Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe zelf glas snijden

Een spiegel of een stuk glas op maat snijden? Dat is eigenlijk niet zo moeilijk. Volg deze instructies, en wedden dat je het straks ook zelf kan?

Transciptie 

In deze tip tonen we hoe je glas op maat kan snijden.

Voor je begint, trek je alvast flexibele handschoenen aan. De volgende stap is om het glas te reinigen, dit alleen om te bevorderen dat de glassnijder zo vlot mogelijk zijn baan kan volgen. Wees voorzichtig met het glas bij het verplaatsen. Gewoon wat azijn, ontvetter of glasreiniger is voldoende om het glas proper te maken.

Plaats het glas altijd op een vlakke ondergrond, zo blijft het straks stevig liggen tijdens het snijden.

Leg daarna een doek klaar. Bij eventuele glasbreuk kan je alle splinters makkelijk verzamelen door het doek gewoon op te vouwen. De werktafel is dus klaar, je kan beginnen aan de klus.

Glas op maat? Je moet dus afmetingen overzetten. Dat doe je met een stift. En om een rechte zijde over te zetten, gebruik je natuurlijk een winkelhaak. Indien nodig haal je er een lange regel bij om de lijn door te trekken.

Om het glas te snijden, gebruik je een glassnijder. Aan het uiteinde zit een snijwiel die je in het glas duwt om een breuklijn te vormen waarlangs je het glas kan breken.

Aan de kop zit trouwens een serie wieltjes, maar die zijn hier telkens van hetzelfde formaat: je kan een schroefje lossen om te veranderen van snijwiel, zodat je steeds met een scherp exemplaar te werk kan gaan.

Zodra je het glas wil snijden, draag je absoluut een veiligheidsbril die goed aansluit rondom je ogen. Haal er ook een lange regel bij waarlangs je de glassnijder kan geleiden.

Metaal glijdt makkelijk weg op glas. Eens de regel juist ligt, kan je hem vlug fixeren met wat tape. Dit kan je helpen om overal met gelijke druk met de glassnijder tegen de regel te duwen zonder dat de regel verschuift.

Nog een hulpmiddel om te zorgen voor een goeie geleiding van het snijwiel, is om het snijwiel in wat terpentine, of misschien wat snijolie, te stoppen.

Let er ook op dat het snijwiel mooi is uitgelijnd op de afgetekende markering, en hou het snijwiel mooi rechtop. Maak eerst een kleine groef door het snijwiel van je weg te duwen, en vanuit die inkeping trek je in één vloeiende beweging een breuklijn. Als de snede in één keer wordt gemaakt, is de kans groter dat het afbreken van het glas goed gaat. Je moet een helder geluid horen tijdens het snijden.

Daarna is het tijd om het glas te breken. Bij een breed stuk kan je het glas breken met behulp van de tafelrand.. Voor je daar aan begint, tik je heel voorzichtig tegen het glas opdat de breuklijn zich nog wat verder open zet. Duw daarna het glas voorzichtig naar beneden, zonder te forceren. In de meeste gevallen heb je dan een mooi resultaat, indien nodig, kan je nog altijd wat extra tikken om de breuklijn te bevorderen.

Zit er dan toch een kleine versplintering? Tracht dan nog eens bij te werken met de glassnijder. Met een combinatietang kan je dan voorzichtig stukje per stukje uit het glas happen. Het blijft wel wat riskant omdat het glas verder kan gaan breken. Ga dus voorzichtig te werk.

Een andere optie is om het glas verder te doen afbrokkelen met de kleine uitsparingen van de glassnijder. Naargelang de dikte van het glas, kies je de uitsparing die er het best bij past.

Aan het glas kunnen nog wat glasschilfers zitten. Het kan nooit kwaad om over de breuklijn te gaan met wat schuurpapier. Wikkel het papier rond wat hout. En werk dwars over de breuklijn, mocht je in één beweging de breuklijn volgen snij je dwars door het schuurpapier heen.

Bij grotere stukken is het gevaarlijker om het glas te breken langs een tafelrand. Dan is het makkelijker werken door net voorbij de breuklijn een kleine lat te leggen. Met minimale druk krijg je het glas dan in twee helften gebroken.

Ook ronde vormen zijn mogelijk om uit te snijden. Zorg dat je een mal hebt in de gewenste vorm, en die dik genoeg is om de glassnijder langs te doen geleiden. Druk de mal goed aan, en hou de glassnijder opnieuw mooi recht, maak eerst de aanzet en trek daarna in één vloeiende beweging door. Doordat je hier met een gebogen breuklijn zit, is het aantikken wel nodig zodat het glas makkelijker de gewenste breuklijn volgt. En dan is het opnieuw een kwestie om het glas te breken zonder het te willen forceren. En vergeet niet om de rand voorzichtig te ontbramen.

Je kan ook meer cirkelvormige lijnen gaan uitwerken. Zolang je het snijwiel mooi kan doen geleiden tegen een brede rand van een mal gaat alles wel vlekkeloos. Om het breken te vergemakkelijken, maak je nog enkele krassen vanaf de breuklijn, zodat je het glas stapsgewijs kan doen afbreken. En enkele tikken geven zullen het breken altijd vergemakkelijken. Grote kans dat het niet in één keer zal lukken. De boodschap blijft: ga niet zitten forceren, geef nog eens wat extra tikken en kijk hoe het glas reageert. Op een gegeven moment zal het glas wel breken. Ziezo, ook deze klus is weer geklaard. Benieuwd naar meer tips? Abonneer je dan meteen op ons gratis online magazine. Alvast bedankt voor het kijken!

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.