Tape op een stuk rond hout de gewenste lengte af en zaag bij met een rugzaag. Met wat lijm bevestig je de handvaten op hun plaats. Schilder ook deze zwart.
Je kan de motor nog verder bijkleuren met een bepaald kleurenschema. Teken met potlood een patroon op de loopfiets.
Met schilderstape plak je het patroon af. Manipuleer de tape zodat je ronde vormen kan maken.
Meng je verf goed door en schilder het patroon in het gekozen kleur. Laat drogen en schilder bij of tape het volgende deel van je patroon af tot je de look krijgt die je wil.
Het kan ook simpeler. Met wat stickers kan je de loopfiets ook een stoere look geven.
Als laatste komen er nog wielen op de fiets. Wij hebben 2 banden aangeschaft in de plaatselijke doe-het-zelf. We gebruiken 2 assen en enkele moeren.
Plaats je wiel in de vork en zet deze vast met de as. Zet indien nodig wat kracht om de as door het wiel te krijgen. Plaats daarna de rondel en de moer.
Herhaal dit bij het tweede wiel.
Span met een moersleutel de moer indien nodig aan.
Na het schilderen verzamelen we alle lege verfblikken in een aparte bak. Eens die vol is kan deze zo makkelijk mee naar het containerpark.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.