Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe je kookplaat aansluiten

Onze kijkers kunnen met al hun vragen terecht bij Roger. In deze aflevering kijken we eens hoe een inductie of keramische kookplaat wordt aangesloten op het elektriciteitsnet.

Transciptie 

In Hallo Roger zoeken we oplossingen op onze kijkersvragen. Een van die kijkers zat met vragen rond het aansluiten van zijn inductiekookplaat.
Wij hebben hier een driefasige aansluiting met nulgeleider. Dit wil zeggen dat er tussen elke fase en de neutrale draad een spanning van 230 volt is. Een kookplaat is een zware verbruiker, dus met een meerfasige aansluiting kan je de Ampère die de kookplaat vraagt verdelen over meer fases. Hierdoor heb je een zekering met minder Ampère nodig en moet je elektriciteitskabel minder dik zijn.

Het eerste wat je doet, is natuurlijk de juiste zekering uitschakelen. Ben je niet zeker op welke zekering je kookplaat zit? Schakel dan de hoofdschakelaar uit.
Eerder werd al de aansluiting in de muur geïnstalleerd. Voor een meerfasige aansluiting van je kookplaat zijn er speciale inbouwbakjes. Daarop sluit je dan de kabels aan. Meestal zijn er dit vijf. Een aarding, een neutrale blauwe draad en drie fases. De aarding komt altijd in het midden. De andere draden sluit je er rond aan. Plaats voorlopig het beschermkapje op de aansluiting als je niet meteen je kookplaat aansluit.
Op elke elektrische kookplaat, dus ook op deze inductiekookplaat, staat een schema van hoe die kan aangesloten worden. Wij kiezen om twee fases aan te sluiten. Heb je slechts een gewone eenfasige aansluiting, kan je dit model trouwens ook aansluiten.
Strip eerst de buitenste mantel van de kabel die van je stopcontact naar je kookvuur gaat. Stel dan je striptang in en maak het koper van de kabels bloot.
De kabel is hier een litzedraad van samengesteld koper. Om die te beschermen tegen kortsluiting en om die samen te binden, kan je ze voorzien van een connector. Schuif deze over de draden en knijp de connector samen. Zorg dat de connector stevig rond de draad zit.
Kijk goed naar welke draad waar hoort. Om ze netjes aan te sluiten, moet je ze in dit geval telkens een beetje korter maken.
Sluit de kabels dan aan op je kookplaat. De geelgroene aardingskabel komt bij het symbool van de aarding. De blauwe neutrale komt bij de N. We kunnen hier maar twee fasedraden aansluiten, op de nummers één en twee. De derde fasedraad sluiten we niet aan.
Zijn de kabels goed geconnecteerd? Maak dan ook dat de grote kabel goed vast zit. Daarvoor is er onderaan een klem voorzien. Dek de connecties af met het plaatje en leg de kookplaat terug op zijn plaats. Je moet ze niet vastlijmen of afkitten.
Dan kan je de connectie maken aan de aansluiting in de muur. Verwijder eerst de afdekplaat, als je die gemonteerd had.
Verwijder de buitenste mantel van de kabel en maak de beugel waarin hij straks moet komen los. Dan is het slechts een kwestie van de juiste kabels aan te sluiten bij elkaar. De fase die we hier niet gebruiken en dus ook niet is aangesloten aan de kookplaat, sluiten we hier ook niet aan. Die knip je weg.
Strip de draden tot het koper bloot is. Met een schroevendraaier maak je dan de bevestigingen los.
Sluit de kabels aan volgens de kleurcodes. Zorg dat de draden goed tegen elkaar zitten en dat je de connectie terug goed vastschroeft.
Sluit dan de dikke kabel aan op de kabelklem. Maak die ook goed vast zodat de kabel niet meer kan bewegen. Zo vermijd je dat per ongeluk de koperdraden uit de connectie worden getrokken.
Als laatste zet je de beschermkap er op. Vergeet dit zeker niet. Zo zijn de connecties afgedekt en kan je geen kortsluiting veroorzaken.
Ben je zeker dat je kookplaat veilig aangesloten is? Zet dan de zekering terug aan. Je kan je kookplaat even testen. Begin met wat water te koken, daarmee doe je geen kwaad.
Heb je de kookplaat uitgebreid getest, dan kan je je lades terug steken en je keuken verder in gebruik nemen.
Zit je nu zelf ook met een vraag? Dan kan je die altijd doormailen naar roger@dobbit.be. Je kan de aflevering nog eens bekijken op dobbit.be, waar je je ook kan inschrijven op het online magazine.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.