Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe je leefruimte inrichten (deel 1)

In deze reeks richten we een leefruimte in. De muren zijn bepleisterd, maar het plafond is nog open. We werken dat dus eerst af. Dat doen we met vierzijdig afgeschuinde gipskartonplaten.

Transciptie 

Voor het plafond plaats je eerst plafondlatten. Die bevestig je met pluggen en afstandsschroeven in de constructie.
Boor de latten met een schroefboormachine en een houtboor. Doe dat om de vijftig centimeter. Zet die gaten met een boorhamer en een steenboor dan over in je betonnen constructie. Dat doe je in dezelfde diameter als je de gaten in het hout hebt geboord.
Hou telkens dezelfde tussenafstand aan. Die is afhankelijk van welke bekleding je er op wil plaatsen.
In die gaten breng je dan pluggen aan. Met afstandsschroeven kan je de latten dan in één keer vastmaken in de pluggen. Deze hebben een dikkere kop met schroefdraad die zich in het hout draait. De schroefdraad aan het einde zal zich dan verankeren in de plug.
Zijn alle latten geplaatst? Breng ze dan op dezelfde hoogte met kaleerblokjes. Zo krijg je een biljartvlak geheel om je plafondpanelen op te plaatsen.
Wij werken hier met gipskartonplaten. Die komen dwars op de lattenstructuur te hangen.


Deze vierzijdig afgeschuinde platen zijn speciaal ontworpen om plafonds of grote oppervlakken naadloos te kunnen afwerken. Langs de kant heb je geen naad nodig. Als je begint, snij je dus een stuk van de plaat af.
Een gipsplaat maak je heel gemakkelijk op maat met een breekmes. Je snijdt door het karton langs één kant, breekt dan de plaat in twee en snijdt ze dan door langs de andere kant.


Een platenlift huren kost niet veel en maakt je werk een heel stuk gemakkelijker. Je legt de plaat er op en je krikt ze naar omhoog. Wel even opletten als je bijna boven bent dat de plaat precies past.
Terwijl de plaat naar omhoog gekrikt is, kan je ze dan vastmaken met een aantal vijzen. Je maakt de plafondpanelen vast in de plafondlatten. Doe dit om de vijftien à twintig centimeter.
Zorg ook altijd dat je de plafondpanelen vastschroeft in de naad. Daarom moet je er ook voor zorgen dat een paneel telkens eindigt op een plafondlat.
Als de plaat vast hangt, kan je de platenlift laten zakken. Zo kan je nog schroeven waar de lift in de weg zat.
Werk verder tot je aan het einde van het plafond bent. Daar moet je het paneel natuurlijk ook in de lengte op maat maken. Dat doe je weer door de voorkant open te snijden, te breken en dan het karton aan de achterkant door te snijden. Vind je het moeilijk om recht te snijden? Dan mag je gerust langs een lange regel of een waterpas werken.
Past de plaat niet meteen? Dan kan je nog wat afschaven met een gipskartonrasp. Zo kan je kleine aanpassingen doen. Pas de plaat dan nog eens. Zit ze goed? Dan kan je ook die vastmaken.


Deze schroefontkoppeling zet je gewoon op je schroefboormachine. Ze zorgt er voor dat je niet te diep gaat Ze is bovendien magnetisch, zodat je schroef niet van de bithouder valt.


Om de naden nog te verstevigen gebruik je een voegband. Bij deze platen plaats je een papieren band. Maak er al een aantal op maat voor straks.
De papieren band breng je aan in een laag natte gips. Het gips breng je aan met een plamuurmes. Breng genoeg aan, maar hou er rekening mee dat alles wat je aanbrengt, ook vanachter de papieren band moet komen.
Met de naad gevuld, kan je dan de papieren band aanbrengen. Duw hem, met je plamuurmes, in het gips. Werk daarbij van het midden naar de zijkanten toe. Het teveel aan gips komt vanachter de papieren band uit. Al het extra gips dat naast de voeg is gesmeerd, neem je weg nu het nog nat is.
Zorg er voor dat er nog voldoende ruimte is om je naad verder op te vullen. De voegband mag nergens uit de voeg komen. Dat kan je controleren door je plamuurmes op de platen te zetten. Er moet duidelijk nog ruimte zijn achter je mes. Die ruimte vul je dan nog eerst op met een filler.


Heb je alle korte naden gevuld? Laat ze dan drogen voor je aan de lange naden begint. Doe je dit niet? Dan zal je je verse gips beschadigen tijdens het dichtplamuren en is je werk voor niets geweest.
Ondertussen kan je al wel de schroefgaten opvullen met filler.


Breng de voegband weer aan in de natte filler. We kiezen hier voor een papieren voegband omdat deze steviger is als een voeggaas. Zo is er minder kans op een scheur waar de naad van je gipsplaten zitten.
Nadat je de voegband hebt aangebracht, kan je de naden verder opvullen. Probeer dit zo goed mogelijk te doen. Het kan je heel wat schuurwerk besparen.
Is de filler volledig droog? Dan breng je een finisher aan. Schuur niet tussen het aanbrengen van de filler en de finisher. Wat je wel mag doen, is de bramen langs de zijkant verwijderen met je plamuurmes.
De filler breng je breder aan dan de finisher. Daarvoor neem je een plakspaan. Breng de finisher op dezelfde wijze aan als de filler. Breng wat teveel gips aan. Neem het dan weg. Eerst door enkel op de linkerkant van de plaat te drukken, dan op de rechterkant. Zet je plamuurmes dan haaks op de platen en zonder teveel druk uit te oefenen, neem je nu ook het teveel in het midden weg. Zorg dat je plamuurmes de beide platen raakt. Ga er dan nog eens zacht over met je plamuurmes. Maak nu een scherpe hoek ten opzichte van de platen.
Nu moet je weer wachten tot de korte naden droog zijn voor je aan de lange kan beginnen. Ondertussen vul je de gaatjes nog eens op met finisher. Vul ze in de ene richting en neem haaks op die richting het teveel aan gips weg.


Wacht je niet tot de korte naden droog zijn? Dan beschadig je de kopse naad met je plamuurmes en kan je terug opnieuw beginnen. Wacht dus liever iets langer.


Het schuren is best wel een vuil werkje. Schuurstof van gips is zeer fijn stof. Werk je in een renovatie waar je leeft in de kamer? Dan dek je het best alles af met plastic en tape je alle naden af. Gips schuren kan je doen met een machine, maar let dan vooral op je stofzuiger. Deze zijn niet allemaal geschikt om gips op te zuigen en zo maak je hem stuk.
Met het schuren achter de rug heb je straks dan de ideale basis om er op te schilderen. In het volgende deel plaatsen we nog een deur in de kamer. Die wordt weggewerkt gelijk met de muur zodat er geen deurlijsten zichtbaar zijn.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.