Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Een nieuwe keuken in 4 stappen

Als je een nieuwe keuken uitzoekt, dan lijken de mogelijkheden misschien overweldigend. Toch kun je in 4 simpele stappen zelf een keuken binnen je budget samenstellen. In deze reportage zien we hoe je dat klaarspeelt.

Transciptie 

Een rustieke keuken in de stad, een strakke kleine kitchenette of de perfecte keuken voor een open leefruimte - als je aan vernieuwing toe bent, kun je eindeloos wegdromen bij de vele mogelijkheden en stijlen. Gebrek aan inspiratie is er zeker niet, want in de winkels én op de website van IKEA vind je talloze voorbeelden en ideeën die je op weg helpen.

In 4 simpele stappen zet je dan je eigen keukenconcept om in een geïnstalleerde, volledig ingerichte kook- en leefruimte. Dat kan helemaal zorgeloos, want IKEA staat voor je klaar bij elke stap en zorgt ervoor dat je droomkeuken perfect gerealiseerd wordt.

Tijd om er werk van te maken dus!
Je hebt misschien al ongeveer een idee van wat je wilt. Een kookeiland, dat moét er bijvoorbeeld zijn. En plaats voor een grote koelkast. Maar in eerste instantie moet je nieuwe keuken vooral betaalbaar blijven. En praktisch, niet te vergeten, met veel kastruimte en het liefst ook nog eenvoudig om schoon te maken. Gelukkig kun je de keukenelementen naar hartelust mixen en matchen; van het werkbladmateriaal tot de deurknoppen, zowat alles is aanpasbaar. Dat zorgt ervoor dat je een keuken kan samenstellen die aan al je eisen voldoet en die bovendien karakter uitstraalt.
Hoe je nieuwe keuken er uiteindelijk zal komen uit te zien, hangt voor een groot deel af van de beschikbare ruimte. Het kan daarom interessant zijn om die al eens op te meten. Noteer dan niet alleen de lengte en de breedte van de wanden, maar ook de hoogte van het plafond, de afmetingen van ramen en deuren en de richting waarin die openen. Daarnaast noteer je ook nog waar de aansluitingen voor elektriciteit, water en afvoer zitten en waar eventueel de afvoer van de afzuigkap komt.

Natuurlijk ben je nu al nieuwsgierig naar wat er wel of niet mogelijk is in je keuken. Waarom zou je dan al niet aan het ontwerpen slaan? Op de website van Ikea vind je een Keukenplannertool, die je helpt om deze te visualiseren, zowel in plattegrondvorm als in 3D. In deze tool voer je de vorm en afmetingen van je keuken in en plaats je de onderdelen die je voor ogen had. Past er iets niet of oogt het toch niet zoals je had gewild, dan kun je meteen een andere oplossing uitproberen.

Het kan handig zijn om deze Keukenplannertool eens te raadplegen voor je de IKEA-winkel bezoekt. Zo heb je op voorhand een inschatting gemaakt van de mogelijkheden en je eigen voorkeuren. En dan heb je ook al een goed basisplan om in de winkel met de keukenspecialist te gaan bespreken.

In de IKEA-winkel verken je op je gemak de verschillende modellen, materialen en inrichtcombinaties, en kun je misschien alvast eens nadenken over de keukenkastinrichting. Maar er is nog een belangrijke reden om zeker in de winkel te passeren – en nee, we hebben het niét over die heerlijke Zweedse balletjes, maar over het persoonlijke advies dat je van de keukenspecialisten krijgt, op maat van jouw budget en wensen. Als je via de website een afspraak gemaakt hebt, zal de keukenspecialist in zo’n anderhalf uur tijd op basis van de afmetingen van je keuken samen met jou bekijken hoe je voor de meest efficiënte indeling zorgt, die meteen ook nog eens een mooi geheel vormt. Hier kun je ook al je vragen kwijt omtrent plaatsing en garantie.

Zijn alle knopen doorgehakt, dan kan de IKEA-medewerker een offerte opmaken en met jou een afspraak vastleggen voor een voorbezoek.
Tijdens het voorbezoek komt een professionele IKEA-partner de ruimte thuis bekijken. Alles wordt nog eens correct opgemeten, en er wordt nagegaan of alle keukenonderdelen zeker passen op de plaats waar je ze had gewild. Indien nodig worden er dus nog een paar laatste wijzigingen aangebracht in het keukenplan.

Dan kun je op beide oren slapen, want je bent er zeker van dat alles klopt.
Na het voorbezoek ga je nog eens langs in je IKEA-winkel en wordt het plan een laatste keer overlopen, zodat alle details in orde zijn en de keuken zeker aan de verwachtingen beantwoordt. Je bestelling wordt geplaatst, en vervolgens betaal je in één keer aan de kassa of bespreek je een afbetalingsplan.

De onderdelen voor de keuken kun je zelf gaan meenemen uit het magazijn, of door Ikea laten verzamelen en dan gaan ophalen bij de goederenuitgifte, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon bij je thuis laten leveren. Lekker gemakkelijk!
IKEA, dat betekent ‘zelf in elkaar zetten’, denk je misschien. Met de bijhorende montagehandleidingen en dankzij het voorbezoek en een correct keukenplan mag je er inderdaad zeker van zijn dat alles past. En bij vragen kun je steeds terecht bij het keukenteamcallcenter, waar keukenspecialisten je verderhelpen. Maar wist je dat IKEA ook servicepartners heeft die de keuken voor jou komen installeren als je dat wilt? Dat kan zelfs al een paar dagen na levering. Professionele installateurs zullen het werk dan voor jou onder handen nemen, en jij kunt toezien hoe je droomkeuken in een mum van tijd tot realisatie komt.

Iedere IKEA-keuken krijgt een garantie van 25 jaar. Mocht er binnen die tijd toch een probleem optreden, dan kun je contact opnemen met het callcenter. IKEA zorgt dan voor een geschikte oplossing.

In ieder geval is het de bedoeling dat je nu voor vele jaren kunt genieten van deze ruimte, die er hoe langer hoe meer niet alleen is om in te koken maar ook om in te leven. En laat dat nu exact zijn waar de IKEA-keukens naar streven.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.