Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe zelf kasten inbouwen

Een grote ingebouwde kast op maat heeft heel wat meer cachet dan een rijtje losse kasten. Wij tonen hoe je zelf basiskasten kan inbouwen.

Transciptie 

Je ziet, ik ben hier nog volop bezig met de inrichting. En waar ik van droom is om hier, van muur tot muur, een ingebouwde kast te hebben. Als ik de prijs bekijk om kasten op maat te laten maken, dan zou dat voor hier een droom kunnen blijven. Ik ga dus zelf de handen uit de mouwen moeten steken.
Nu, zelf van nul beginnen, van de plank, om zo te zeggen, dat kan zeker, op onze website vind je verschillende voorbeelden.

Ikzelf, ik maak het me iets gemakkelijker, ik begin met deze kasten. De bedoeling is om ze zo in te bouwen dat het lijkt alsof het kasten op maat zijn.
Ik ben aan het opmeten. Ik heb de hoogte nodig, en de breedte. En het is eigenlijk wel slim om de maten op verschillende plaatsen te meten.
366,6 da’s de totale breedte.

De kasten die ik gekozen heb, bestaan in maten van 80 en 40.

Ik heb gekozen om 4 kasten van 80 cm te nemen, en ééntje van 40.

In totaal is dat 360 centimeter. Da’s 5,8 over.

Dan zou ik, 6,6 gedeeld door 2 is, 3 komma 3 … Links en rechts drie komma drie centimeter naar binnen moeten komen.

Da‘s doenbaar hé.

 


Als je niet zoveel geluk hebt als ik, en je hebt bijvoorbeeld 15 cm over aan beide zijden, dan kan je een vaste afstand houden tussen de kasten, en de tussenruimte achteraf wegwerken met een lijstje.
Bij mij komen de kasten dus tegen elkaar. Ik ga ze verbinden met deze soort schroeven. Het zijn kastverbinders.

Kijk deze schroefdraad, past hier in. Met twee schroevendraaiers kan je ze dus aaneenzetten.

 


Maar daarvoor moet ik eerst boren. Ik doe dat in de gaten die al geboord zijn. Je ziet dit zijn hier gaten die vooraan wel geboord zijn, maar achteraan niet, die zijn dus niet bedoeld om hier een legplank te monteren.

 


Met deze schroeven trek je dus de kasten, van twee kanten tegen elkaar.
Ik ga de kasten ook vastmaken aan de muur. Daarvoor heb ik deze haken.
De openingen aan de zijkant ga ik afwerken met gemelamineerd hout. Dan lijkt het dat het meubel helemaal doorloopt.

Ik heb hier latten met de juiste afmetingen, even hoog als de kasten, en gezaagd met de juiste breedte.

 


Ik ga die planken vastlijmen. Dus daarvoor ga ik bevestigingsbalken vastmaken aan de zijkant.

 


Zorg dat de balken net genoeg naar binnen ligt.

Een klem erop tijdens het drogen.

 


Dit naadje kunnen we dan afwerken met een elastische kit.
Kijk hier bovenaan zitten we met ongeveer 45 cm. Dat is te veel voor een afwerkingsboordje. We gaan moeten een frame maken om daar platen tegen te kunnen zetten.

 

 

 

Ik ga hier dan ook niet werken met gemelamineerd hout, maar met gipskarton. Dat kan ik dan eventueel afwerken met dezelfde kleur verf als de rest de kamer. Zo wordt dit stukje hier één met de rest van de kamer, en da’s toch de bedoeling van een ingemaakte kast.

 


De frames ga ik net ietsje naar binnen plaatsten. Zo dat met het gipskarton ervoor, de muur ietsje naar binnen komt. Een half centimetertje. Dat doe ik omdat je de voeg dan minder goed ziet zitten.

 

 


Ok, het gipskarton nu. De platen zijn 120 cm breed. Van muur tot muur is dat hier 366. Dus als ik 3 volle breedtes zou nemen, heb ik een stukje van 6 cm over op het einde. Da’s niet goed.

De eerste plaat ga ik daarom afkorten in de breedte. Iets meer dan de helft.

Wacht ik ga eerst ongeveer de juiste lengte afsnijden.

 


Je ziet gipskarton snij je in drie stappen. Eerst snij je door de bovenste laag karton en in het gips. Dan breek je, en dan snij je de tweede laag door.

 


Nu kan ik dit stuk op de juiste hoogte afkorten.

 


Ik ga dat hier vast maken op het frame.

 


Twee dingen: kies voor de zwarte schroeven, dat zijn gipskarton schroeven, die gaan niet roesten.

 


Let ook op dat je niet te diep gaat schroeven. Je mag bij het inschroeven het karton niet scheuren met de kop van je schroef.
De aansluitingen tussen de kast en het gipskarton ga ik dichten met kit.

Da’s trouwens dezelfde kit waarmee ik straks de aansluiting in de hoeken en aan het plafond ga dichten.
Nu nog hier de naden vullen. Ik ga eraan beginnen, maar ik ga niet gedaan hebben vandaag. Je weet dat er verschillende lagen gaan nodig zijn.

Eerst deze vullaag. Je weet nog hoe we werken hé. Overvol vullen. Dan zo, aan een zijde drukken bij het weghalen, en dan nog eens met de andere zijde. Zo heb je een klein bergje in het midden. En ook dat strijken we glad. Voorzichtig.

 

Als die droog is, komt er nog een afwerklaag, die is breder. Ik ga daarbij op dezelfde manier te werk gaan, alleen gebruik ik een breder spaan. Dus eerst overvol vullen, links aandrukken, rechts aandrukken en dan het bergje weghalen.

En als alles gevuld is kan ik beginnen met schilderen, de primer en de verf…

 


Het resultaat van dat werk, dat zie je zeker nog eens in een volgende uitzending. Abonneer je nu op ons online magazine, dan ben je als één van de eersten op de hoogte. Tot dan.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.