Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Kijker vernieuwt zelf zijn elektriciteit

Klusser Thierry vernieuwde onlangs thuis zijn elektriciteit met behulp van een zelfbouwkit. Daar zat ook een handleiding bij. Aangezien hij het hele proces op film vastlegde, kun je alles meevolgen in deze tweedelige aflevering van "Zelf Gedaan, Goed Gedaan".

Transciptie 

Doe-het-zelver Thierry heeft onlangs zijn elektriciteit vernieuwd met een doe-het-zelf kit, die ook een handleiding bevat. Aangezien hij alle stappen in video heeft opgenomen, kun je ze volgen in deze tweedelige aflevering van "Zelf gedaan, goed gedaan".


Hier zie je me de oude zekeringen van de oude zekeringenkast opmerken. Ik sluit ze altijd in paren aan, omdat we een tweefasennetwerk hebben, dat wil zeggen: een nulgeleider en een elektrische draad. Dus deze zekeringen werken altijd in paren. Ik heb ze bij elkaar gezet en heb ze een nummer gegeven. Dit maakt het makkelijker om later te sorteren.
Als ik alles gemerkt heb, moet ik eerst alle zekeringen uitzetten en kijken wat er gebeurt. Oh, het licht ging uit! Ik dacht: het zal de garageverlichting zijn. Maar ik heb het helemaal mis. In dit geval is het mijn werklamp die via een draad met elkaar verbonden is. Dus begon ik te zoeken. Zo werkt het. Je zet de zekeringen aan en uit, ziet wat er wel of niet reageert en dan weet je hoe alles met elkaar verbonden is - min of meer - en waar alles is. Het is vrij gemakkelijk voor de lichten in het huis. Je loopt gewoon een kamer binnen, doet het licht aan of uit, en daar ga je dan, je hebt het gecontroleerd. Hier is een goed voorbeeld: er is een lamp, probeer ik, maar die werkt niet.
Als uw stopcontact niet is aangesloten op een armatuur, maak dan een testlamp. Op die manier is het gemakkelijk. Je loopt met haar om het huis heen, doet een zekering uit, stopt de lamp in alle mogelijke stopcontacten en ziet meteen waar hij oplicht of niet.
Op basis van deze informatie kleur ik alle zekeringen in mijn foto in. Ik heb ze een nummer gegeven. Dus nu geef ik het ook een kleur. Waarom? Waarom? Waarom? Omdat het dan makkelijker is om op het plan aan te geven wanneer alle stopcontacten en armaturen op dezelfde zekering zitten en dus tegelijkertijd uitgaan. Als dit alles op de kaart is weergegeven en goed bekend is, kunt u al zien hoe de circuits op deze basis werken. Als je probeert te begrijpen hoe mensen op dat moment redeneerden, dan kun je al een vage voorspelling doen over hoe de circuits werken.
Maar het moet ook gezegd worden: er zullen zeker enkele verrassingen zijn.
Met mijn keuken, bijvoorbeeld.... Ik dacht eigenlijk dat het in cirkels ging, maar achteraf bleek het helemaal verkeerd te gaan. Ik was in staat om de helft van mijn keuken af te breken.... Maar het was eigenlijk de enige verrassing die ik hier had tijdens mijn hele elektrische "avontuur". Dus zo erg was het niet. Ik moest nieuwe gaten boren om de inbouwdozen te plaatsen. Ik heb ook heel weinig vuil geproduceerd tijdens het snijden. En dat was uiteindelijk mijn doel.
Hier kunt u zien dat er 7 zekeringen zijn vastgesteld voor het huis. En het zijn allemaal stopcontacten en schakelaars. Zo hebben we alles opgelost.
En je ziet hier het nieuwe ontwerp waar we aan hebben gedacht. Je merkt meteen dat er al veel meer zekeringen zijn, huh. De greens zijn voor het circuit aangepast aan de luchtvochtigheid, dus er zijn al vijf greens die ik hier zie. In totaal zijn er ongeveer twintig zekeringen. De nieuwe zekeringen zullen toch al veel beter zijn. Maar we kunnen nog niet alles precies bepalen, omdat we nog niet weten hoe alles zal uitpakken.
Hier laat ik je ook zien hoe je een testlamp maakt, het vereist niet veel. Ik heb net een oud verlichtingsarmatuur gedemonteerd. Een van de eisen om een kabel door een oude buis te trekken is dat deze van PVC moet zijn gemaakt. De inspectie verbiedt het trekken van een nieuwe draad door een ijzeren pijp. Dit is niet langer toegestaan, omdat het de draad tijdens het trekproces kan beschadigen, waardoor het koper wordt blootgelegd.
Hier zie je al mijn zekeringen, gesorteerd in oplopende volgorde. Verschillen ook....... En de transformator.
Een pagina van de handleiding is zeer belangrijk bij het aansluiten van de zekeringkast. Er staat specifiek vermeld dat bijvoorbeeld de droger achter deze zekering moet zitten, de wasmachine hier achter, enz. Dit is echt een zeer belangrijke pagina. Voor de rest voeg ik ook mijn plattegrond toe, waarop ik alles heb gesorteerd en getekend.
En dan het nieuwe plan: hoe gaan we alles verdelen? De in het groen aangegeven ampères worden de zekeringen achter het 30 mA wetlanddifferentieel. Dat is waar we nu aan gaan denken. Zo gaan we het bouwen.
Later bleek dat niet alles op deze manier mogelijk was, maar het is ook niet ongebruikelijk, omdat je niet weet hoe alle kabels met elkaar verbonden zijn. Dit is iets wat je onderweg moet ervaren.

Goed. Wat hebben we nodig? Deze verbindingsrail, afdekplaatjes,.... De kapjes die ik zojuist heb laten zien zijn onderdelen voor de uiteinden van de rail, en - net zo belangrijk - een sticker met "2 maal 230 volt"! Als u deze sticker niet op uw installatie plakt, wordt deze opnieuw bevestigd.

Het lijkt bijzonder absurd, het is waar, want ze kunnen alles ongeldig maken door een stickerbeest.... Maar dat is wat ik in mijn oude huis heb meegemaakt. Bij een schakelkast worden veel accessoires geleverd, zoals deze "kap", waarmee u de hele kast als een deur kunt openen. Maar ik denk niet dat het ideaal is, ik heb het geprobeerd, maar ik verwijder gewoon liever het hele front zodat ik alles goed kan zien.

De grote kappen worden hier gebruikt om de schroeven te verbergen die de kast aan de muur bevestigen. Ook hebben we een aantal schroeven om de verbindingsrail en de aardingsstang te bevestigen.

Dan beginnen we met de bouw van de kast. In de eerste fase is het heel eenvoudig: we stoppen het verschil erin. Onderaan is een 300 mA, hier de krachtigste zekering. In mijn geval is er altijd een 32, 10 en 6 mA zekering aanwezig. Het hangt af van de bedrading. Op die manier komt het er voor mij gemakkelijker uit. Hier heb ik een verbindingsrail voor de eerste set zekeringen gezien.

Wees voorzichtig bij het zagen, omdat dit een bewerking is. In deze verbindingsrail mogen geen spanen achterblijven. Maak het goed schoon, anders loopt u het risico op kortsluiting. Hier, zie je dat ik de pet erop heb gezet. Normaal gesproken heb je ook deze gele kapjes op de klemmenblokken, maar ik heb ze niet op hetzelfde moment ontvangen. Ze werden later geleverd.

Op deze manier kunt u de verbindingsrail een beetje verlengen zodat u later een zekering kunt monteren. U kunt ook onmiddellijk noodzekeringen installeren. Ik heb er een gepland. Omdat ik gemengd fruit had, dacht ik dat dat genoeg zou zijn. Dus.... Een reservezekering en vervolgens nog twee bevestigingspunten op de verbindingsrail.

Bovenaan start ik met de 30 mA en bovendien plaats ik meteen de zekeringen voor wetlandcircuits. Hieronder staan de zekeringen voor mijn droge circuits. Ze krijgen dan een directe voeding van 300 mA. Het is beter om deze voeding nu te installeren, terwijl u nog steeds alles in de kast kunt verplaatsen en de zekeringen eenvoudig kunt verwijderen.

Ik gebruik een schroevendraaier. En dit wordt gedaan met een vierkantje van tien, als ik me niet vergis, is het al een stevige staaf. Om het te demonteren, knip ik het een beetje, en dan kan ik de vacht gemakkelijker verwijderen. Het is nogal vervelend om te doen, het is beter om het eerst te doen.
Je voedt het vermogen van boven naar het lagere differentieel, dat vervolgens de energie van onderaf doorgeeft. Vanaf daar beginnen we opnieuw voor het differentieel dat helemaal bovenin zit.... tot de centrale zekering. Hier ziet u ook de verbindingsrail met de gele poten. Dit zijn eigenlijk mijn bedenkingen. Hier heb ik meteen mijn kleinste 6 Amp zekering op de transformator aangesloten. Nou.... Ik had het later kunnen doen, maar hier is het dan.
Ik heb ook de afdekplaten op maat gemaakt.

En nu.... sinds ik mijn installatie ombouw, d.w.z. ik bewaar mijn installatie gedurende de hele ombouwperiode, begin ik met het maken van een vloerpaneel. En dus schakel ik circuit per circuit over op nieuwe zekeringen. Hier ziet u het begin, zonder zekeringenkast. We gaan het nu verpesten. Op deze manier ziet u ook waar u deze doppen kunt gebruiken. Eigenlijk druk je er op.

Alsjeblieft, de pet erop. En wat we dan doen is een brief koppelen aan elke zekering. Op deze manier kunnen we direct zien welk circuit zich achter welke zekering bevindt.
Dit vergemakkelijkt de verdere ontwikkeling van de plattegrond en het eenstrengschema. Hier zal ik de hoofdstroomvoorziening, de aansluitkabel, in elkaar zetten.

Zo zie je, het komt van bovenaf, en aan de onderkant is er een 300 mA differentieel. Hij gaat uiteindelijk naar de toonbank. Ik heb een nieuwe meter, een digitale. Ik heb het pas helemaal aan het eind aangetrokken zodat ik er geen last van had. Ik heb het eendraads diagram laten tekenen door een vriend van een elektricien. Ik heb het dan netjes op papier gezet en het wordt onmiddellijk gecontroleerd. Hier kunt u ook zien dat ik de aarding aan mijn aardingsstrook en van bovenaf aan de aardingsrail bevestig. Ik ga nog twee foto's laten zien van het resultaat dat we tot nu toe hebben.

Bekijk het tweede deel om te ontdekken hoe Thierry de kabels trekt, met een paar extra tips.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.