Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

11 tips om versplinterde zaagsnedes te voorkomen

Een zaagsnede wil je het liefst zonder enige versplintering. Hoe je dat kan vermijden overlopen we in deze video. Alles begint met het kiezen van de juiste zaag en het juiste zaagblad. Vergeet ook niet dat er een verschil zit in het zagen bij het schulpen of het afkorten van een werkstuk. We belichten ook het belang van de vertanding, de kwaliteit en de draairichting van je zaagblad. Daarnaast is ook het belang van sterke schilderstape en goede ondersteuning niet te overzien. Wat ook helpt, is om je werkstuk niet in één keer te willen doorzagen.

Transciptie 

Een zaagsnede wil je het liefst zonder enige versplintering. Hoe je dat kan vermijden, zie je in deze tip.
Alles begint met het kiezen van het juiste zaagblad. Wat is het materiaal van je werkstuk? Tropisch hardhout, een kunststof buis of een aluminium profiel? Voor elk materiaal zijn er diverse zaagbladen, verschillend in hardheid, dikte van het zaagblad en de specifieke vorm van de zaagtanden. Het spreekt voor zich dat een massief stuk hardhout om een hardere en kwalitatief beter zaagblad vraagt dan bijvoorbeeld een standaard spaanplaat.
Vergeet ook niet dat er een verschil zit in het zagen bij het schulpen of het afkorten van een werkstuk. Met schulpen ga je een werkstuk in de lengte middendoor zagen. Je werkt dan mee in de lengterichting van de houtvezels. Bij het afkorten zaag je haaks op de houtvezel.
Vandaar dat je moet kijken naar de vertanding op het zaagblad. Als je schulpt, moet er voldoende ruimte zijn tussen de tanden om de grote slierten zaagsel te kunnen afvoeren. Als je afkort, moeten er net méér tanden aanwezig zijn om grote splinters aan de zaagrand te vermijden. Nu, er zijn wel zaagbladen waarmee je zowel kan afkorten als schulpen maar sowieso geldt ; hoe meer tanden, hoe preciezer de zaagsnede. Dit is zeker van toepassing bij laminaat, het maken van een meubelstuk, enzovoort … Hoe minder tanden, hoe vlugger je dan weer door het hout zal zagen, maar het resultaat zal wel veel bruter zijn. Dit komt van pas bij het doorzagen van dikke balken uit constructiehout bijvoorbeeld. Hoe groter het werkstuk, hoe groter het zaagblad moet zijn om het materiaal beter te verwerken.
Loop niet het risico om een zaagblad te gebruiken die té veel tanden heeft; het zaagblad kan dan zijn hitte moeilijker kwijt. Dat is slecht voor de zaagtanden: ze kunnen verbranden én er blijven dan zwarte strepen achter op de zaagsnede van je werkstuk. Nu, sommige zaagbladen zijn wel voorzien van ‘sleuven’ die dienen om de hitte af te voeren. Voor een mooie zaagsnede in massief hout, of multiplex, neem je dus een blad met méér tanden dan wanneer je een werkstuk zaagt waar kwaliteit minder een rol speelt. Dan ga je voor minder tanden. Stel de zaagdiepte trouwens ook zó in dat telkens drie à vier tanden in het werkstuk uitkomen. Dat is een ideale verhouding om de tanden vlot door het materiaal te laten happen. Het beste resultaat krijg je dan ook als het zaagblad een aantal millimeters uit het materiaal steekt.
Ga er trouwens niet van uit dat je voor elke bewerking met het duurste, beste zaagblad aan de slag moet. Je kan je wel voorstellen dat een goedkoop zaagblad minder geschikt is voor gebruik bij hardhout omdat de tanden vlugger hun scherpte verliezen bij intenser gebruik, maar dat neemt niet weg dat je er perfect bij geholpen bent voor een kleinere karwei.
Ook de draairichting van het zaagblad speelt een rol. Als die naar achteren draait, zal die eerst langs onderaan in het materiaal grijpen, en er bovenaan uitkomen. Die bovenkant heeft dan meer kans op versplinteren.

Als het blad naar voor draait, happen de tanden eerst bovenaan in het werkstuk, en vliegen er daarna onderaan uit. Het is dan de onderkant van de zaagsnede die makkelijker durft te versplinteren. Je kan daar rekening mee houden bij het aftekenen van je zaagsnede, zodat de lelijke, versplinterde kant niet zichtbaar zit bij de montage van je werkstuk.
Of je kan een extra plaat of plank klemmen aan de kant waar de zaagtanden uitkomen om het versplinteren tegen te gaan. Bij het uitkomen van de tanden, gaan de houtvezels beter geklemd zijn waardoor de zaagrand minder gaat versplinteren.
Of je kan ook schilderstape aanbrengen; de houtvezel gaat zo minder losbreken bij het passeren van de zaagtanden en levert zo een meer nauwkeurige zaagsnede op.
Wat ook helpt, is om je werkstuk niet in één keer te willen doorzagen: stel de zaagdiepte eerst in op slechts een aantal millimeters, en zaag daarna volledig uit met de juiste zaagdiepte. Op die manier wordt het zaagblad minder belast en krijg je eveneens een fijner resultaat.
Als er geen zaaggeleider is meegeleverd bij je zaagmachine, kan je ook tegen een geklemde regel de machine laten werken. Het zaagblad kan zo rustig uitgelijnd doorheen het materiaal zagen, wat de zaagsnede merkbaar zal verbeteren.
Het moet niet altijd machinaal zijn; niets mis met een gewone handzaag. Die heeft wel een lang zaagblad, en een grove vertanding, ideaal opnieuw om bruut en vlug iets af te korten. Wil je preciezer werken, dan komt de rugzaag beter van pas. Die heeft een verstevigde rug, waardoor het blad minder gaat wiebelen en je er dus meer controle over hebt.
Heb je wat moeite om telkens recht te zagen? Teken eerst een haakse zaagsnede af. En trek die door aan de voor- en achterkant. Zo heb je een mooie rechte richtlijn om te volgen. Hou het handvat van de zaag losjes vast, en plaats je wijsvinger ertegen. Hierdoor kan je de zaag beter richten.

Trek daarna een groef, en doe dit door het zaagblad te geleiden tegen je duim. Begin voorzichtig te zagen. Gebruik lange halen, zodat je de volledige lengte van het zaagblad gebruikt. Oefen geen druk uit, maar laat het zaagblad werken voor jou!
Nog een laatste handigheid is om het gedeelte dat je afzaagt, te ondersteunen. Anders heeft het de neiging om al op de grond te vallen voordat je de zaagsnede afhebt, en dan scheurt het blokje hout zich abrupt af met veel versplintering. Als je het af te korten stuk even ondersteunt voordat het zich losscheurt, vermijd je dit.
Nog handige tips nodig? Surf dan meteen naar onze website om nog meer filmpjes te ontdekken! Bedankt voor het kijken, en tot de volgende aflevering!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.