Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Voordelig verf spuiten

In deze volg de vakman zien we hoe professionele schilders een ruimte op korte tijd omtoveren met behulp van een verfspuitmachine. We komen te weten hoe dit gebeurt en zien welke voordelen er aan deze manier van werken verbonden zijn.

Transciptie 

Je woning een nieuwe laag verf geven kan een echte meerwaarde voor je woonst betekenen. Traditioneel denk je dan aan een schilder die met borstel en rol aan de slag gaat. Maar het kan ook anders. Vandaag zien we hoe een professionele schilder in een mum van tijd een oude, donkere woonkamer omtovert in een stralend witte leefruimte. Dat kan zo snel, dankzij een verfspuitmachine.
Een goede voorbereiding ligt altijd aan de basis van een kwalitatieve afwerking. Daarom gaat onze schilder eerst het houtwerk in deze ruimte volledig glad schuren. Uiteraard werd de ruimte leeggemaakt en gereinigd en ontvet maar nu komt het er op aan om de ondergrond voor te bereiden zodat die optimaal de verf zal opnemen. Na het opschuren wordt alles ontstoft en ontvet. Zo zal de verf zich niet aan het vuil hechten en de muur goed bedekken. Als laatste stap van de voorbereiding plakt de schilder alle delen die geen laag verf nodig hebben af. Zo is hij zeker dat er geen verfnevel op het glas of ijzerwerk van de ramen en deuren komt.
Normaal zou de schilder nu nog een primer aanbrengen maar omdat hij hier met het spuitpistool werkt en daarvoor een geschikte, kwalitatieve verf heeft gekozen, heeft hij bij dit soort ondergrond geen hechtingsprimer nodig.
Tijd om de spuitmachine uit te halen. Voor die gevuld wordt, spuit de schilder eerst nog het water van de vorige reinigingsbeurt in een emmer. Daarna vult hij de spuitmachine bij met de verf. Dat kan op 2 manieren. Bij sommige pistolen heb je een opvangbak bovenaan de machine. Die wordt dan gevuld met verf. Bij andere machines zal de verf uit de pot gezogen worden en schuif je die dan onder de zuigarm van de machine. Nu moet de verf eerst door de machine gepompt worden. Als dat gebeurd is, schakelt de schilder over op het spuitpistool. Ook hier spuit hij het pistool door tot het water verdwenen is en de verf de juiste consistentie heeft.
Vervolgens gaat hij het spuitbeeld van zijn pistool gaan controleren. Dit is afhankelijk van de gekozen spuittip. en wordt bepaald door de soort verf en de ondergrond. Dat is anders bij elk project en daarom moeten de instellingen telkens gecontroleerd en aangepast worden. Hij test dit eerst uit op een testpaneel om zeker te zijn dat alles goed is. Het is hierbij belangrijk om een egale verneveling te bekomen. Je ziet trouwens ook dat de verf een mooi dekkende laag vormt, zonder druipers.
De schilder kan aan de klus beginnen. Starten doet hij met het plafond. Hij deelt hierbij het werk op in vakken. Die vult hij in met gekruiste lagen, dwars op elkaar. Het pistool houdt hij evenwijdig met het plafond en op een geschikte afstand om een optimale dekking te bekomen. Door het pistool wat te kantelen op de nodige plaatsen kan hij ook de hoekjes en kanten van de balken goed bedekken met een laag verf. Je ziet, dit gaat snel. Met borstel en rol zou de schilder er veel langer over doen. En met de juiste verf volstaat 1 laag spuiten, waar je anders vaak minstens twee lagen zal nodig hebben.
Na het plafond volgen de wanden. Deze zijn bovenaan behangen en hebben onderaan een houten lambrisering. De verf kan over beide ondergronden waardoor de schilder de volledige ruimte zo kan schilderen. Ook hier werkt hij telkens in segmenten. Bij het aanbrengen van de verf zorgt hij dat de stroken elkaar voor de helft overlappen zodat je één egale laag verf verkrijgt. Ook de radiator kan meteen meegenomen worden en krijgt een verflaag. En op die manier zie je meteen de grootste sterkte van werken met een spuitmachine. In een zeer korte tijd kan je een ruimte verven, alle hoeken en kantjes inbegrepen. Vooral wanneer er grotere stukken geverfd moeten worden, met veel details of verschillende ondergronden, levert het werken met een spuitmachine een serieuse tijdswinst op die de investering in een spuitmachine de moeite waard maakt voor onze schilder.
Eens hij de ene zijde van de woonkamer heeft afgewerkt, kan hij aan de andere zijde beginnen. Ook hier werkt hij aan een sneltempo door, zonder op het resultaat in te boeten. De verf kan tijdens het werken telkens aangevuld worden waardoor in enkele uren tijd de volledige leefruimte geschilderd is. Het is een echte transformatie van een oude, donkere kamer naar een lichte, aangename ruimte. De job zit er op maar zoals steeds moet het materiaal nog opgeruimd worden.
De overtollige verf wordt uit de machine gespoten. Bij de machine met een zuigarm, is het een kwestie van de verf terug in de pot te pompen. Daarna wordt er een emmer water onder de zuigarm geschoven. Bij de versie met een opvangcontainer, is het een kwestie van deze te vullen met water en mooi proper te maken. Proper water wordt daarna door het volledige toestel gepompt. Vervolgens spuit de schilder met het pistool tot ook daar alle verfresten verdwenen zijn. Als laatste worden het pistool en de spuitmond nog gereinigd.
De klus zit er op voor onze schilder. En wij weten nu hoe het verven met een spuitpistool te werk gaat. Snel en met een perfect resultaat!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.