Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe zonder hulp een zware plaat dragen

De Tip - Ep. 6 - Hoe draag je een zware plaat zonder hulp?

Transciptie 

Een zware plaat te verdragen, maar je bent alleen? Een handige truc is om de plaat op te tillen met behulp van een stevig touw. Bevestig een lus in de ene hoek, en dan vervolgens naar de andere hoek. Span het touw op naar boven, waardoor je een draagriem creëert om de plaat te verplaatsen.

In deze tip maken we een variant, een houten drager uit multiplex, waarbij je geen touw meer moet knopen of vasthaken.

Eerst even inschatten waar het handvat van de drager mag zijn, afgetoetst bij een nog onverzaagde plaat MDF, van één meter tweeëntwintig hoog.

Wat heb je verder nodig? Wat stukjes resthout, en het werkstuk zelf wordt gemaakt uit multiplex, vervaardigd uit kruislings verlijmde lagen hout, en wat schroeven en houtlijm. Zo krijg je een stevige basis.

Het werkstuk zit eenvoudig in elkaar: onderaan maken we een opstaande rand waarin de plaat kan rusten. Eerst komt er een stuk balk, daarna een extra rand zodat de plaat niet uit de drager kan verschuiven. De breedte is aangeduid, maar om af te korten met de zaag trek je nog een haakse richtlijn door met de winkelhaak.

Bij het zagen zorg je dat je hout niet kan verschuiven, opduwen tegen een stootblok fixeert je werkstuk voldoende. Trek voorzichtig een groef, zodat de tanden van de zaag al wat grip vinden, en zaag verder rustig uit. Na balk één, volgt het volgende stuk.

Nog vlug even de handgreep uitwerken. De beginpositie werd eerder al afgetekend. Nog even een markering ernaast aanbrengen, bijvoorbeeld de breedte van de balk die we voor de opstaande rand gebruiken. Je bent er natuurlijk vrij in, je hand moet er makkelijk kunnen inpassen. Maak de afmeting van de balk dus aangepast aan het formaat van jouw handen. De handgreep zaag je makkelijk uit met de decoupeerzaag.

Normaal kan je invallend verzagen met de decoupeerzaag: je brengt de machine voorzichtig op toerental, laat hem rustig balanceren met je handen en brengt de zaag stelselmatig naar beneden tot hij grip vindt. Ga dan niet nét naast je gemarkeerde lijn te werk, maar ga van binnen naar buiten. Dan heb je nog marge om de afgetekende lijnen netjes te volgen.

Indien je niet invallend wil verzagen, maak je eerst een boorgat met de houtboor. Pak een diameter die een voldoende groot gat achterlaat om het zaagblad erin te doen passen om verder uit te zagen. Werk ook nu van binnen naar buiten, netjes tot aan de gemarkeerde lijnen.

Zet de zaag ook niet in pendelslag als je accuraat moet zagen: die functie is wanneer je bruut en vlug iets wil zagen zonder dat je daarbij een fijne zaagsnede wil bekomen.

Nog het laatste stukje uithalen, en dan nog die vervelende splinters aan de randen wegvijlen, we maken tenslotte een handgreep die comfortabel moet aanvoelen.

Het werk schiet flink op: de montage komt er al aan. Teken aan de onderkant van het werkstuk een richtlijn tot waar de eerste steunbalk uitkomt. Markeer het midden af, dit om een richtlijn te hebben om te schroeven. Twee houten delen verbinden met schroeven? Maak dan boorgaten. De schroeven zullen zich dan dieper in het hout trekken.

Breng zeker ook houtlijm aan, dat vergroot het oppervlak dat aan elkaar gehecht zal worden. Dat levert een extra stevigere verbinding op. Plaats de schroeven in de boorgaten. Tip; schroef de eerste en laatste schroef eerst, dan ben je zeker dat de delen niet meer gaan verschuiven tijdens de montage en is alles mooi uitgelijnd.

Nu nog enkel de lat bevestigen om de opstaande rand af te werken. Teken opnieuw een richtlijn af om de posities van de schroeven te bepalen. Maak de boorgaten, breng wat houtlijm aan, en fixeer de serie schroeven vast.

Ziezo, het hulpstuk is klaar. Straks in je atelier of elders een plaat te verdragen? Schuif het hulpstuk eronder, plaats ze rechtop, en je bent vertrekkensklaar. Zonder moeite balanceer je de plaat in evenwicht, en breng je ze waar je ze wilt.

Een leuke DHZ-tip, benieuwd naar meer? Abonneer je dan zeker op ons gratis online magazine. Bedankt voor het kijken, en tot de volgende.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.