Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hou je handen en voeten veilig tijdens het klussen

Veilig klussen is altijd een prioriteit! Deze tip van de Tooldokter geeft je meer advies over het correct beschermen van je handen, vingers en voeten tijdens al je hobbyklussen.

Transciptie 

Je handen, vingers en voeten zijn bij vele handelingen erg kwetsbaar tijdens het klussen. Onthoud daarom deze vuistregels voor veilige werkomstandigheden.


Het motto blijft altijd; gebruik je gezond verstand. Gebruik gereedschap waarvoor het dient en neem altijd je tijd om de handelingen veilig en correct uit te voeren. Denk aan de plaatsing van je handen, vervang tijdig de messen van je cutter of breekmes, en waar mogelijk vermijd je dat je naar je toe snijdt, en zoveel mogelijk van je weg, gebruik een scherpe beitel en geen bot exemplaar, enzovoort.
Afhankelijk van de situatie draag je veiligheidshandschoenen als bescherming tegen brandwonden, snijwonden, schadelijke vloeistoffen die je kan morsen, splinters … Welke type handschoen heb je dan nodig? De symbolen op de verpakking geven meer uitleg, of laat je bijstaan door de verkoper om het gepaste exemplaar aan te schaffen. Handschoenen om te dragen bij het lassen (brandwerend) verschillen compleet ten opzichte van exemplaren in 'flexgrip' waarmee je nog makkelijk schroeven kan vastnemen. Let ook op de maat, want zowel te grote als te kleine handschoenen zijn nefast voor je veiligheid. Draag tijdens het klussen sowieso geen ring, armband, halsketting of losse kledij, en doe je lange haren vervolgens in een staart, want het zijn allemaal gevaarlijke items om ergens tussen te haperen of vast te raken!


Veiligheidsschoenen moet je nu niet meteen gebruiken bij het schilderen, maar sta je aan de werkbank wat ijzeren profielen te bewerken met een moker? Logisch dat je dan kiest voor schoeisel met een verstevigde beschermneus. Net zoals je gewone schoenen kiest, let je goed op het draagcomfort ervan. Waar het ene merk als een tweede huid aanvoelt voor de ene, zal iemand anders meer gebaat zijn bij een andere uitvoering: een brede zool, ietwat hogere bescherming tot aan je enkel… Het is ook pas door ze een tijdje te hebben gedragen en getest, dat je echt zult weten of de schoenen geschikt zullen zijn. Koop niet zomaar volgens je schoenmaat; je draagt meestal dikkere sokken, dus moet er voldoende ruimte zijn. Enkele criteria:
De beschermneus is doorgaans gemaakt uit staal, composiet of kunststof, ook laarzen kunnen hiervan voorzien zijn;
De zool is best bestand tegen perforatieals bescherming tegen het trappen in een nagel, en kan ook extra geïsoleerd zijn tegen de koude, een sterk geprofileerde zool biedt dan weer extra grip tegen uitglijden.
De schoen mag niet te veel knellen als je ermee beweegt of springt, maar moet toch voldoende stabiliteit geven; de hak is best energieabsorberend, en wie steunzolen draagt, checkt op voorhand of ze er vlot in passen; lage schoenen zorgen voor meer bewegingsvrijheid en afkoeling bij warme temperaturen, hoge schoenen zijn warmer in de winter en bieden meer bescherming aan je enkelgewricht, maar zijn dan minder handig als je veel moet bukken of op je knieën moet zitten.
De schoen moet voldoende ventileren, zeker als je ze dag in, dag uit moet dragen, daarnaast is een waterdichte werkschoen dan weer handig voor buitenwerken in de regen of natte omstandigheden.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.