Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe zelf automatische rolluiken plaatsen

Je kan rolluiken plaatsen voor verschillende redenen: voor je privacy, om inbrekers buiten te houden, of om alles binnen perfect donker te maken. Ook als je huis niet voorzien is op rolluiken, kan je deze achteraf nog plaatsen. In dit artikel lees je hoe je dat allemaal stap per stap doet.

Transciptie 

Voor je van start gaat, moet je eerst je raamopeningen opmeten. Meet zowel de hoogte van de ramen als de breedte. Meet die telkens op verschillende plaatsen. Het kan zijn dat je raamopening niet helemaal recht is. Schrijf alle maten en openingen op in een document en hou dit bij.


Bepaal dit vooraf. Plaats je ze in de dagopening van je ramen, dan heb je andere profielen nodig dan wanneer je ze op de gevel plaatst. Als je ze in de opening plaatst, schrijf je altijd de kleinste maat op die je gemeten hebt, als je ze op de gevel plaatst, neem dan telkens de grootste maat.
De maten kan je gebruiken om je bestelling te plaatsen. Wij kiezen voor een geautomatiseerd rolluik op zonnepanelen met batterij. Zo kunnen we onafhankelijk van het net werken.
Maak de ruimte voor je ramen vrij. Je zal dit zo meteen nodig hebben om te werken.
Laadt de materialen uit en leg ze meteen op de juiste plaats. Plaats dus het rolluik bij het raam waar je het zal bevestigen.
Op het rolluik zelf is er een etiket met de maten. Kijk nog eens na of die kloppen met je raamopening.
Voor je het rolluik plaatst, verwijder je de beschermfolie van de rolluikbak. Laat hem wel op het karton liggen om hem te beschermen tijdens de installatie.
Bij het rolluik horen ook de rolluikgeleiders. Deze zijn ook al op maat gemaakt. Je moet enkel nog gaten voorzien om ze te bevestigen. Voorzie er een op tien centimeter van de bovenkant en op tien centimeter van de onderkant. Verdeel de gaten dan mooi over de rest van de geleider. Zorg dat ze telkens op dezelfde afstand van de zijkant zitten, ongeveer op een vierde van de buitenkant. Je moet zeker ook kunnen bevestigen in het gedeelte waar het rolluik niet in zal komen, dus in het afgesloten deel.
Boor eerst met een diameter van zes, de diameter van de slagplug waarmee je de geleider straks vast zet. Boor dan het gat vooraan nog wat groter.


Om de maten nu over te zetten op de tweede geleider leg je hem er op zodat hij precies gelijk komt te liggen. Klem ze even samen. Boor dan de opening door zodat ze op precies dezelfde plaats komt te liggen. Als de punten zijn overgezet, kan je ze verder doorboren. Vergeet ook niet om de voorkant wat groter te maken.
Controleer voor je het rolluik plaatst even of de dorpel waterpas is. Het rolluik steunt op de dorpel en moet waterpas staan. Het is dus belangrijk dat je dorpel recht ligt.
Draai je rolluik dan zodat het met de voorkant naar de vensteropening ligt.
De rolluikgeleiders schuif je op de rolluikast. Verwijder de bescherming aan de achterkant. Zet dan de rolluik in zijn geheel op zijn plaats.


Controleer ook of je rolluik wel in het midden staat. Aan beide kanten moeten de rolluikgeleiders even ver van de dagkant staan.
Nu kan je de geleiders vast zetten. Begin door aan beide kanten het bovenste gat over te zetten in de muur met een boorhamer. Zet de geleider dan vast met een slagplug. Om die er helemaal in te slaan, gebruik je een verstevigde schroevendraaier.
Controleer nog eens of je geleiders nog loodrecht staan. Dat is belangrijk, want als ze scheef staan, zal het rolluik knellen en niet goed open en toe gaan. Staan ze recht? Dan kan je ook het onderste gat doorboren met je boorhamer en vast zetten met de plug.
Pas als het rolluik bovenaan en onderaan bevestigd is, boor je alle gaten ertussen door in de muur en zet je ze vast met de slagpluggen. Dit kan je nu in een keer doen.
Vergeet niet de openingen af te dekken met de dopjes. Zo zijn de slagpluggen netjes verborgen.
Er wordt ook een rolluik geplaatst aan het venster op de hoek. Het principe is hetzelfde als het plaatsen van een normaal rolluik. Je zorgt er wel voor dat het netjes tot op de hoek van de gevel komt. Maak de geleider dan eerst in het bovenste gat vast. Controleer eens of de geleider loodrecht staat en maak hem onderaan vast. Dan maak je het profiel weer vast in alle openingen ertussen.
Omdat je de andere rail niet kan bevestigen in de muur, verankeren we hem aan die kant in de rolluikkast. Daarvoor maak je de kast open en laat je het rolluik naar beneden. Boor door de kast en in de gevel en maak de kast vast met een slagplug. Dan kan je de rolluik terug omhoog laten en verder gaan met de montage van het rolluik aan de andere zijde.
Aan de andere zijde hebben we een groot venster, dus ook een groot rolluik. Het bestaat uit twee delen. De profielen in het midden kunnen niet aan de muur worden vastgezet, maar wel aan elkaar. Daarvoor gebruiken we klinknagels. Die plaats je met een klinknageltang. Zorg er eerst voor dat beide profielen gelijk zijn uitgelijnd en klem ze vast. Dan kan je ze beide tegelijkertijd doorboren. Breng de klinknagel er in aan en span de tang op. Hierdoor zal het uiteinde van de klinknagel opzwellen en krijg je een sterke verbinding.
Zet het rolluik dan recht. Zorg voor één persoon aan elke geleider en zet het rolluik op zijn plaats. De laatste geleider moet weer precies gelijk komen met de hoek op de gevel. Maak eerst de geleider aan de muur vast. Zorg dat hij bovenaan vast staat, controleer of de geleider loodrecht staat en maak dan de onderste opening vast in de muur. Dan kan je aelle gaten ertussen bevestigen.
Maak ook dat de geleiders in de hoek nu loodrecht staan, in alle richtingen. Klem ze tegen elkaar en maak ze dan aan elkaar vast met klinknagels.
Als de rolluiken op hun plaats staan, kan je de bediening in orde brengen. Maak daarvoor de kast open.


Als het rolluikblad beneden is, heb je wat meer plaats om te werken en alles op de juiste plek te steken.
Eerst installeer je het zonnepaneel. Dat komt op de rolluikkast te liggen. Je moet de kast doorboren om de kabel er door te steken.

Dit is een redelijk grote opening. Je boort die dus beter in een aantal stappen, zodat je boor niet oververhit geraakt en om te vermijden dat je uitglijdt met de boor. De boorbramen doe je het best even weg voor je het paneel vast maakt. Steek de kabel en de stekker door de opening.
Controleer of het zonnepaneel goed ligt en zet de bevestigingspunten over in de kast. Boor daar ook door en bevestig het paneel weer met klinknagels.
De batterij monteer je in de bovenhoek van de rolluikkast. De zijde met de kabel moet aan de kant van de motor zitten.
Duidt aan waar de batterij moet komen. Hier kan je boren en gebruik maken van metaalschroeven om de batterij vast te zetten. Ook is er een zelfklevende strip op de achterkant. Die zorgt voor extra stevigheid.
Als de batterij is vast gemaakt, kan je de kabels op hun plaats hangen. Zorg dat ze tegen het zijpaneel hangen en orden ze voor je ze aansluit. Door ze vast te kleven en af te dekken met klustape, vermijd je dat ze in het rolluik verstrengeld geraken.
Met alle connecties in orde, maak je de rolluikkast terug toe.
Langs de zijkant en langs de bovenkant breng je nog een lijn silicone aan om de rand waterdicht te maken. Gebruik hier een silicone die geschikt is voor buiten. Strijk hem af met afwerkzeep voor een net resultaat.
Het enige wat je nu nog moet doen is de bediening koppelen aan de rolluik. Je kan verschillende rolluiken bedienen met één afstandsbediening, of voor elke rolluik een aparte drukknop installeren. Hoe je dit doet, staat uitgelegd in de handleiding.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.