Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe je leefruimte inrichten (deel 5)

In deze reeks richten we een leefruimte in. De wanden en plafonds zijn netjes afgewerkt en voorzien van de nodige stopcontacten en schakelaars. Nadat de keuken is geplaatst, kan ook de vloer afgewerkt worden met een laminaat.

Transciptie 

Eerst laten we in deze leefruimte de keuken plaatsen. Gebruik je tegels in de leefruimte? Dan kan je de keuken er op plaatsen. Maar wij leggen laminaat over de hele ruimte. Doe je dat ook? Dan plaats je het best eerst de keuken en het laminaat er rond. Plaats je de keuken op het laminaat? Dan kan het laminaat niet meer bewegen. En in vochtige ruimte met veel temperatuurschommeling kan dat problemen geven.
Nadat de keuken is geplaatst, veeg je nog even alle vuil weg.


Na het vegen mag je gerust nog eens met de stofzuiger rond gaan. Zo verwijderen we de kleine stofdeeltjes in de ruimte.
Ook al plaatsen we de vloer hier op een nieuwe chape, toch controleren we voor de zekerheid nog eens of deze vlak genoeg is. Dat doe je met een waterpas. Een kleine knik kan geen kwaad, maar een verschil van groter dan drie millimeter per twee meter wel. Dan moet je egaliseren.
Breng dan de pakken in de ruimte. Zorg dat de ruimte op kamertemperatuur is. Heb je vloerverwarming? Zorg dan dat die is opgestart voor je aan het vloeren begint.


Leg de planken vlak op de grond en leg er niet te veel op elkaar.
Voor je de vloer plaatst, plaats je de eindprofielen en overgangsprofielen in aluminium. Die kan je gemakkelijk op maat maken met een haakse slijper met een metaalsnijblad.


Naar de andere vloer leggen we een overgangsprofiel. Het is niet erg als één vloer er al ligt. De onderkant van het profiel moet je maar langs een kant vast maken.
Aan de vensters voorzie je een eindprofiel. Dit profiel zal de uitzetvoeg netjes verbergen. Ook hier lijm je het het best vast. Dat doe je met polymeerkit. Die zal zowel hechten op het metalen profiel als op de cementvloer.
Voor je de vloer plaatst, leg je nog een dampscherm. Dit dampscherm vermijd dat je later problemen krijgt met vocht. Er kan nog restvocht zitten in de chape, of je kan later last hebben van opstijgende vocht. Als deze zich in het laminaat trekt, zal het hout opzwellen. Zeker op het gelijkvloers zorg je dus beter voor een bescherming.
Zorg er dan ook voor dat elk stuk van je vloer bedekt is met het dampscherm. Kleef de delen onderling aan elkaar.

De ondergrond is nu voldoende voorbereid. Je kan de vloer zelf beginnen leggen. Lees nog even de handleiding door voor je er aan begint. Zo weet je zeker dat je het correct doet en volgens de garantievoorwaarden.


Maak daarvoor een schets van de ruimte en meet alles op. Elke insprong, uitsprong, of vast meubel in de ruimte zet je op je plan en meet je op. Bereken dan even aan de hand van de breedte van je plank hoeveel het reststuk zal zijn. Zorg dat het overal, of toch zo veel mogelijk, groter is dan de helft. Wij starten hier het best met een zo goed als volle rij tegen de muur.


Je moet dus geen extra onderlaag plaatsen.
Zoals in veel huizen loopt de lange muur waartegen we beginnen niet volledig recht. Om het verschil te verkleinen, leggen we eerst de eerste volle rij. We leggen die zo recht mogelijk.
Met enkele kaleerblokjes ga je dan langs de muur. Trek een lijn met je potlood. De lijn zal nu volledig de muur volgen.
Langs die lijn kort je de de plank dan af. Zo gaat de eerste rij de muur volledig volgen. Je kan de planken nu terug op hun plaats leggen.
Hou altijd rekening met een uitzetvoeg. Leg kaleerblokjes tegen de muur aan. Door de volgende rijen in te klikken zal het laminaat nog verschuiven. De kaleerblokjes zorgen er voor dat je de uitzetvoeg aanhoudt. Verwijder ze niet voor de vloer volledig ligt.
Ligt de eerste rij? Dan kan je de stukken aan het venster nog opvullen. Meet eerst alle maten op. Je kan ze op maat maken met een afkortzaag in de breedte, maar in de lengte gebruik je beter een cirkelzaag of decoupeerzaag. Als de snede niet volledig recht is, is het geen probleem, er komt hier nog een eindprofiel op.
Bij dit kliksysteem kan je de de plank nu leggen langs de verkeerde kant. Dat is lang niet bij elke laminaat mogelijk, en het is niet de bedoeling dat je je hele vloer zo legt, maar om kleine vlakken op te vullen, is het wel best handig.
Eens de eerste rij ligt, is het kinderspel om de volledige ruimte op te vullen. Het kliksysteem plaatst vlot in elkaar. De lange naad schuif je er gewoon in, en de korte naad kan je ook vlot sluiten. Eventueel kan je er enkele kleine tikjes op geven om hem te sluiten.
Om een plank gemakkelijk op maat te maken, leg je ze met de verkeerde kant van het kliksysteem naar voor. Hou een uitzetvoeg aan en kijk tot waar de plank komt. Dan kan je aanduiden tot waar je ze moet afkorten.


Om dit alles te vermijden kan je eventueel een reststuk nemen van een andere rij, of eens beginnen met een derde of de helft van de plank.
Probeer ook verschillende verpakkingen te mengen terwijl je legt. En let er altijd op dat je niet hetzelfde patroon naast elkaar legt.


Plaats telkens eerst de lange kant in elkaar. Nu kan je nog een beetje schuiven tot de plank goed ligt. Laat de plank dan voorzichtig naar beneden vallen en klik ook de korte naad in elkaar. Je kan er enkele keren zachtjes op tikken om het laminaat volledig in elkaar te laten klikken. Zorg er telkens voor dat de naad volledig gesloten is.
Omdat je weinig moeite hebt met het sluiten van de naden, gaat het vlot vooruit. Voor je het weet, zit je tegen de andere muur.
Daar moet je weer een plank in de breedte op maat maken. Dat mag gerust met een wipzaag. Als de snede niet honderd procent recht is, is dat niet heel erg. Er komt toch een plint om die te bedekken. Dat betekent niet dat je de kantjes er af mag lopen natuurlijk.
De laatste plank kan je gewoon op zijn plaats klikken. Lukt het niet goed om de naad te sluiten? Dan kan je met een slagijzer de naad toch nog dicht krijgen.
Ook in de keuken kan je deze laminaat doorleggen. Vergeet ook hier niet eerst je dampscherm te leggen om het laminaat te beschermen tegen vocht.


Dit middel is een extra zekerheid. Als je dan eens morst, kan het vocht niet door de naden en in het laminaat dringen.
Breng de dichting aan in het bovenste gedeelte van de naad. Breng zeker voldoende aan. Als je de plank legt, moet het product er bovenaan uit komen.
Ook in de korte naden mag je het product niet vergeten aan te brengen. Breng het weer bovenaan het kliksysteem aan, in de naad zelf. Het is belangrijk dat elke naad in de keuken extra wordt afgedicht.
Al wat er uit komt, kan je na twintig minuten verwijderen. Dat kan je doen met een flexibele spatel. Als het verwijderd is, zie je niets meer van de dichting.
De vloer ligt nu in de volledige kamer, dus we kunnen aan de afwerking beginnen. We plaatsen de plinten. Meet eerst alles op waar je plinten wil zetten. Als je dat handig vindt, kan je een plannetje maken. Duidt dan aan waar je een buitenhoek en waar je een binnenhoek hebt.
We kiezen voor witte schilderplinten die bij onze witte muren passen. Het gemakkelijkst is om de plinten op maat te maken met een verstekzaag. Heb je een hoek nodig, dan kan je je zaag gemakkelijk instellen op die hoek. Voor een rechte hoek stel je die dan in op vijfenveertig graden.
De plinten lijm je aan de muur vast met polymeerlijm. Deze hecht goed aan beide materialen. Je kan kiezen voor een lijm met een hoge aanvangshechting.
Om de zijkant van de plint niet te zien op bepaalde punten, zoals hier bij de deur, kan je ook een verstek maken. Dat doe je dan met een klein stukje, even breed als je plinten. Kleef dat eerst voor je de eigenlijke plint plaatst.
Voor buitenhoeken komt er misschien wat pas en meetwerk aan te pas. Maar geen nood, met wat geduld kan je je plinten ook hier mooi laten aansluiten.
Als laatste steken we de eindprofielen in elkaar aan de vensters. Hiervan moeten we gewoon het bovenste deel nog inklikken. Met een hamer en een slagblokje kan je het profiel in elkaar steken.
Je hebt nog een kleine naad tussen de muur en de plinten. Die werk je ook het beste netjes af. Met een lijntje acrylaatkit kan je deze kleine naad dichten. Strijk hem glad met een natte vinger voor een perfecte afwerking.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.