Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe je badkamer volledig renoveren

Je badkamer is een belangrijke factor voor het comfort van je woning. Daarom vernieuw je die het best af en toe, zo geniet je van meer comfort en luxe. Hoe je met een minimale inspanning een maximale verandering kan doen, zie je in deze video.

Transciptie 

Presentatie (Een badkamer is een complexe ruimte en daarom is het belangrijk om alles op voorhand te kiezen. Zo kan je de nutsleidingen op de juiste plaats voorzien. Hier is dat al gebeurd en kunnen we jullie de plaatsing van deze badkamer komen.)


Starten doen we met het plaatsen van de vloer. Het gaat hier om een natte ruimte dus kiezen we voor vinyl. Die werkt niet bij een veranderende luchtvochtigheid, én je kan hem waterdicht afwerken.


Presentatie (De LVT vloer, die ligt hier nu al 48 uur te acclimatiseren. Hij kan dus nu geplaatst worden. Het eerste werk dat is normaal het plaatsen van de ondervloer maar hier is dat niet nodig want die hangt al aan de onderkant van de tegels. Het is wel belangrijk dat je de ruimte eerst goed proper maakt).
Veeg met een zachte borstel het stof en vuil weg. Vuil dat blijft liggen onder je vloer kan voor oneffenheden zorgen. We maken dus dat alles proper is. Met de stofzuiger kan je de laatste resten stof verwijderen.


Voor je begint, meet je het best de ruimte nog even op. Zo kan je nagaan of je met een volle rij kan beginnen. In ons geval is dit niet zo. Controleer ook of de vloer vlak genoeg is. Je mag niet meer dan 3 millimeter speling hebben per lopende meter.


Als de vloer vlak is, kan je beginnen met de plaatsing maar lees hierbij goed de instructies na. Starten doe je altijd links en wij hebben hierdoor meteen een eerste obstakel, het toilet. Om de planken op maat de maken, duidden we aan hoe breed deze mogen zijn. Die maat trekken we door over de volledige tegel. Daarna duidden we aan waar de uitsparing van het toilet komt.


De panelen kan je op maat zagen met een decoupeerzaag. Door duidelijk aan te duidden wat weg mag, ben je zeker dat je geen fouten zal maken.


Met de eerste panelen op maat, kunnen we de vloer verder plaatsen. We doen dit nog niet meteen tegen de muur en werken tot het volgende obstakel, de deur. Om een aansluiting met de vloer in de gang te verzekeren moeten we hier minder wegnemen. Ook die maten tekenen we uit op de panelen waarna we ze op maat kunnen zagen.


Als de eerste rij geplaatst is, leg je meteen de tweede rij. Schuif het paneel daarvoor eerst onder een lichte hoek in de vorige rij. Pas dan sluit je het aan met dat ervoor. Let er hierbij op dat alle naden goed in elkaar klikken. Klop ze zachtjes vast met je vuist of met behulp van een rubberen hamer. Het is belangrijk dat deze eerste twee rijen perfect liggen. Als je zeker bent dat dit zo is, schuif je de rijen op hun plaats. Respecteer daarbij de uitzetvoeg van minimum 8 millimeter. Je kan hiervoor kaleerblokjes gebruiken.


Aan het einde van onze tweede rij moet er een stuk op maat gemaakt worden. Meet eerst op hoe breed dit moet zijn. Zet deze maat over op je paneel. Je kan je paneel ook op maat maken door met een scherp mes langs een regel te snijden. Breek het paneel dan langs de snijlijn en snij de ondervloer door. Ook dit stuk kan dan op zijn plaats.


We werken hier in halfsteens verband. Hiervoor moet je aan het begin wel telkens het stuk op maat maken. De korte naden moeten gelijk lopen. Omdat de ondervloer hier op de vinylpanelen zit, kan je heel snel werken. Let er enkel op dat je de panelen goed op hun plaats klikt zodat de naden perfect aansluiten.


Aan het einde van de rij hebben we opnieuw wat aanpassingswerk door de badkuip. Leg je paneel gelijk met de vorige rij en gebruik een reststuk om de maten uit te zetten. Leg dit reststuk tot tegen de muur en de badkuip. Door aan te duidden tot waar dit reststuk komt, weet je meteen waar je je paneel op maat zal moeten snijden.


Zaag eerst met de handzaag de dwarslijn door. Vervolgens kan je met je snijmes de rechte stukken op maat maken. Klik vervolgens het paneel op zijn plaats.


Presentatie (Een LVT vloer kan je heel gemakkelijk op maat maken met een breekmes. Na het snijden, breek je hem gewoon in twee. Maar als het stuk te klein is of de vorm te moeilijk, kan je het ook op maat maken met elektrisch gereedschap dat je gebruikt voor hout. Dus een handzaag of een decoupeerzaag. Na het breken gewoon nog even de ondervloer doorsnijden en op zijn plaats klikken.)
Op die manier kan je het laatst stuk van je vloer afwerken.


De volgende stap is het toilet. De onderdelen van het inbouwreservoir gaan we eerst monteren. Om makkelijk te werken kan je alle elementen uit de verpakking halen en sorteren. Neem er ook de handleiding bij, zodat je deze goed kan volgen.


Monteer eerst de steunen voor het inbouwreservoir. Schuif de delen in elkaar en maak vast met de gepaste bouten en rondellen. Span deze voldoende aan met behulp van een ringsteeksleutel. Let er uiteraard op dat je alles op de juiste plaats monteert en dat het goed vast zit.


Eens je het kader in elkaar hebt gestoken, kan je beginnen aan het reservoir. We klikken twee witten steunen in de zijkanten in. Hiermee kan je het reservoir aan het kader bevestigen. Klik het reservoir voorzichtig in de steunen en schroef vervolgens alles goed vast op de aangegeven manier.


Onderaan het kader kunnen de beschermende doppen weg. We lossen het onderste element van de poten wat met een ringsteeksleutel. Hierop kunnen we dan een montagebeugel bevestigen.


De veiligheid uit het reservoir mag weg zodat we er de leidingen kunnen monteren. Schroef eerst het kraantje op de flexibele leiding en bevestig dan de leiding in het reservoir. Dek alles voorlopig af met de beschermende kap. Schroef nog de twee draadstangen waaraan het toilet zal gemonteerd worden vast en schuif er ook de beschermende buisjes over.


Tijd om het inbouwsas te monteren aan de muur. Positioneer eerst alles op de juiste plaats en controleer of de afvoerbuis kan geplaatst worden. Zorg dat alles loodrecht staat en op eenzelfde afstand van de muur. Kleur daarna je schroefgaten op de vloer in met potlood. Verwijder het reservoir en boor de gaten voor.


Plaats het sas terug en controleer opnieuw of alles correct staat. Daarna kan je gaan vastmaken met bouten en rondellen.


Om de afvoerbuis op zijn plaats te houden, plaats je er de voorziene beugels rond. Die klik je ook vast in het kader.


Het kader moet nu nog op de juiste hoogte en waterpas gezet worden. Schroef de bouten onderaan bij het uitschuifbaar gedeelte los en pas de hoogte aan tot je op het juiste punt komt. Span daarna terug alles aan met je ringsteeksleutel. Controleer of je overal de juiste maten hebt en of je loodrecht werkt.


Nu kan je ook bovenaan het toilet monteren. Plaats daarvoor de gemonteerde beugels op hun plaats. Zet er de clip op en span de schroefdraad aan om het kader op de juiste afstand van je muur te zetten. Controleer met de waterpas of je loodrecht werkt en span de binnenste moer aan tot het geheel vastgeklemt is. Tik daarna nog de veiligheidsklem vast.


Boor je gaten voor in de muur. Plaats de pluggen en tik ze eventueel met een hamer op hun plaats. Controleer of de montagebeugels waterpas zijn en schroef ze vervolgens vast met de voorziene bouten en rondellen. Controleer als laatste nogmaals of alles waterpas en loodrecht is.


Verwijder de beschermende kap van je reservoir. Draai het kraantje terug los en neem er de buis van je watertoevoer bij. Snij deze op maat met een buizensnijder. Gebruik vervolgens een calibrator om je buis terug rond te maken. Met een plooiveer kan je de aanvoerbuis nog op de juiste hoogte plooien.


Schuif de moer en aansluitring over de buis en plaats dan je montageknie. Schuif alle onderdelen in elkaar en schroef vast. Met een Engelse sleutel kan je de moer goed aanspannen. Deze koppeling moet binnenkomen via je reservoir. Duw het dus op de juiste plaats en schroef er vervolgens het kraantje van je inbouwsas op. Draai goed vast met een steeksleutel en koppel de flexibel er aan vast. Spoel de leiding even voor je alles definitief aansluit. Vang het stromende water op in een emmer. Verbindt vervolgens de flexibel met je reservoir.


Het inbouwsas is af maar dit zal worden weggewerkt met groene, vochtbestendige MDF panelen. Neem daarvoor eerst alle maten en teken die uit op een kladpapier.


Zet de maten vervolgens uit op je MDF paneel. Met je cirkelzaag kan je dan alles op maat zagen. Meet eerst nog even de afstand tussen het zaagblad en de zool van je zaag op. Teken die afstand uit naast je zaaglijn en klem er een regel op vast. Zo heb je een geleider waarlangs je dan de plank mooi recht kan zagen.


Als alle planken op maat zijn, monteren we de delen met schroeven aan elkaar. Om splijten te voorkomen boor je wel eerst je panelen voor. Daarna kan je ze vastschroeven.


Bij het vorenste paneel moeten we nog een uitsparing maken waar verwarmingsbuizen lopen. Dat doen we met een decoupeerzaag.


Als alles past, haal je de omkasting nog even weg om plaats te maken voor het opmeten van de nutsleidingen van je toilet. Zet met wat siliconespray alvast de bocht op de leiding van het reservoir.


Presentatie (In de bekleding die rond het inbouwsas komt, moet ik wel twee grote gaten maken. Het is belangrijk om die goed op te meten. Dus één groot gat onderaan voor de bevestiging, de toevoer en de afvoer van het water en bovenaan ook één voor de bediening.
Meet eerst op op welke hoogte je de gaten zal moeten maken en teken dit uit op een kladpapier. Meet dan ook de breedtes op van de verschillende elementen. Aan de hand van die maten kan je op het kader uittekenen waar je uitsparingen zal moeten maken. De ronde vormen kan je met de hand uittekenen. Boor eerst een gat in de uitsparing waarin je het zaagblad van je decoupeerzaag kan plaatsen. Volg vervolgens je uitgetekende lijn met je zaag om de volledige uitsparing te maken. Controleer of alles past door de omkasting op zijn plaats te schuiven. Verwijder dan het kader en voorzie voldoende lijm op je inbouwsas. Zet je omkasting terug, zorg dat alles goed staat en druk goed aan. Voorzie wat kalleerblokjes zodat je omkasting los staat van de vloer en dus geen water kan opzuigen. Bevestig daarna nog de draadstangen voor het toilet.


De vloer is af en de voorbereidingen voor het toilet zijn getroffen. In het volgende deel gaan we de douchebak en douchebekleding installeren en monteren we ook de wastafel.

In dit deel beginnen we met de douchebak. Die wordt op de vloer geplaatst. Neem de douchebak uit de verpakking en controleer hem op fouten en krassen. Als de bak geïnstalleerd is, kan je hem namelijk moeilijk vervangen.
De plaats van de sifon moet je ook al vooraf weten. Tot daar moet je ongeveer de leidingen leggen. De afmetingen staan in de technische fiche die bij de douchebak zit. Het onderste deel van de sifon moet je aansluiten voor je de douchebak plaatst. Meet af waar die moet komen. Hier moeten we nog een klein stukje van de sifon afdoen zodat hij past. Met een haakse slijper, waar je een dun metaalblad op zet, kan je het pvc gemakkelijk inkorten. Schuin de rand nog een beetje af. Dat maakt de montage zo meteen iets gemakkelijker.
Doe wat glijmiddel aan de leiding. Zo monteert hij vlot. Gebruik hiervoor een speciaal sanitair glijmiddel of siliconespray. Zo weet je zeker dat je de rubberen dichting niet beschadigt.


Een douchebak moet altijd waterpas staan. Doe je dat niet? Dan is er het risico dat er water blijft staan in je douchebak. Daarom passen we de douchebak vooraf al eens uit. Met wat kaleerblokjes zorg je er voor dat je basis vlak ligt. We plaatsen de douchebak hier nog een beetje hoger. We kunnen de sifon niet laag genoeg steken omwille van de balken.
We lijmen alles vast zodat de kaleerblokjes niet verschuiven tijdens de montage. Met enkele dotten lijm onder de douchebak zorg je er ook voor dat de douchebak straks blijft liggen.
Dan leg je de douchebak op zijn plaats. Lijm hem vast aan de zijkant met polymeerkit. Laat de beschermfolie nog op de douchebak liggen voor de rest van de werken. Zo heb je minder kans op beschadiging. Want nu de douchebak vastgelijmd is, kan je hem moeilijk nog vervangen.
Je kan dan de bekleding rond de douche plaatsen. Maak eerst het hoekprofiel op maat in de hoogte. Dat doe je gemakkelijk met een haakse slijper. We werken met panelen uit één stuk. Deze moet je nog wel op maat maken, zowel in de hoogte als in de breedte. Doe eerst een stuk af van de hoogte. Dat gaat het gemakkelijkst met een cirkelzaag. Monteer je langsgeleider op de zaag. Zo blijf je recht met de rand van je paneel. Pas het paneel vooraf eens. We willen dat het hier gelijk komt met de rand van de douchebak. In de breedte kort je het paneel op dezelfde manier in.


De spuitmond zit bij de lijm en zorgt er voor dat je voldoende lijm verdeelt over het paneel. Zo blijft het vast hangen tegen de muur. Plaats het paneel dan in het hoekprofiel. Je zal een beetje moeten schuiven. Je kan eventueel met een rubberen hamer zachtjes het paneel op zijn plaats tikken.
Het paneel is gemaakt uit sterke laminaat waar een waterdichte composiet toplaag op is gelijmd. Deze bovenste laag is waterdicht en slijtvast. Omdat het paneel uit een stuk bestaat en geen naden heeft, is er minder kans dat er water achter het paneel komt.
Met één paneel op zijn plaats, kan je het andere dan plaatsen. Hier moet je nog wel openingen maken om de douchekraan door te steken. Dat doe je op de plaats waar de leidingen zitten. Plaats een klokboor op je schroefboormachine en boor de gaten.
Met de polymeerlijm kleef je het andere paneel dan ook aan de muur.
Om de wand rond de douche nog af te werken, plaatsen we een hoekprofiel aan de rand. Deze werkt de zijkant netjes af.
De bekleding rond de douche staat er, we kunnen de douchekraan monteren. Monteer de douchekraan eerst zonder de dichting. Eerst plaats je de s-koppelingen. Meet of de koppelingen voldoende diep zitten. In de technische fiche vind je de maten.
Plaats dan de douchekraan zelf. Dat is het gemakkelijkst om de kraan waterpas te zetten. Je hoeft de kraan dus nog niet helemaal vast te draaien. Zorg dat je ze nog wat kan bewegen.
Staat de kraan goed? Duidt dan op de wand en op de s-koppeling aan waar ze moeten steken. Draai de koppelingen terug uit en tel hoeveel toeren je ze moet draaien. Doe dichtingskoord aan de koppeling en draai ze terug in. Je zal deze keer een waterpomptang nodig hebben om ze voldoende in te draaien. Zorg dat je het juiste aantal toeren draait en dat je markeringen gelijk komen te staan. Spoel nu de leidingen voor je de kraan monteert. Vergeet niet om de rozetten te monteren voor je de de kraan zelf monteert. Draai de kraan dan vast op de s-koppelingen. Gebruik hiervoor terug je waterpomptang. Om te voorkomen dat je je kraan beschadigt, kan je een doek steken tussen de kraan en je tang.


Om de glijstang te monteren, moet je hem eerst plaatsen. Doe wat glijmiddel aan de rubberen dichting, zo monteer je de stang vlotter en beschadig je de rubbers niet. Het glijmiddel is meegeleverd bij de kraan.
Zorg er voor dat de stang waterpas staat en duidt aan waar je hem zal bevestigen. Boor even voor en monteer. Je kan deze rechtstreeks in het composiet paneel schroeven als je wil.
Monteer dan de glijstang. Kijk nog even of die waterpas staat en draai achteraan de borgschroef aan.
Het tweede deel van de leiding kan je dan ook plaatsen. Vergeet geen glijmiddel aan de rubberen dichting te doen voor een vlotte montage. Ook hier is er achteraan een borgschroef die de twee delen in elkaar vast zet. De douchekop zelf draai je er op. Vergeet niet de dichtingsringen te plaatsen, zodat er geen water langs de zijkant van je douchekop komt.
De regendouche is volledig geïnstalleerd, maar er is nog een aparte handdouche voorzien. Deze wordt met een flexibel aangesloten. De kleine dichting sluit je aan aan de kraan, op de grotere dichting sluit je de handdouche aan. Zo blijft de handdouche gemakkelijk zitten in de houder aan de glijstang.


We plaatsen een hangmeubel in de badkamer. Monteer de bevestigingshaken aan de muur met pluggen en schroeven.
Draai de bevestigingen dan volledig los en hang het meubel aan de haken. Kijk even of het waterpas hangt. Je kan nog kleine aanpassingen doen met de bevestigingen.
Op het badkamermeubel komt een blad te liggen. Daar moet je nog doorvoeren maken voor de afvoer en voor de montage van de wastafels en de kraan.
Duidt eerst aan waar de wastafels komen. We plaatsen ze in het midden van het blad. De kraan kan er niet achter, dus zetten we ze wat meer in het midden. Duidt even aan waar de rand van de wastafel komt langs de achterkant en langs de binnenkant. Trek op de snijlijn een lijn naar het midden van de wastafel. Duidt ook op die lijn de rand van de wastafel aan. In het midden tussen die twee punten komt de opening voor onze kraan.
Boor de gaten eerst in met een houtboor. Deze heeft een scherpe punt, waardoor je je boorpunt precies kan bepalen. Je kan meteen ook al de gaten boren voor de bevestiging van de wastafel. De groteren openingen maken we met een klokboor. Boor die gaten in twee keer door. Boor eerst alle gaten langs de ene zijde. Dan draai je het blad om en boor je de gaten door langs de andere kant. Op die manier vermijd je dat er plots teveel materiaal loskomt en dat je toplaag geschonden wordt.
Monteer al zoveel als mogelijk voor je het blad op het meubel zet. Eerst monteren we de wastafels. Die zet je vast met draadstangen. Schroef ze in de wastafel. Ook de afvoerplug kan je al vast maken in de wastafel. Als je die connecties gemaakt hebt, kan je de wastafel monteren en vast schroeven op het blad.


De kraan zet je onderaan vast aan de de draadstang. Vergeet de rubbers niet tussen de verbindingen te steken. Deze beschermen je blad.
Aan de afvoerplug kan je dan de sifon al aansluiten. Bovenop de aansluiting leg je nog een rubberen dichting. Deze dient hier om de connectie waterdicht te maken.
Met alle werken gedaan kan je het blad dan op zijn plaats leggen en de aansluitingen maken.
In het volgende deel pakken we de badkamer verder aan. We voorzien nog bekleding rond het bad en rond het toilet. Daarna kunnen we het toilet afwerken. We plaatsen het porselein, de zitting en de drukknop.

De vernieuwing van de badkamer is al een flink eind op weg. De vinylvloer is al gelegd en het frame van het toilet is geplaatst. Het frame werd ook al bekleed met MDF. We hebben de douchebak en de bekleding er rond geplaatst. Ook de douchekraan hebben we meteen gemonteerd. Het badkamermeubel hangt ook al op zijn plaats.


Nu stappen we over naar wat de grootste visuele verandering gaat zijn. We gaan de muren bekleden.
Eerst plaats je een begin- of eindprofiel. Dat bestaat uit twee delen. Enkel het achterste deel moet je nu al plaatsen. Het andere deel klik je er later op.
Met de polymeerlijm die bij de panelen wordt verkocht zet je het profiel vast.
Met het achterste deel van de profielen op hun plaats, kan je dan de panelen zelf beginnen plaatsen.
Je kan kiezen om de panelen horizontaal of verticaal te plaatsen. Let er wel op dat je de panelen telkens met de tand naar boven plaatst. Zo vermijd je dat er water in de groef komt en achter de panelen sijpelt.
Hou aan de zijkanten steeds een kleine uitzetvoeg. Die zorgt er voor dat de panelen wat kunnen uitzetten en inkrimpen, als het wat kouder of warmer is in de badkamer.
De panelen lijm je in aan de achterkant. Je doet dat het best in een ril die over het paneel loopt. Kleef de panelen dan tegen de muur.
De panelen kan je gemakkelijk op maat maken met een breekmes of met een tapijtmes. Je moet gewoon maar snijden op de juiste lengte en het paneel breken.
Rond de badkraan moet je natuurlijk een opening voorzien waardoor de aanvoer van het water worden geleid. Met een klokboor en een schroefboormachine kan je dit snel en mooi doen.
Voorzie rond de openingen wat extra lijm. Deze polymeerkit zal, als hij hard is, ook het water tegen houden.


Zolang de lijm nog niet volledig droog is, kan je de positie van de panelen nog een beetje aanpassen.
Het laatste paneel zal je ook in de breedte op maat moeten maken.
Is je muur klaar? Dan kan je het profiel afdekken. Het profiel zal de uitzetvoeg verbergen.
Ook rond het bad plaatsen we dezelfde panelen. Op de binnenhoek en de buitenhoek plaats je eerst een hoekprofiel. Net als bij het beginprofiel bestaat dat uit twee delen. Eerst plaats je de het deel langs de binnenkant.
Plaats dan de panelen er op. Zorg er voor dat ze aansluiten aan de bovenkant van het bad. Voorlopig kan je ze laten rusten op kaleerblokjes tot de lijm droog is. Zo zakken ze niet.
Ook rond het toilet bekleden we de MDF met de panelen. Hier moeten we wel wat aandacht besteden aan de hoek van de profielen. Aan de hoek van het toilet komen namelijk drie hoeken samen. Daarom snijden we eerst het profiel van de hoek op vijfenveertig graden. Die hoek kan je afmeten door de breedte van het profiel over te zetten in de lengte. Met een haakse slijper kan je het profiel dan afzagen. Maak pas als je een goede hoek hebt de rest van het profiel op maat.
Neem de profielen uit elkaar en kijk eens of alles mooi aansluit voor je de profielen vast lijmt. Dat kan je doen met dezelfde lijm als de panelen. Maak dat de hoek mooi aansluit als je de hoekprofielen plaatst.
Je kan dan de panelen vast lijmen. Breng montagelijm aan aan de achterkant van de panelen en kleef ze op hun plaats. Vergeet niet dat je de openingen moet maken om de afvoer en aanvoer van het toiletwater te voerzien, en een opening voor de drukknop. Met een decoupeerzaag kan je deze openingen gemakkelijk maken.
Steek telkens ook kaleerblokjes onder de panelen. Zo zorg je er voor dat de panelen niet zakken voor de lijm is gedroogd. Als de panelen allemaal zijn vastgelijmd, kan je de hoekprofielen afdekken.


Met alle panelen op hun plaats, kan je de plinten plaatsen. Deze gaan meteen ook de uitzetvoeg van de panelen verbergen onderaan.
Eerst meet je alle lengtes van de plinten op. Met een afkortzaag maak je ze dan op lengte. De hoeken maak je natuurlijk in verstek. Zo zie je geen zijkanten van de plint.
Met enkele dotten lijm kan je dan de plinten vast lijmen.
Pas als de plinten staan, maak je hier de buitenkant van hoekprofielen van de panelen op maat. Je kan ze dan in elkaar klikken, zodat de uitzetvoeg van de panelen ook verborgen is.

 


Daarvoor steek je de buizen in de opening waar ze moeten komen. Gebruik wat glijmiddel zodat je ze er gemakkelijk in en uit krijgt. Met wat tape duidt je dan de voorkant van de bekleding aan.
Neem nu het toilet zelf er bij en steek de leiding ook hierin. Duid de achterkant van het toilet aan. Het verschil tussen de twee uiteindes van de tape moet je er af doen. Meet dus even de afstand van begin tot eind. Die maat moet er achteraan af, dus duidt de maat even aan. Met je haakse slijper kan je de leiding dan inkorten. Schuin de rand een beetje af zodat straks de montage nog vlot verloopt.
Voor de afvoer doe je normaal gezien net hetzelfde, maar in ons geval moet er van de afvoer niets afgenomen worden.
Plaats de draadstangen. In de handleiding van je toilet staat hoe ver ze moeten uitsteken vanaf de bekleding.
Dan monteer je alle leidingen. Doe weer wat glijmiddel aan de verbindingen. Gebruik een speciaal sanitair glijmiddel of siliconespray. Zo beschadig je de rubberen verbinding niet. Hang het toilet dan op zijn plaats.
Gebruik de moeren om het toilet vast te zetten. Vergeet niet om tussen het toilet en de moeren de kunststof bescherming te steken.
Het toilet is niet compleet zonder de bril. Deze word met een aanpasbaar systeem op het toilet gemonteerd.
Plaats de verbindingen in de openingen, maar schroef ze nog niet volledig vast. Monteer dan de zitting. Nu kan je de positie van de zitting nog wat aanpassen, zodat die mooi gelijk komt te liggen met de rand van het toilet. Als die mooi gelijk ligt, schroef je de bevestiging volledig vast.
Het toilet is volledig geïnstalleerd, we moeten het enkel nog kunnen bedienen. Snij de plaats waar de drukknop moet komen gelijk af met de bekleding.
Plaats eerst de montageplaat voor de drukknop. Deze schroef je vast in het frame. Er zijn daarvoor openingen voorzien. Kijk even of ze mooi recht hangt.
Het systeem werkt op luchtdruk. Je moet dus enkel de leiding aansluiten op de drukknop en ze zal werken. Vergeet niet om de kraan in het inbouwframe nog open te zetten zodat de jachtbak volloopt met water.
De drukknop zelf installeren doe je door ze er simpelweg op te klikken.
In het volgende deel werken we de badkamer verder af. Het grootste werk zit er op, maar er zijn nog enkele belangrijke taken die we moeten doen. Zo moet de badkraan nog geïnstalleerd worden. Ook plaatsen we nog een glazen douchewand, zodat het water niet alle richtingen uit gaat. We gaan de badkamer ook verwarmen met infrarood. We plaatsen een infraroodspiegel om hiervoor te zorgen.

Ondertussen is de badkamer bijna af. We legden een nieuwe vinylvloer. Het inbouwtoilet werd geïnstalleerd en voorzien van een bekleding. Ook de wastafel is aan de muur gemonteerd. De douchebak werd geplaatst en de wanden werden voorzien van waterdichte composietpanelen. Achter het bad plaatsten we dezelfde wandbekleding in pvc als rond het toilet.


In dit laatste deel gaan we verder met de afwerking. De douchebak wordt afgewerkt, de naden afgekit en we voorzien een glazen douchewand. Het bad krijgt een nieuwe kraan en bij de wastafel installeren we een infraroodspiegel. Als laatste voorzien we de badkamer van de nodige accessoires.


Beginnen doen we met de afwerking van de douchebak. Deze hebben we op een verhoog geplaatst. Om dit nu mooi af te werken plaatsen we er een afwerklat in PVC rond. Met een bunzenbrander of heteluchtpistool verwarm je de strook op de plek waar je hem wil plooien. Om hem vervolgens in de juiste hoek te vormen duwen we er houten blokjes tegen terwijl de strook afkoelt. Met wat montagelijm kleven we de strook dan vast aan de douchebak.


Op de rand van de douchebak, komt er een glazen wand. Dit is een grote klus en dus zorgen we dat we precies weten wat er moet gebeuren.


Tegen de zijwand komt er een steunprofiel. Controleer bij het plaatsen hiervan voldoende met je waterpas of je profiel loodrecht staat. Kleur het schroefgat in en neem het profiel weg. Boor nu de gaten voor in het wandpaneel. Schroef daarna het profiel vast met behulp van de bijgeleverde schroeven. Schroef eerst bovenaan en onderaan vast. Plaats dan je andere schroeven en span ze voorzichtig aan.


Onder de wand leg je enkele doorzichtige afstandshouders. Die zullen bewegingen van de douchebak opvangen waardoor de glazen wand niet onder spanning komt te staan.


Nu kan de wand zelf op zijn plaats. Die bestaat uit glas en dus ben je beter voorzichtig. Plaats de glasplaat met twee personen en gebruik eventueel glasdragers om voldoende grip te hebben tijdens het dragen. Die hebben twee zuignappen die je kan vastmaken aan het glas met behulp van hendels.


Zet de glasplaat voorzichtig op de douchebak en schuif hem langzaam in het profiel.


Het glas kan je vastzetten met behulp van de bijgeleverde beugel. Schroef die open. Plaats de montagebeugel tegen de muur en teken af waar je zal moeten voorboren. Je kan je waterpas op de beugel plaatsen om zeker te zijn dat deze pas hangt.


Boor nu voor in de douchewand en bevestig dan de beugel aan de muur met de bijgeleverde schroeven.


Plaats het tweede deel van de beugel op je montagebeugel en schroef alles aan elkaar vast. Klik het afdekprofiel over de montagebeugel om de schroeven te verbergen. Span nu nog de glasklem aan met een imbussleutel zodat je glas stevig vastzit.


Nu de douche volledig af is kan je de voorlopig dop op de afvoer losmaken en het afvoerputje van de douche installeren. Haal nog de beschermende plastiek weg van je douchebak en snij de doorzichtige strookjes onderaan je glazenwand op maat.


We maken alle naden van de douchebak waterdicht door deze te kitten met een geschikte silicone voor sanitair. Eerst dichten we de naad tussen douchebak en wand. Daarna gaat ook de naad van het afwerkingsprofiel dicht. Op de naad van het glas plaatsen we doorzichtige kit. Na het kitten breng je afwerkzeep aan op de naden en op een vingernagel. Strijk vervolgens het teveel aan silicone weg met je nagel. De afwerkzeep zorgt ervoor dat dit makkelijk lukt en dat je silicone niet beschimmelt.


Het bad stond er reeds maar we voorzien deze nog van een nieuwe badkraan.


Schroef opnieuw eerst de s-koppelingen vast in de muur.


Presentatie (Aansluiting warm water zit altijd aan de linkerkant. Is dat bij een gewone mengkraan verkeerd? Dan is dat niet zo erg. De kraan zal nog altijd werken maar natuurlijk onthouden aan welke kant het warm water zit. Maar bij een thermostatische kraan is het belangrijk dat dat juist zit, want anders werkt de kraan niet.
Een thermostatische kraan zal je sneller en eenvoudiger van de juiste watertemperatuur voorzien, als je hem correct installeert.


Monteer voorlopig de kraan op de s-koppelingen. Positioneer deze bij tot je kraan waterpas staat. Markeer die positie dan op de koppeling en op de muur. Maak de kraan en de koppelingen los. Vergeet hierbij niet het aantal toeren te tellen. Voorzie dichtingskoord op de koppeling om deze waterdicht te maken. Schroef de koppeling terug en draai ze evenveel toeren rond als daarnet. Gebruik de waterpomptang om aan te spannen tot je markeringen gelijk komen. Meet nog even na of de koppelingen op de juiste afstand van de muur zitten. Bij je kraan zijn er instructies waarin de juiste afstand staat.


Zet even je leidingen open om deze te spoelen. Als dit in orde is kan je de twee afdekkappen op je koppeling schroeven zodat die verborgen zijn. Schroef daarna je kraan vast. Er zit een dichtingsring op de kraan, dus dichtingsdraad aan deze zijde van de schroefkoppeling is niet nodig. Span om beurten de moeren aan zodat die niet klemmen. Als je niet meer verder kan met de hand, kan je opnieuw een tang gebruiken. Plaats dan zeker een doek rond je kraanwerk. Zo beschadig je die niet.


Naast de kraan plaatsen we opnieuw een handdouche. Meet na op welke hoogte je die zal plaatsen zodat je gelijk komt met je kraan. Teken je boorgat af met behulp van het montageplaatje. Boor dan het gat voor. Schroef het montageplaatje en de bijbehorende afdichting vast aan de muur. Zet de houder van je handdouche vast over het montageplaatje met de voorziene schroef.


Neem er nog je handdouche bij en verbindt die met de flexibel en vervolgens ook met de kraan.


Boven de wastafel komt nog een spiegel met infraroodverwarming. Zet deze al op zijn plaats. In dit geval gaan we de verbinding rechtstreeks maken en knippen we het stopcontact weg. Vervolgens strippen we de isolatie van de kabel.


De kabels in de muur verbinden we met de ontvanger van de thermostaat. De witte draad is de ontvanger. Daarnaast heb je nog een fase, nulgeleider en schakeldraad. Die verbinden we via steekklemmen met de reeds voorziene kabels in de muur. Volg het schema dat bij de ontvanger zit.


Strip met een kabelstriptang eerst een centimeter van de isolatie rond de koperdraad weg en verbind vervolgens de kabels.


Bij de spiegel zit een mal voor het plaatsen van de schroeven. Plaats het blad waar je de spiegel wil hebben en kleef met dubbelzijdige tape aan de muur. Op de aangeduidde markeringen priem je het blad door om zo op de muur aan te duidden waar je moet boren. Het blad kan vervolgens aan de kant. Met een boor voorzie je op de aangegeven locaties een boorgat. Een stofzuiger zal boorstof opvangen en we dekken het nieuwe meubel ook af. In de boorgaten komen nu de pluggen en vervolgens de schroeven. Meet op hoe diep die moeten zitten.


Om de muur te beschermen zijn er vilten pads voorzien. Die kleef je achteraan de spiegel op de montagebeugel. Zet vervolgens de spiegel klaar om de kabels hiervan te kunnen verbinden met je ontvanger.


Presentatie (In de badkamer heb je natuurlijk ook een spiegel nodig. En door een spiegel te nemen met een geïntegreerde infraroodverwarming, kan je de ruimte niet alleen snel opwarmen, je hebt ook geen zichtbare verwarming en de spiegel kan ook niet aandampen.)
Verbind via de voorziene steekklemmen de kabels van de spiegel met de rest van je bekabeling. Dek het inbouwdoosje af en monteer de spiegel op de voorziene schroeven. Controleer goed of alles mooi waterpas staat.


De badkamer is in principe af maar we gaan nog een aantal accessoires monteren. Bij de douche komt een handdoekenrek. Om die op de hangen verwijder je de beschermende folie en maak je eerst de klemschroeven los van het montageplaatje met een imbusleutel. Plaats de stang op de muur en zorg dat deze waterpas hangt. Druk goed aan tegen de muur zodat de zelfklevende tape van de montageplaatjes goed aan de muur vastzit. Boor nu je schroefgaten voor in de muur in de voorziene uitsparingen van je montageplaatjes. Plaats de pluggen in je boorgat en schroef de montageplaatjes goed vast aan de muur. Plaats dan nog je handdoekenrek terug op de montageplaatjes en klem ze vast door de klemschroeven met een imbussleutel aan te draaien.


Ook aan het toilet komen wat accessoires. Eerst plaatsen we een toiletrolhouder. Je gaat daarbij op dezelfde manier te werk. Verwijder eerst de folie van het montageplaatje en kleef het op de juiste plaats. Boor de gaten voor en plaats een plug. Schroef dan vast met de schroeven en schuif je toiletrolhouder over het montageplaatje. Klem dan alles vast met de klemschroef onderaan.


Daarna plaatsen we op dezelfde manier nog een houder voor de toiletborstel en een handdoekenrek naast de wastafel en de badkamer is dan afgewerkt.


Presentatie (De badkamer is nu volledig gerenoveerd en door dit zelf te doen zal je er niet alleen langer maar ook meer plezier aan hebben. Wil….)

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.