Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Gerust isoleren met ingeblazen cellulose

Isoleren door middel van ingeblazen cellulose is niet alleen ecologisch, maar ook uiterst doeltreffend. Bovendien is cellulose brandwerend. Samen met aansluitende producten voor de luchtdichtheid bekom je een degelijk totaalpakket.

Transciptie 

Het ene isolatiemateriaal is het andere niet; dat werd op een overtuigende manier gedemonstreerd tijdens een brandtest op de Experience Days van Isoproc. Drie geïsoleerde compartimenten, een eerste met XPS, een tweede met glaswol en een derde met Isoproc’s eigen iQ3-cellulose-isolatie, werden er aan de vlammen onderworpen om hun gedrag bij brand te illustreren. Achter de compartimenten met XPS en glaswol werden poppen geplaatst en achter de iQ3-cellulose een vrijwilliger uit het publiek.
VO

 


Man 1
Dus, ik zei het al: het gaat een belangrijke dag worden voor iedereen hier, en voor één iemand in het bijzonder. Die mag hier achter dit compartiment komen staan.
Bij de poppen liep het brandje niet goed af; bij de ene werd de test door de intense hitte en rookontwikkeling vroegtijdig onderbroken, terwijl er bij de andere al snel een gat doorheen de isolatielaag ontstond en de pop beschadigde.

Ondertussen brak bij de levende vrijwilliger achter de cellulosewand toch heel even het zweet uit, maar gelukkig alleen figuurlijk, want van échte warmte was weinig tot niets te voelen. Het vuur verschroeide de damprem wel, maar kon amper doordringen in de isolatie daarachter. Ook al is het duidelijk dat het vuur zich bij een echte brand anders verspreidt dan bij deze opstelling met een gasbrander, toch illustreert deze proef wel de mate van bescherming van iQ3-cellulose tegen brand, en dit vergeleken met twee populaire tegenhangers.
VO

 


Man 1
Voilà, en het is een beetje dat beeld waarvan ik wou dat het jullie zou bijblijven… Van het compartiment met cellulose, dat fungeert als een massiefhouten balk in een oude villa. De balk zal vanbuiten wel branden, en er zal zich een kolenkorst vormen, maar daarachter blijft het materiaal intact. Het is wel een beetje warm, maar ik kan het toch met mijn vingers aanraken. Dus dat is beschermende functie van de cellulose.


Man 2
Ik weet... dat cellulose… dat dat veel brandveiliger is… Ik heb dat bij ons thuis ook… Maar als ik het hier zie branden… Wat mij het meest verwonderde, was dat het daarachter gewoon koud bleef. Dus je krijgt niet alleen een inperking van de vlam, maar ook van de hitte.
Officiële brandproeven toonden zelfs aan dat bepaalde wanden, geïsoleerd met cellulose, anderhalf uur standhouden. Dat is voldoende tijd om het gebouw bij brand veilig te kunnen evacueren.
VO


Brandveiligheid is dus een grote troef, maar dat zijn niet de enige voordelen van IQ3-cellulose.
VO

 


Man 3

(= zelfde spreker als in oudere video)
Het is een materiaal dat wordt ingeblazen. Dus dat betekent: geen kieren en geen spleten. De compartimenten zijn volledig gevuld. Daar komt nog bij dat cellulose op zich een sterk luchtdichtend materiaal is. Dus zelfs als er hier en daar nog een gaatje overgebleven zou zijn, dan gaat cellulose de warmteverliezen via die kieren of spleten toch nog sterk reduceren.


Man 4
Er is de factor van de akoestische isolatie. In principe is cellulose een thermische isolator, maar soms wordt er vergeten dat het materiaal net zo vaak gebruikt wordt omwille van het positieve effect qua akoestische isolatie.


Man 3
Een ander voordeel van cellulose is dat het afgeleid is van hout. En als je het gaat gebruiken om houten constructies te isoleren, gaat het min of meer reageren zoals hout op omgevingsvochtigheid. Heel concreet betekent dat ook dat als er ergens een infiltratie zou zijn van water in een dak, dat het vocht niet alleen door het hout wordt geabsorbeerd, maar ook tijdelijk kan worden gestockeerd door de cellulose, zonder dat er gevaren voor schimmelontwikeling ontstaan Later kan het vocht dan weer uitdrogen.


Man 3
Onze cellulose heeft een heel goede lambdawaarde, isoleert dus goed in de winter, maar heeft ook nog eens het voordeel dat het in de zomer heel geschikt is om overmatige temperaturen buiten voor geruime tijd tegen te houden. Zo blijft het in de woning comfortabeler.


Man 3
We hebben gekozen voor cellulose omdat we denken dat het perfect beantwoordt aan onze doelstelling, die uiteindelijk toch is om een steentje bij te dragen aan het milieu. Het feit dat wij kiezen voor cellulose heeft het voordeel dat ook de productie van dat isolatiemateriaal reeds heel weinig energie vraagt, zodanig dat we van bij de start al onze bijdrage leveren aan het reduceren van energieverbruik.


Man 3
Wat zijn nog ecologische voordelen van cellulose? Wel, het is een materiaal dat gemaakt wordt van… ja, laat ons zeggen, van een soort afvalproduct… namelijk kranten, die dikwijls zelfs niet gelezen zijn, maar die te veel geproduceerd zijn. Die worden verzameld en zijn op zich een geschikte grondstof omdat ze heel veel cellulosevezels bevatten. En zuivere cellulose is een heel goed materiaal om te gaan isoleren.


Man 4
Het is ook een product dat we kunnen recupereren. Wanneer het is gebruikt is bij een woning, kunnen we het hele product recupereren. Er terug uitzuigen, opnieuw in omloop brengen en hergebruiken als cellulose.
iQ3-cellulose is een uiterst veelzijdig isolatiemateriaal. Het is geschikt voor alle types gebouwen, kan toegepast worden in zowel wanden als daken en vloeren, en leent zich ook voor complexe compartimenten. iQ3-cellulose vind je dus niet enkel in huizen, maar ook in tal van andere gebouwen.
VO

 


Man 4
We hebben het al veel in scholen gerealiseerd, in crèches, ook in de politietoren in Charleroi, wat een groot gebouw was en waar veel materiaal voor nodig was… En ook het station van Schaarbeek.
Om volledige controle te hebben over het productieproces en de technische eigenschappen van het materiaal, koos Isoproc ervoor om haar cellulosevlokken zelf te produceren in het Belgische Achêne. De isolatie kreeg de merknaam iQ3. Dankzij de hoge en constante kwaliteit van het merk heeft iQ3 een stevige reputatie opgebouwd in binnen- en buitenland. Een ander aspect dat hiertoe bijdraagt is het feit dat IQ3 een zogenaamde unieke ‘lage-densiteitscellulose’ is, waardoor bespaard kan worden op transport en plaatsingskosten.
VO

 


Man 5
Het is echt een kwaliteitscellulose. Al in de zin van isolatie is het zeer interessant, maar vooral ook op het vlak van plaatsing.


Man 6
IQ3… Is zeker een heel degelijk materiaal waar ik heel graag mee werk.
Voor wie het product wil gebruiken, organiseert Isoproc opleidingen en bijscholingen om te stimuleren dat iedere plaatsing volgens de voorschriften gebeurt.
VO


Dankzij de goede ligging van de fabriek, de grote stockagehal en de diverse transportmogelijkheden kunnen iQ3-klanten optimaal beleverd worden.
VO


Het belang van de isolatie zelf is duidelijk, maar Isoproc benadrukt ook de grote impact van een perfecte afstemming met de andere lagen van de zogenaamde ‘beschermende bouwschil’. Dit zijn de juiste luchtdichtheid aan de binnenzijde van de opbouw en de correcte wind- en regendichtheid aan de buitenzijde, zoals bij daken bijvoorbeeld het onderdak.

 

 

 


Quote paul vorige reportage

 


Quote Paul vorige reportage
Naast het leveren van hoogwaardige producten en het geven van praktijkgerichte opleidingen heeft ISOPROC ook verschillende specialisten op de baan die op werven testen uitvoeren. Zo controleren ze de luchtdichtheid van gebouwen en ventilatiesystemen met BlowerDoor-apparatuur, voeren ze thermografische studies uit en doen ze akoestische metingen.
VO


Om alle lagen van de gebouwschil correct te plaatsen en op elkaar te doen aansluiten, is natuurlijk kennis van zaken nodig. Daarom hield Isoproc dit jaar de Experience Days, waar je lezingen en demonstraties kon bijwonen. De deelnemers konden de theorie meteen koppelen aan de praktijk en kennis maken met producten en systemen.
VO

 


Man 7
Ik ben hier gekomen omdat mijn lesgever van de cursus voor isolatiedeskundigen zó enthousiast is over Isoproc. Ik dacht: als ik mijn studie serieus neem, dan moet ik hier vandaag een keertje komen, en dat eens zien en doen. En ik moet zeggen: ik ben redelijk onder de indruk.


Man 7
Ik ben iemand van de theorie en ik wil richting de praktijk gaan. Dus als je dan eens zoiets ziet, met een goede uitleg… Je leert je producten kennen, want daar draait het uiteindelijk om, hé. Je moet ze kunnen toepassen maar je moet ook weten wat er bestaat.
Thema’s waren onder meer het winddicht plaatsen van Celit onderdakplaten, het correct isoleren met iQ3-cellulose, het realiseren van de luchtdichtheid met pro clima, het naleven van brandvoorschriften en aandacht voor akoestische details.
VO

 


Man 8
Ik ben één van de pioniers in dit land voor het bouwen van bio-ecologische passiefhuizen en lage-energiewoningen. Ik ken de fabrikant al heel lang. Hij heeft al prachtige seminaries gegeven, en zo ontdek je nog technieken. Ondanks dat je in principe toch al alles weet. Ik heb nu net een opleiding gevolgd over de kleefkracht. Nu wordt er bouwtechnisch en chemisch in detail uitgelegd waaruit de lijmen bestaan. Zo begrijp je beter waarom sommige tapes onder bepaalde omstandigheden misschien niet kleven, of hoe je dat kunt voorkomen of iets dergelijks, dus het zijn die details.


Man 8
En ja, je kunt niet wegblijven van zoiets hé. Ik bedoel, ja… Het is gewoon een prachtig evenement, het is ook prachtig georganiseerd. De nieuwste stijlen… Alles verandert… De techniek verandert, de architectuur verandert, de mensen veranderen, wij moeten mee… De fabrikanten passen aan… Dus dit is een moment om dat allemaal samen te smelten.


Vrouw 1
Ik ben van een architectenbureau, en we willen ons daar toch graag informeren naar de nieuwe producten op de markt, en welke punten daarbij telkens van belang zijn bij controle op de werf.

Ik heb hier al bijgeleerd over het belang van bepaalde kleine details, waarvan je het niet zou verwachten, en over het belang van de effectieve plaatsing op de werf. Dus zeker als architect moet je streng controleren, dat is zeker.


Man 9
Er waren hier allerlei nieuwigheden die wij nog niet kenden, die nu pas zullen verschijnen op de markt. Dus het is een feit dat je hier bijleert.


Man 6
Ik heb al heel veel bijgeleerd van Isoproc in het verleden. Dat moet ik echt wel zeggen. Zij staan echt wel voor een zeer degelijke technische ondersteuning, en dat is wat ik als architect ook zeker nodig heb.
ISOPROC geeft haar opleidingen op locaties verspreid over heel België. Dankzij de theorie- en praktijkruimtes met een 30-tal maquettes in haar gloednieuwe educatief centrum, beschikt het bedrijf nu over nog meer mogelijkheden om professionele lezingen, demonstraties en opleidingen te geven. Op die manier zet het zich in om de bouwsector te sensibiliseren en een goede bouwpraktijk te stimuleren.
VO

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.