Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe asbest correct afvoeren

Asbest vormt een gevaar voor je gezondheid, dus bij renovatie- of afbraakwerken volg je alle veiligheidsmaatregelen voor een correcte verwijdering van het asbesthoudend materiaal. En daar blijft het niet bij; ook bij het afvoeren zorg je ervoor dat de omgeving niet gecontamineerd raakt met rondvliegende asbestvezels.

Transciptie 

Asbest vormt een gevaar voor je gezondheid, dus bij renovatie- of afbraakwerken volg je alle veiligheidsmaatregelen voor een correcte verwijdering van het asbesthoudend materiaal. En daar blijft het niet bij; ook bij het afvoeren zorg je ervoor dat de omgeving niet gecontamineerd raakt met rondvliegende asbestvezels.

Tijdens de werken vermijd je ten allen tijde dat je het stof uit de omgeving gaat inademen. Draag dus de geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen. Asbestvezels zijn namelijk gevaarlijk om in te ademen omdat ze je kunnen schaden op lange termijn. Een stofmasker van het type FFP3 is daarom vereist. Maar er is meer nodig dan dat! Je moet jezelf zodanig inpakken dat het ronddwarrelend stof niet aan je kleeft en later toch nog ingeademd raakt door jezelf of iemand in de buurt. Een beschermend pak met afgetapete mouwen en broek, handschoenen en afwasbaar schoeisel zijn daarom absoluut nodig.

Jezelf beschermen is één iets, maar aan de veiligheid van anderen denk je dus ook door de werfzone af te schermen.

We gaan ervan uit dat je veilig te werk gaat en het risico op ronddwarrelend asbeststof vermijdt, maar je weet maar nooit, stel dat je onbedoeld een asbesthoudende dakplaat laat vallen, enzovoort … Je stelt dus een perimeter in om personen die onbeschermd rondlopen van de site af te houden. Werk je nabij een publieke ruimte? Het is maar een kleine moeite om met een simpele werflint de omgeving af te bakenen. Ook de werfzone zelf moet je inpakken door folie te leggen. Brokstukken, steenpuin ... kan dan gecontroleerd op de grond vallen en valt dan makkelijk te verwijderen door de folie voorzichtig dicht te vouwen en af te voeren.

Wees bij het afbreken van asbesthoudend materiaal altijd voorzichtig. Dakplaten bijvoorbeeld zitten bevestigd met bouten, die door jarenlange invloed van weer en wind best verroest zullen zijn. Gebruik een gepaste dop- of ratelsleutel, maar ga niet zitten hameren of slijpen. Dat creëert stof en moet je vermijden. Schakel eventueel een vakman in! Het is ook van belang om de platen te vernevelen voor je ze verwijdert. Dit opnieuw om het stof te stabiliseren zodat het niet gaat opwaaien. Ook de platen zelf kunnen al grotendeels verweerd zijn. Onthoud dus dat je een verzwakte constructie moet demonteren; let goed op waar er al mogelijks breukschade is. Wees voorzichtig met de platen ; verleg ze stap voor stap. En gooi ze zeker en vast niet op de grond of van bovenaf in een container. Schakel hulp in en pak de platen voorzichtig weg. Heb je toch breukschade? Dan gebruik je een fixeermiddel – je vindt het terug bij de gespecialiseerde bouwstoffenhandelaar – om de losse vezels te stabiliseren. Dit om te vermijden dat ze bij het verdere afvoeren ergens onbedoeld verzeild raken.

Als doe-het-zelver zijn er slechts een minimaal aantal zaken die je mag verwijderen, mits je de juiste veiligheidsvoorschriften hanteert, raadpleeg hiervoor zeker de website van OVAM. Anderzijds schakel je een geschikte asbestverwijderaar in.

Het asbesthoudend materiaal berg je op in een platenzak, te vergelijken met een big bag voor bouwstoffen, maar dit type kan je sluiten zodat de inhoud afgesloten zit tijdens het verdere vervoer. Zo’n zak vind je terug bij de gespecialiseerde bouwstoffenhandelaar. Je mag de platen ook gewoon verpakken, zolang de vezels zich niet kunnen verspreiden.


Niet alleen het te verwijderen materiaal gaat in de platenzak. De grondfolie, natte doeken waarmee je het spoelwater opkuiste, je PBM’s die je hebt uitgedaan ... je bergt het allemaal op in een zak en plaatst ze daarna bij de rest van het materiaal in de platenzak. Wist je al hoe je je PBM’s correct uitdoet? Check dan zeker het filmpje op onze website!

Het afval verder afvoeren naar het reclycagepark mag je zelf doen indien je dus gebruik maakt van zo’n stevige platenzak. Tijdens het vervoer moet al het materiaal stevig verpakt blijven zitten zodat er niets weg kan! Controleer op voorhand hoe het precies in elkaar zit om de platen naar het containerpark te brengen . Hoeveel mag je per rit meebrengen? Hoe dien je de inhoud vanuit de aanhangwagen in de voorziene container te verleggen, enzovoort. Wie niet in staat is om zelf alles af te voeren, kan ook een erkende firma inschakelen om thuis een container af te zetten.
Nog meer weten over de asbestproblematiek? Je vindt al heel wat terug op onze website. Raadpleeg ook de website van OVAM voor meer advies.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.