Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Veilig werken met machines

Veilig klussen is altijd een prioriteit! In deze tip van de tooldokter focussen we op hoe je veilig kan werken met machines.

Transciptie 

Een goede DHZ-er wil niet alleen een perfect eindresultaat behalen, maar let er ook op dat de klus in alle veiligheid gebeurt. Machineveiligheid is van belang zodra je aangedreven handgereedschap nodig hebt. Dus staan we even stil bij het juiste gebruik van je gereedschap, want veiligheid gaat steeds voorop!


Als we het hebben over 'machineveiligheid', spreken we over vast opgestelde machines en kleiner, al dan niet elektrisch aangedreven, handgereedschap. Het verkeerd gebruik van machines, of het met opzet verwijderen of overbruggen van veiligheidsinrichtingen, leidt alleen maar tot onveilige situaties. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je bij normaal gebruik 'bang' moet zijn om met dergelijk materiaal aan de slag te gaan: wie zich goed bewust is van de gevaren en risico's, kan met wat hulp het gebruik van diverse machines aanleren. Elk type gereedschap vraagt om zijn eigen specifieke aandachtspunten. Raadpleeg in de eerste plaats de handleiding. Er zijn een aantal vuistregels die je jezelf kan aanleren om veilig aan de slag te gaan.


Een regel om altijd van uit te gaan: gebruik het gereedschap enkel en alleen daar waarvoor het is ontworpen. Zet de machine dus alleen in voor de beschreven toepassingen van de fabrikant. Gebruik snij-of zaaggereedschap zoals zaag of boor die geschikt is voor het te bewerken materiaal. Alleen zo zal je het nodige resultaat bekomen dat je wil, zonder dat je je gereedschap - of je werkstuk - onnodig stuk gaat maken. Laat je daarom ook goed informeren in de winkel, en neem de tijd om de handleiding door te nemen. Laat je eventueel bijstaan door iemand met meer ervaring - wat nog niet meteen wil zeggen dat die persoon zélf ook alle knepen van het vak kent - en gun jezelf de tijd om stap voor stap de ambacht te leren. En wees niet overmoedig: schakel desnoods een vakman in! Nog een gouden tip: zodra je instellingen aan de machine moet wijzigen, haal dan zeker de kabel uit het stopcontact, of verwijder de accu. Dan kan je nooit missen!


Een spouwmes en beschermkap boven het zaagblad, een bescherm op je kolomboor… het zijn allemaal veiligheidselementen die ontworpen zijn voor een reden: ga er niet aan zitten prutsen om eigenhandig iets af te regelen, ze zitten op je machine gemonteerd met een reden. Laat ze dus zeker herstellen bij beschadiging! Controleer vóór gebruik alle veiligheidsinstellingen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.


Vandaar dat het onderhoud van je gereedschap evenzeer van belang is. Maak tijd vrij om je gereedschap te controleren op slijtage of fouten. Draag zorg voor je materiaal, en breng ze binnen voor een degelijke onderhoudsbeurt. Het zal niet alleen de levensduur van de machine verbeteren, ook de kwaliteit van je werk! Vergeet ook niet de kleine zaken van je gereedschap te onderhouden: zorg dat het zaagblad niet bot staat, de beitel een mooi snijvlak heeft om mee te werken, geen onderdelen gaan roesten, enzovoort.


Bespaar nooit op je persoonlijke beschermingsmiddelen of PBM's: wat nog niet wil zeggen dat je steeds het duurste moet aanschaffen, maar je moet wel het nodige materiaal bij je hebben! Leg de aangewezen PBM’s op voorhand klaar, en steeds voldoende in reserve. Kies ook voor aangepaste werkkledij: draag nooit ringen, armbanden, een polshorloge, halskettingen wanneer je met je machines of handgereedschap aan de slag gaat. Loshangende kledij of losse lange haren zijn dus ook uit den boze.


Werken met machines, betekent ook letten op een correcte houding. Het gaat dan niet alleen om ergonomie; je lichaam zoveel mogelijk ontlasten van onnodige belasting, maar je moet ook rekening houden met je houding met, en aan, de machine! Handen plaats je ver genoeg van het zaagblad. Stof verwijder je niet met de handen en pas wanneer de machine uit staat. En om af te sluiten: zorg voor een nette, overzichtelijke werkplaats. Geen losliggende kabels waarover je kan struikelen. Al je gereedschap ligt opgeruimd waar het hoort, zodat je niet onnodig moet gaan zoeken. Het is niet altijd evident om alles altijd op orde te hebben, maar probeer het toch maar; het zal het klussen een pak gemakkelijker en veiliger maken, en zo al veel problemen doen voorkomen.
Wees er dus steeds attent op dat je deze vuistregels volgt, en vooral, gebruik je gezond verstand, want wie veilig klust, klust het best! Voor meer informatie kan je terecht op ons gratis online magazine. Je vindt er bovendien een link waar je veiligheidsfiches voor jouw gereedschap kan downloaden. Alvast bedankt voor het kijken, en tot de volgende aflevering!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.