Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

Maak je eigen acculaadstation

Een schap aan de muur waar je altijd je accutools in terug kan vinden, terwijl je er de batterijen ook kan opladen. Dat is wat de tooldokter deze keer in petto voor je heeft!

Meer weten over

ATELIER & WERKPLAATS

Transciptie 

De Tooldokter brengt je nieuwe inspiratie voor je atelier: opbergruimte waar je tal van accugereedschap in kwijt kan, mét plaats om er je lege batterijen aan op te laden.


De keuze voor ons werkstuk valt op MDF ; het is goedkoop en je kan er makkelijk mee werken, maar kijk uiteraard of je geen resthout hebt liggen. Gebruik naar goeie gewoonte een bouwplan. Van dit model vind je er uiteraard een op onze website.
Eerst komen de zijkanten van de kastruimte aanbod: zet de maten over. Het komt erop neer dat de legplanken in elke zijwand ingewerkt zit: je tekent hier dus de kopse kanten af van de toekomstige legplanken. Kopieer de maten bij de andere zijwand. Trek de lijnen door met je winkelhaak. Zorg altijd dat je al van in het begin bij het klussen ‘proper’ werkt om foutmarges te vermijden. Als je nu al niet mooi haaks werkt, zal je nooit een mooi resultaat bekomen. De zijwand krijgt later ook nog een schuine zijde mee, zodat de legplanken van breed naar minder breed uitlopen. Die schuine zijde zet je nog even over. Teken de punten af, en verbind ze met elkaar. Herhaal voor de andere wand.

 

 


Tijd om de groeven uit te werken in elke zijwand. Je zou een bovenfrees kunnen gebruiken, maar met een tafelzaagmachine lukt dat ook. Als diepte nemen we de helft van de dikte van het MDF.
Stel de hoogte van het zaagblad in. Duid aan de kopse kanten nog even waar de markeringen uitkomen zodat je een betere richtlijn hebt tijdens het zagen. Zo heb je een beter zicht op de breedte van de groef die je nog moet uitwerken. Leg het MDF klaar, maar denk ook aan je veiligheid! Starten doe je pas met je gehoorbescherming en veiligheidsbril op. Het is nu de bedoeling om zaagsnede per zaagsnede de groef uit te werken. Benieuwd trouwens hoe je deze zaagslede maakt? Bekijk de aflevering op onze website en ga zelf aan de slag met ons bouwplan. Ga systematisch te werk, maar stop op tijd zodat je de groef niet onnodig te breed maakt dan nodig. Controleer daarom al eens met een rest MDF om te kijken of de groef al op maat is. Ga zo door tot alle groeven van beide zijwanden zijn afgewerkt.


Met de bijgeleverde geleider van de tafelzaagmachine, ondersteun je het werkstuk om de schuine markering uit te zagen. Positioneer daarbij de zijwand zo dat je de afgetekende lijn netjes volgt. Zodra je beide wanden op maat hebt gemaakt. Als je later frontaal op de kast kijkt, moeten de zichtbare kopse kanten nog een schuine kant meekrijgen om uit te komen met de schuine zijwand. Pas in elkaar, en teken af. Stel het zaagblad in op de juiste hoek, en zaag plank per plank uit. Werk veilig! Hou ruim afstand met je handen tot het zaagblad, en draag geen ringen of armbanden en zorg dat je geen loshangende kledij draagt. Kortom, niets waardoor je vast kan komen te zitten in het draaiende zaagblad. Het zaagwerk is af. Dit is wat we er al van kunnen maken; de legplanken schuiven mooi ineen met de zijwanden.
De onderste legplanken dien je nog aan te passen met enkele inkepingen op maat van je toestellen, zodat je die er in kan vasthaken.
Neem de maten op van het gedeelte van je accugereedschap dat je zal inhaken. Neem het niet te nauw, en niet te ruim. Verdeel de maten over de legplank. Duid ook aan tot hoe ver de inkeping mag komen. Trek de lijnen door, en duid aan welk gedeelte weg mag. Zo zal je straks niet missen bij het zagen. Pak er gerust nog enkele andere toestellen bij.
Leg de legplank onder een stuk afvalhout want je mag nu eerst de ronding uitboren met een potboor. Klem alles goed vast uiteraard. De onderliggende plank beschermt het tafelblad van je werktafel, en zorgt ook voor een mooiere boring bij het uitkomen aan de onderkant van je werkstuk; het zal aan de randen minder rafelen dan. Werk alle rondingen uit met een potboor van de juiste diameter. Je creëert heel wat stof. Bescherm je luchtwegen en sinussen tegen dit gevaarlijke stof met een gepast stofmasker. Verwijder meteen al het stof. Het liefst met een bouwstofzuiger; mocht je het willen vegen met stoffer en blik doe je alleen maar extra stof opdwarrelen. Klem het werkstuk opnieuw vast. Deze keer om de rest van de inkepingen uit te werken met de decoupeerzaag. Denk opnieuw aan je PBM’s, en hou je steunhand uit de buur van het zaagblad. Na het zaagwerk, breek je nog de scherpe randen met een halfronde vijl. De platte kant gebruik je voor de rechte stukken, de halfronde kant is handig om de rondig te volgen.


Tijd om de onderdelen aan elkaar te monteren. Leg de zijwand op afvalhout en boor gaten voor in elke groef. Boor helemaal door het MDF van je werkstuk. Als je dan het werkstuk omdraait, zie je de gaten zitten. Werk die gaten nog wat extra bij met een soevereinboor.

 


Op die manier zullen de schroeven straks na montage mooi verzonken zitten. Breng houtlijm aan. Pas de legplanken in de groveven. Eens je de puzzel af hebt, kan alles aan elkaar schroeven. Lijmklemmen zijn niet nodig tijdens het drogen van de lijm omdat de schroeven alle onderdelen tegen elkaar trekken. Herhaal aan de andere zijde. Stel dat je niet wil schroeven, dan kan je evengoed alles monteren met nagels zonder kop. Let er dan wel op dat je een aantal nagels tegenovergesteld schuin inklopt: zo zit de constructie steviger ineen. Om de kast straks aan de muur te kunnen bevestigen, komt er nog een rugpaneel in. Breng houtlijm aan op de kopse kanten. Pas het paneel in. Boor enkele gaten voor. Je werkt hier dicht op de rand. Voorboren vermindert het risico op splijten. Schroef stevig vast.


De bijgeleverde oplader van de accu-toestellen, krijgt nog een plaats. Monteren lukt gewoon door de oplader te haken aan enkele schroeven. Teken af en schroef zo vast dat de schroef nog wat uitsteekt. Lijn uit waar de andere schroef moet komen. Controleer of de oplader goed vastzit, regel bij indien nodig. Zodra je enkele pluggen in de muur hebt bevestigd, kan je de kast ophangen door te schroeven via het rugpaneel. De klus is daarmee af! Berg meteen al je materiaal op. Wedden dat je niet meer zonder kan? Controleer bovendien regelmatig je accu’s en batterijen van andere toestellen en verzamel ze bijeen. Denk er aan dat je batterijen van gereedschappen – net zoals andere batterijen – binnenbrengt in het recyclagepark, of een ander inzamelpunt voor lege batterijen. De batterijen bevatten veel kostbare grondstoffen. Door ze te laten recycleren kunnen die grondstoffen gebruikt worden om nieuwe dingen te maken. Op die manier werken we aan een circulaire economie; onderdelen hergebruiken omdat ze nog steeds waardevol zijn.
Nieuwsgierig naar meer projecten van de Tooldokter? Surf dan meteen naar onze website, en vind er telkens de bouwprojecten terug van elke klus. Bedankt voor het kijken, en tot de volgende aflevering!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

School TV

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.